9.11.17

Lovable books: Ο δεκάλογος των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη {Συνέντευξη}


Τους "γνώρισα" ένα χρόνο πριν μέσα από το βραβευμένο βιβλίο τους ΄Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει' που ήταν το πρώτο βιβλίο τους που μπήκε στην παιδική βιβλιοθήκη μας και το λά-τρε-ψα. Ένα κλιμακωτό παραμύθι με πανέμορφη ευφάνταστη εικονογράφηση, λιτό κείμενο και πολλή ουσία. Η Δάειρα βέβαια τους είχε "γνωρίσει" νωρίτερα, μέσα από την ομάδα Κοπέρνικος και τα πολύ επιτυχημένα διαδραστικά παιδικά θεατρικά έργα: 'Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων''Απαγορεύεται η μουσική!', 'Όλα είναι μουσική' και 'Μίλα και Σουτ', τα οποία παρακολούθησε με το τότε σχολείο της όταν ήταν προ-προνήπια, προνήπια και νήπια. Η Μελίβοια αγάπησε με την πρώτη ματιά το βιβλίο τους 'Ένα αλφάβητο ταξίδι', ενώ άλλα δύο από τα βιβλία τους ('Τα μεγάλα ψέματα του Μικρού Ερμή', 'Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες') ήρθαν να εμπλουτίσουν τη μεγάλη βιβλιοσυλλογή μας. Πλέον ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τη νέα τους θεατρική δημιουργία που ετοιμάζουν πυρετωδώς και θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου στο Θέατρο Από Μηχανής, την ολόφρεσκη Χριστουγεννιάτικη παράσταση 'Ένα ξωτικό στην πόρτα μου' (οι δε φίλοι από Θεσσαλονίκη μη χάσετε τον κύριο ΚΙΧ και το μυστικό κουτί του - κάθε Κυριακή, στις 12:00 στο Θέατρο Τ). 
Με όοοολα αυτά, καιρός ήταν νομίζω για μία συνέντευξη για να τους γνωρίσω (και να σας τους γνωρίσω) λιγάκι περισσότερο :)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη στην Ασπασία Κάντα (www.mylovablebaby.com)

#1
Γιατί γράφεις; 

Άγγελος Αγγέλου (Α. Α.) Είναι σαν να ρωτάτε τον ζωγράφο γιατί ζωγραφίζει ή τον δάσκαλο γιατί διδάσκει. Νομίζω ότι όλο αυτό έχει να κάνει με το "μέσα" μας, με τις αγωνίες μας, τις επιθυμίες μας, τις μνήμες μας από το παρελθόν και τις επιδιώξεις μας για το μέλλον.

#2
Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα 3 συστατικά από το οποίο θα πρέπει να είναι "φτιαγμένο" ένα παιδικό βιβλίο για να αρέσει σε ένα παιδί; Και ποια τα 3 συστατικά από τα οποία θα πρέπει να είναι "φτιαγμένη" μία παιδική θεατρική παράσταση για να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε ένα μικρό θεατή; 

Έμη Σίνη (Ε.Σ.) Το κείμενο είναι και στις δύο περιπτώσεις ο ακρογωνιαίος λίθος. Βέβαια μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά είδη κειμένου, με εξίσου μεγάλες απαιτήσεις και δυσκολίες. Στο βιβλίο, θα προσθέσω την εικονογράφηση που –ειδικά στο είδος των εικονογραφημένων βιβλίων- παρεμβαίνει με τρόπο καταλυτικό στην αφήγηση της ιστορίας και τέλος, στη γενικότερη ιδέα του βιβλίου που πρέπει να είναι "καθαρή" και να διατυπώνεται με σαφήνεια. Στο θέατρο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς εμπλέκονται δραστικά πολλές τέχνες. Από αυτές, ωστόσο, νομίζω πως η σκηνοθεσία και η μουσική είναι οι βασικότερες.

#3
Ανάφερε μου τα 3 τελευταία βιβλία που διάβασες.

Ε. Σ. Η 'Μόμο' του Michael Ende, ο 'Μέγας Αλέξανδρος' του Ν. Καζαντζάκη και το 'Γορίλλας στο φεγγάρι' της Ελένης Κατσαμά.

Α. Α. Ο 'Μόμπυ Ντικ' του Herman Melville, η υπέροχη διασκευή του 'Δον Κιχώτη' σε comic από τον Rob Davis και το 'Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!' του Αντώνη Παπαθεοδούλου με τις υπέροχες εικόνες του Πέτρου Μπουλούμπαση.

#4
Το να γράφουν μαζί δύο άνθρωποι παιδικά βιβλία/θεατρικά έργα μπορεί να είναι από εύκολο (αφού ο ένας συμπληρώνει δημιουργικά τον άλλον) έως δύσκολο (αφού μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ή ακόμη και προστριβές). Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα στη συνεργασία σας; Γενικά πώς έχετε βρει τις ισορροπίες σας; Υπάρχουν διαφωνίες και εάν ναι, πώς τις αντιμετωπίζετε; 

Α. Α. Όταν δουλεύεις για χρόνια σε ομάδες ξέρεις ότι κάποια πράγματα είναι δύσκολα a priori. Δεν αποφασίζεις μόνος σου, δεν ορίζεις απόλυτα το χρονοδιάγραμμα, δεν τα κάνεις όλα με τον τρόπο σου. Κατά την καλλιτεχνική δημιουργία, όπου τα πάντα είναι ρευστά και υπόκεινται στην κρίση του καθενός, πράγματι, μια ομάδα μοιάζει με δυσκίνητο μηχανισμό που δεν θα εκπληρώσει ποτέ το στόχο του. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί, μέσα από την ζύμωση που πραγματοποιείται ανάμεσα στα μέλη της, δημιουργούνται οι ευνοϊκές συνθήκες ώστε να ευδοκιμήσει ένα κλίμα σύμπνοιας και δημιουργίας. Οι διαφωνίες –όταν υπάρχουν- διατυπώνονται επί του αντικειμένου και βοηθούν στη συνεχή επαλήθευση των ομαδικών επιλογών ενώ ταυτόχρονα συντελούν στη διαμόρφωση και την ωρίμανση του συγγραφικού χαρακτήρα.

#5
Δύο από τα βιβλία σας που έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, έχουν βραβευτεί. Το 'Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει' απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου (2015) και το 'Ένα αλφάβητο ταξίδι' απέσπασε το White Ravens (2016). Ήταν κάτι που το ανέμενες ή ήταν έκπληξη για εσένα;

Α.Α. Μέχρι να κερδίσουμε το White Raven δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή του! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να πασχίζεις να κάνεις το έργο σου γνωστό στην Ελλάδα και, ξαφνικά, να κερδίζεις μια διάκριση στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης αυτής του Μονάχου κάνουν απίστευτη δουλειά. Το Κρατικό Βραβείο, από την άλλη, ήταν μια τρομερή τιμή για εμάς, τόσο γιατί δίνεται σε ένα βιβλίο που επιλέγεται ανάμεσα στο σύνολο των εικονογραφημένων βιβλίων μιας χρονιάς (συχνά ξεπερνούν τα 1000!), όσο και γιατί η επιτροπή απαρτίζεται από ανθρώπους έγκριτους και σοβαρούς, τους οποίους σεβόμαστε και θαυμάζουμε.

#6
Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας από τις δουλειές που έχετε κάνει μαζί και γιατί; (είτε αυτή αφορά σε κάποιο θεατρικό είτε σε παιδική λογοτεχνία);

Ε.Σ. Το 'Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει' είναι ένα από τα αγαπημένα μας βιβλία. Μας θυμίζει πρωινά με ζεστό καφέ, παρέα με την αγαπημένη μας εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου, χειροτεχνίες και πειραματικές κατασκευές για την πρώτη μας παρουσίαση, τα ευχάριστα νέα από την Ιαπωνία για την μετάφρασή του, και τέλος, το βραβείο. Η ιστορία αυτή επίσης μας θυμίζει ότι το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τα καταφέρει, είναι η πίστη στις δικές του δυνάμεις.


#7
Το να είσαι συγγραφέας (είτε παιδικής λογοτεχνίας είτε θεατρικών έργων) απαιτεί αν μη τι άλλο έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα. Υπάρχουν φορές που αισθάνεστε έλλειψη κάποιου "συστατικού" και αν ναι, πώς το ανακτάτε πάλι; Υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος;

Α.Α. Η τεχνική ενός συγγραφέα βελτιώνεται όσο περισσότερο ο ίδιος "τρίβεται" με το αντικείμενο. Η έμπνευση, η φαντασία και η δημιουργικότητα, όμως, είναι αστάθμητοι παράγοντες, που ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να τους ελέγξεις. Όσο και αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να προβλέψεις πότε ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για γράψιμο. Γι’ αυτό κι όταν η Μούσα μας "χτυπάει την πόρτα" τρέχουμε για να της ανοίξουμε!

#8
Ποια η γνώμη σου για τα e-books; 

Ε.Σ. Απευθυνόμαστε σε πολύ μικρές ηλικίες, όπου το παιδί έχει ακόμη την ανάγκη της υλικής επαφής με τα πράγματα. Η αφή, άλλωστε, είναι η πρώτη αίσθηση του ανθρώπου αλλά και αυτή που τον «δένει» με την πραγματικότητα (υπάρχει κάτι επειδή μπορώ και το πιάνω). Τα e-books μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά εργαλεία μάθησης ή και πετυχημένα μέσα αφήγησης, αλλά λειτουργούν καλύτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

#9
Τι συμβουλή θα έδινες στον παιδικό εαυτό σου;

Α.Α. Να μη βιάζεται να μεγαλώσει και να παίζει όσο περισσότερο μπορεί!

#10
Εκτός από συγγραφείς, είστε ιδρυτές της καλλιτεχνικής ομάδας Κοπέρνικος. Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα, τις δράσεις της και τα φετινά σας σχέδια.

Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ είναι μια πολυπληθής, καλλιτεχνική ομάδα που απαρτίζεται από ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, εικονογράφους, χορογράφους κ.α. που συνδυάζουν τις ιδιότητές τους, στοχεύοντας πάντα σε μια ποιοτική, χειροποίητη και καινοτόμα δημιουργία. Ασχολείται με τη μουσική, το βιβλίο και, κυρίως, με το θέατρο για παιδιά και ειδικεύεται στις ηλικίες 3 έως 10 ετών. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επάνω στην παράσταση του κυρίου ΚΙΧ που ξεκίνησε, μόλις, στην Θεσσαλονίκη (θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 12:00 στο 'Θέατρο Τ') ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την πρώτη μας Χριστουγεννιάτικη θεατρική ιστορία, το 'Ένα ξωτικό στην πόρτα μου', που θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου στο Θέατρο Από Μηχανής, στην Αθήνα. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Εννοείται ότι θα έρθουμε και ανυπομονούμε μάλιστα...




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

O Άγγελος Αγγέλου  μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική και μουσική. Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και το 2005 ξεκίνησε να γράφει στίχους  για παιδικά τραγούδια και μικρές ιστορίες. Έκτοτε έχουν γράψει μαζί δεκάδες θεατρικά έργα, κείμενα και βιβλία για παιδιά. Το 2007 κερδίζουν το  Α΄ Βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά του ΥΠ.ΠΟ για το παιδικό θεατρικό έργο τους 'Ένα... ανάποδο ταξίδι', ενώ το 2008 και το 2009 γράφουν και σκηνοθετούν τις μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές 'Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου' και 'Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 Άθλοι' που εκπέμπονται καθημερινά από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος και κερδίζουν την αγάπη των μικρών ακροατών σε όλη την Ελλάδα. Το 2009 κυκλοφορεί ο δίσκος τους 'Ο Κόσμος Ανάποδα', με τραγούδια για παιδιά που ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Σπύρος Σακκάς, η Δανάη Παναγιωτοπούλου κ.α. Την ίδια χρονιά ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (www.kopernikos.gr) που αποτελείται από ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς σκηνογράφους και εικονογράφους και που έχει σαν στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελληνικός Κόσμος) και σε άλλα θέατρα της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας. Έχουν τιμηθεί τα βιβλία: Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει (Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2015) και Ένα αλφάβητο ταξίδι (White Ravens 2016).


ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

Έξω κρύο τσουχτερό ❄️❄️❄️Ό,τι πρέπει για ξάπλες στις μαξιλάρες δίπλα στο τζάκι για να διαβάσουμε το νέο μας βιβλίο 😊 #newyearseveadventcalendar with new #surprisebooks 😉 . . ✔️ Βιβλίο 3 από 8: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΙ Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου - Έμη Σίνη Εκδόσεις Παπαδόπουλος @epbooksgr. . Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα αγρόκτημα στην εξοχή ζούσε ένα μικρό ποντικάκι. Καμιά φορά του έπαιρναν το φαγητό τα μεγαλύτερα ζώα και τότε το ποντικάκι θύμωνε με τον εαυτό του που ήταν μικρό και αδύναμο. Ώσπου μια μέρα συνάντησε ένα ελέφαντα που χόρευε... Ποιος μπορεί άραγε να κάνει έναν ελέφαντα να χορέψει; Σίγουρα κάποιος εύσωμος. Με μια φωνή βροντερή όσο εκατό κεραυνοί μαζί. Και δυνατός. Ναι, οπωσδήποτε πολύ δυνατός! Ή μήπως όχι; Ένα βιβλίο που, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, αποδεικνύει ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει κανείς... αρκεί να μετατρέψει την "αδυναμία" του σε δύναμη! *** Το βιβλίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το 2015. . . 🎁 1-2-3-4-5-6-7-8 ΝΕΑ βιβλία μας περιμένουν για τις επόμενες ημέρες των διακοπών μας στο #NewYearsEveAdventCalendar, ένα για κάθε μέρα, μέχρι ΚΑΙ την Πρωτοχρονιά 😊 (βλ. σχετικό instavideo 😉). . . #adventcalendar for #newyearseve #book #lovablebooks #lovesurprises #mylovablebooks . . #mylovablebaby #greekblogger
A post shared by ✨ A s p a s i a ✨ (@mylovablephotos) on


"Γεια! ☺️Αυτός εδώ είναι ο μικρός Ερμής, ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος, παθιασμένος και αγιάτρευτος ψεύτης. Για αυτόν το λόγο, δε θα μπορούσα ποτέ να τον έχω φίλο μου! Η ιστορία του όμως, που μου τη διάβασε η μαμά, έχει πολλή πλάκα 😜" Μελίβοια 👧🏻 #mygirl #newbook . . ✔️ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΕΡΜΗ Συγγραφείς: Aγγέλου 'Aγγελος, Σίνη Έμη Εκδόσεις Παπαδόπουλος @epbooksgr . Ο μικρός Ερμής με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων... . . #lovebooks #lovablebooks #newbooks #kidsbooks #books #bookstagram #booklovers #bookworm #easyreadingbooks #booksuggestions #readingisfun #mylovablebooks . . #mylovablebaby #greekblogger
A post shared by ✨ A s p a s i a ✨ (@mylovablephotos) on


"Γεια! ☺️Μου αρέσουν τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ και όλες οι νέες λέξεις που ανακαλύπτω κάθε μέρα και που φτιάχνονται με αυτά!!! Μου αρέσουν τα ΤΑΞΙΔΙΑ και όλα να νέα μέρη που γνωρίζω με τη μαμά, τον μπαμπά και τη Δάειρα όταν ταξιδεύουμε!!! Μα περισσότερο από όλα, μου αρέσει να ταξιδεύω μέσα από τις λέξεις. Και να ανακαλύπτω κόσμους φανταστικούς! Μου αρέσει πολύ να μου διαβάζει η μαμά μου νέα βιβλία. Να... σαν και αυτό εδώ... που ταιριάζει γάντι με τα ρούχα μου, το ρολόι μου... και το γούστο μου! 😜" Μελίβοια 👧🏻 #mygirl #newbook . . ✔️ ΕΝΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ✏️ Συγγραφείς: Aγγέλου 'Aγγελος, Σίνη Έμη 🎨 Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης 👧🏻👦🏻 Ηλικίες: 4+ 📚 Εκδόσεις Παπαδόπουλος @epbooksgr 🏅Βραβευμένο . Πόσο μακριά μπορεί να μας ταξιδέψει το 'Aλφα, σε τι μπελάδες θα μας βάλει το Βήτα και πόσο καλοί συνοδοιπόροι θα αποδειχθούν το Κάπα και το Όμικρον; Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την Αλφαβήτα, ξεκινώντας έτσι το πιο μαγευτικό ταξίδι της ζωής τους... . . #lovebooks #lovablebooks #newbooks #kidsbooks #books #bookstagram #booklovers #bookworm #easyreadingbooks #booksuggestions #readingisfun #mylovablebooks . . #mylovablebaby #greekblogger
A post shared by ✨ A s p a s i a ✨ (@mylovablephotos) on


...ενώ δε σας έχω δείξει (ακόμη) το βιβλίο 'ΔΥΟ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ'.

* Τα παραπάνω βιβλία τους κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

1 σχόλιο :

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts