4.12.13

Smart ideas: Ένα κερί από φρούτα και μπαχαρικά που μυρίζει...Χριστούγεννα



Τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμη, ωστόσο είπαμε. Έχω ακόμη αρκετές μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να προσθέτω καθημερινές πινελιές υλοποιώντας αργά και σταθερά τις διάφορες ιδέες που έχω στην to-create λίστα μου. Μία άλλη τσαχπινιά που έκανα
αυτές τις μέρες είναι μία σύνθεση κεριού με βασικό υλικό χειμερινά φρούτα τα οποία αποξήρανα.

Υλικά που θα χρειαστείτε:
Χειμερινά φρούτα (εγώ επέλεξα πορτοκάλια και μήλα)
Χοντρό αλάτι
Sticks κανέλας
Γαρύφαλα ολόκληρα
1 οδοντογλυφίδα

'Εψησα τα φρούτα στο φούρνο στους 175 βαθμούς, αφού πρώτα τα έκοψα σε ροδέλες πάχους 5-7 mm. Χρησιμοποίησα κομμάτια από το εσωτερικό των φρούτων ενώ παρέλειψα τις άκρες. Ειδικά στα μήλα χρησιμοποίησα μόνο την καρδιά του φρούτου ώστε να φαίνονται και τα κουκούτσια.



Δεν υπάρχει κανόνας ψησίματος. Εξαρτάται από τον φούρνο και από το πόσο παχιές είναι οι φέτες που έχετε κόψει. Π.χ. στον δικό μου φούρνο τα έψησα στον αέρα για 15 λεπτά (αφού είχε προθερμανθεί) και μετά τα γύρισα από την ανάποδη για άλλα 10 λεπτά. Έκτοτε συνεχώς τα τσέκαρα και τα αφαιρούσα σταδιακά, ανάλογα με το ποια φέτα ήταν έτοιμη (=αρκετά αποξηραμένη). Δεν τα έβγαλα όλα μαζί από τον φούρνο! Ορισμένες φέτες χρειάστηκε να παραμείνουν για περισσότερο από 15+10 λεπτά μέσα.

Πήρα ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους, το έπλυνα και μετά το χάραξα στην κορυφή του περιμετρικά τόσο όσο είναι το μέγεθος ενός ρεσό.

Αφαίρεσα το εσωτερικό του με το ειδικό εργαλείο που αδειάζουμε τις ντομάτες όταν φτιάχνουμε γεμιστά και το γέμισα με χοντρό αλάτι.

Στόλισα το πορτοκάλι μου με γαρύφαλλα τα οποία τοποθέτησα στις τρύπες που είχα κάνει προηγουμένως με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Στη συνέχεια έστρωσα χοντρό αλάτι πάνω σε μία φρουτιέρα (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δίσκο) και τοποθέτησα το πορτοκάλι στο κέντρο της, τοποθέτησα στην τρύπα που είχα δημιουργήσει (στο πορτοκάλι) ένα ρεσώ με άρωμα κανέλας και στόλισα την φρουτιέρα περιμετρικά με τα αποξηραμένα φρούτα, τα sticks κανέλας και σκόρπισα λίγα γαρύφαλα...έτσι...για λίγο περισσότερη τσαχπινιά.

Nα σας πω και το άλλο που δεν έκανα εγώ. Μόλις βγάλετε τις αποξηραμένες φέτες από τον φούρνο, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις περνάτε από πάνω διάφανη κόλλα με ένα πινελάκι (όχι αυτό το πινελάκι που έχετε στην κουζίνα για να αλοίφετε το ταψί με βούτυρο εννοείται!) Εγώ δεν είχα ούτε πινέλο ούτε διάφανη κόλλα. Από την άλλη ήμουν ανυπόμονη να το τελειώσω και δεν μπορούσα να περιμένω την επομένη για να πάω να αγοράσω πινελάκι και κόλλα και τις άφησα έτσι. Μια χαρά διατηρούνται. Αν μέχρι τα Xmas χαλάσουν, το πολύ πολύ να τις αντικαταστήσω με καινούριες :)

Περιττό να σας πω ότι γέμισε το σπίτι αρώματα. Δοκιμάστε το. Είναι πανευκολάκι.


Τέλος, σας προ(σ)καλώ να μοιραστείτε μαζί μας τη μαγεία των Χριστουγέννων! Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές με χειροποίητες κάρτες που θα σχεδιάσουμε με τη φαντασία μας και θα φτιάξουμε με τα χεράκια μας! Όσοι δε δηλώσατε ακόμη συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι μας, μπορείτε να το κάνετε μέχρι και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, πατώντας στην παρακάτω εικόνα ώστε να οδηγηθείτε στην φόρμα συμμετοχής:


Οι συμμετοχές μας έχουν φτάσει τις 70 και χαίρομαι πολύ για αυτό!
Δεν χρειάζεται να είστε crafter για να φτιάξετε μία χειροποίητη κάρτα. Άλλωστε ούτε εγώ είμαι! Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και με λίγο μεράκι και αρκετή αγάπη, θα τα καταφέρετε :)

My Lovable Baby...feels the Xmas spirit!



23 σχόλια :

  1. Τι όμορφη ιδέααααα !!! Και με την ευκαιρία ... Χρόνια Καλά, να σε χαιρόμαστε όλοι όσοι σ' αγαπάμε, να χαίρεσαι κι εσύ όσους αγαπάς, με το καλό να έρθει το νινί και να πραγματοποιηθούν όοοοολα σου τα όνειρα !!!

    Φιλάκια πολλά και πολύχρονη !!! xxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ εγω γιατι εψηνα τα πορτοκαλια μου 3 ωρες; Στους 100 βαθμους βεβαια, αλλα ξεροσταλιασα η χαζη 3 ωρες πανω απο το φουρνο! Τελεια ιδεα και το χειροποιητο παντα μετραει αλλιως!!! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελειο!!! μπράβο Ασπασία μου!! λέω να το κάνω κι εγώ!! πολλά φιλιά και κυριώς... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τιμάει αυτό που λες :) Εσύ μέχρι τώρα ήσουν η δασκάλα μου και εγώ το μαθητούδι. Χαχα.
      Σ' ευχαριστώ Ελπιδάκι :)

      Διαγραφή
  4. Κατ' αρχάς Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία! Δεν ξέρω τι γιορτάζεις Ασπασία, αλλά για να σου εύχονται τα κορίτσια άνωθεν σίγουρα υπάρχει λόγος :) Είναι εξαιρετική η ιδέα με τα φρούτα και τόσο Χριστουγεννιάτικη! Καλή συνέχεια! Ακάματη σε βρίσκω! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ειρήνη! Γενέθλια έχω σήμερα :)
      Ακάματη δεν είμαι! Ίσα ίσα, αισθάνομαι μεγάλη κούραση. Αφού σήμερα να φανταστείς αναγκάστηκα να πάρω άδεια από το γραφείο μόνο και μόνο για να μπορέσω να αναπληρώσω λίγο ύπνο :)

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλή ιδέα και άκρως Χριστουγεννιάτικη!!! Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά και θ αφήσω μηνυματάκι,γιατί ενθουσιάστηκα απο τις αναρτήσεις σου.Ζεστές,τρυφερές και καλαίσθητες,ό,τι πρέπει για τις μέρες που έρχονται
    Θα τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά! Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες μία βόλτα. Θα χαρώ να σε ξαναδώ :)

      Διαγραφή
  7. Καλά, ψάχνω εγώ ολημερίς να βρω πως θα αποξηράνω φέτες πορτοκάλι και που να το ξέρα πως εδώ υπάρχει η απάντηση:) Ασπασάκι μου φέτος τα Χριστούγεννα εχεις απογειωθεί λέμε. Δεν σταματώ να εντυπωσιάζομαι. Το λέω επειδή σαν και μενα και εσύ δεν ασχολιούσουν με κατασκευές κλπ και φέτος υποκλίνομαι!!! Και η προηγούμενη και αυτή, είναι εύκολες, απλές, οικονομικές και φυσικά σικάτες.
    Για τα γενεθλιάκια σου τα είπαμε φυσικά, αλλά και εδώ να σου ευχηθώ υγεία πρώτα απο όλα και μια υπέροχη ζωή με χαρούμενες φατσούλες και έρωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρούλα, πάντα έκανα διάφορες κατασκευούλες. Γενικά πειραματιζόμουν με διάφορα. Απλά τώρα λόγω Χριστουγέννων είπα να ανεβάσω και τέτοιες αναρτήσεις, αν και δεν το συνηθίζω να γράφω στο blog τις απόπειρες (πετυχημένες ή αποτυχημένες) που κάνω :) Πολύ απλά γιατί θεωρώ ότι δεν είναι τίποτα σημαντικό. Ωστόσο, για το πνεύμα των ημερών, τις μοιράζομαι και μαζί σας :)
      Σε ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά!!!να είσαι γερη και ευτυχισμένη !!
    Η κανελα μυρισε μεχρι εδω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωπω μυρωδιές!!!Κανέλα, πορτοκάλι, γαρίφαλο!Υπέροχη ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο!! Ε, ρε τι κάνει η εγκυμοσύνη!!! Σε βρίσκω γεμάτη δημιουργικό οίστρο! Κι αν κρίνω από τις ερωτήσεις σου τις προάλλες, περιμένουμε κι άλλες xmas δημιουργίες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να σου πω την αλήθεια μου..πιο πολύ με έχουν ενθουσιάσει τα αρώματα που θα βγαίνουν από το φούρνο! Φαντάζομαι και η σύνθεση θα μυρίζει αργότερα αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφη και εύκολη η διακοσμητικο-αποσμητική σου ιδέα! Θα κάνω κι εγώ ένα τέτοιο κερί για τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι τόσο τα αρώματα, όσο και τα χρώματα της σύνθεσης ταιριάζουν πολύ στις γιορτινές μέρες που έρχονται. Μόνο που, αντί για χοντρό αλάτι, λέω να βάλω σιμιγδάλι στη βάση (για λόγους χρωματικής αρμονίας :-) ).
    Χρόνια σου πολλά, δημιουργικά και ευτυχισμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι μοσχοβολιστή ιδέα!
    Και ευκολάκι πραγματικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μ αρέσει που λες πως δεν έχεις χρόνο! Μεταμεσονύχτια τα προλαβαίνεις όλα αυτά; Κι όχι μόνο πρόλαβες αλλά έβγαλες και υπέροχες φωτογραφίες! Έγινε υπέροχη η πιατέλα! Και μοσχομυριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts