5.12.13

Smart ideas: Η γυάλινη φάτνη μας - DIY



Όπως σας έγραψα ήδη, ξεκινήσαμε τα στολίσματα από το προηγούμενο Σάββατο. Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, δεν καταφέραμε να τα ολοκληρώσουμε. Η αρχή γίνεται πάντα με τα δύο δέντρα μας -το μεγάλο και το μικρό της Δάειρας- και μετά ακολουθούν διάφοροι άλλοι στολισμοί
περιφερειακά. Από ιδέες μπόλικες, από χρόνος ελάχιστος. Οπότε προσπαθώ να προσθέτω μικρές τσαχπινιές από εδώ και από εκεί κάθε μέρα που περνάει και να βρίσκομαι διαρκώς στο πνεύμα των ημερών! Μαζί με τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη, εργάζομαι και εγώ μεταμεσονύχτια. Δουλειές δεν είχαμε, δουλειές ανοίξαμε! Δουλειές με φούντες :)

Η τελευταία έμπνευσή μου ήταν να φτιάξω μία γυάλινη φάτνη. Η φάτνη ήταν κάτι που δεν είχαμε, όλο έλεγα να αγοράσω μία έτοιμη και όλο το ανέβαλα. Φέτος λοιπόν, το πήρα απόφαση ότι στο σπίτι θα μπει φάτνη βρέξει-χιονίσει. Άλλωστε αυτή δε συμβολίζει και το πνεύμα των Χριστουγέννων; Όμως δεν ήθελα να την πάρω έτοιμη. Ήθελα να την φτιάξω.

Όταν μου ήρθε η αρχική ιδέα, δεν την είχα εξαρχής ολοκληρωμένη στο μυαλό μου. Μου ερχόταν σταδιακά οι διάφορες πινελιές που πρόσθετα μέχρι να την ολοκληρώσω.

Καταρχήν, προβληματίστηκα που να την στήσω. Η αρχική σκέψη που έκανα να την αφήσω στο πάτωμα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν "έπαιζε" για πολλούς και διάφορους λόγους με κυριότερο την περιέργεια της Δάειρας που θα έκανε το κρυστάλινο ποτηράκι μου λαμπόγυαλα σε χρόνο dt. Η ιδέα να την στήσω πάνω στην τραπεζαρία επίσης δεν έπαιζε, γιατί στα γιορτινά γεύματα και δείπνα θα χρειαζόταν να την μετακινήσω, οπότε θα μου καταστρεφόταν η σύνθεση. Οπότε η λύση ήταν μονόδρομος. Η φάτνη θα στηνόταν πάνω στο τζάκι! Αφενός μεν είναι μία γωνιά εμφανής από οποιοδήποτε σημείο της κουζινο-σαλονο-τραπεζαρίας, άρα το πλέον κατάλληλο για να αναδειχτεί η δημιουργία μου, αφετέρου δε είναι ένα μέρος απροσπέλαστο από την Δάειρα :)


Αν και από τη φωτογραφία είναι προφανής ο τρόπος που τη δημιούργησα και τα υλικά που χρησιμοποίησα (άλλωστε μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις), θα κάνω μία περιγραφή προς διευκόλυνση όσων θελήσετε να τη φτιάξετε.

Καταρχήν έψαξα να βρω printables με τις φιγούρες της Μαρίας, του Ιωσήφ, του μικρού Ιησού και των λοιπών παριστάμενων στο μυστήριο της γέννησης (3 μάγων, βοσκών, προβάτων και λοιπών ζωντανών). Δυστυχώς, παρά το εκτενές ψάξιμο στο διαδίκτυο, οι εναλλακτικές επιλογές δεν ήταν και πολύ ενδιαφέρουσες, οπότε κατέληξα σε αυτή που βλέπετε (μπορείτε να την βρείτε και να την κατεβάσετε και εσείς από εδώ).

Αφού εκτύπωσα τις φιγούρες, τις έκοψα περιμετρικά πολύ προσεχτικά (θα με "φάει" αυτή η τελειομανία μου) με ένα ψαλίδι. Για τις λεπτομέρειες που δεν έμπαινε ψαλίδι, χρησιμοποίησα χαρτοκόπτη και μία επιφάνεια κοπής.

Αφού έκοψα όλες τις φιγούρες, κόλλησα στο πίσω μέρος τους από μία οδοντογλυφίδα, αφήνοντας προς τα κάτω να εξέχει ~ 1,5 cm. Στις μικρές φιγούρες (μικρό Χριστούλη και προβατάκια) χρησιμοποίησα μισές οδοντογλυφίδες.

Μετά άρχισα να αναζητώ λύσεις για το πώς θα στερέωνα τις φιγούρες κατακόρυφα σε σταθερή βάση. Φελιζόλ δεν είχα, χοντρό χαρτόνι δεν είχα, πλαστελίνη δεν είχα (αν και μου ήρθε η ιδέα να πλάσω ζυμαράκι για να φτιάξω βάση πάνω στην οποία θα καρφωθούν οι οδοντογλυφίδες)...και τελικά βρήκα τη λύση! Χρησιμοποίησα μεγάλο μέγεθος ρεσώ (αφού πρώτα βεβαιώθηκα ότι χωράνε στο στόμιο των ποτηριών).

Στο ένα ρεσώ "κάρφωσα" την Μαρία, τον Ιωσήφ και τον μικρό Χριστούλη, στο άλλο τους 3 μάγους και στο άλλο τον βοσκό με τα 2 προβατάκια. Κάποιες φιγούρες τις κόλλησα πιο πίσω από τις άλλες ώστε να δώσω προοπτική και στις 3 επιμέρους συνθέσεις.

Μετά στερέωσα τα ρεσώ πάνω στο τζάκι με bluetac, με κεντρική θέση στη σύνθεση την Μαρία, τον Ιωσήφ και το Θείο βρέφος και πασπάλισα με αρκετό χιόνι (χοντρό αλάτι).

Στη συνέχεια πήρα ένα κολωνάτο κρυστάλλινο ποτήρι του κόκκινου κρασιού (για το κέντρο) και άλλα δύο κολωνάτα γυάλινα ποτήρια του νερού για το βοσκό και τους μάγους.

Επέλεξα εσκεμμένα διαφορετικά μεγέθη και είδη ποτηριών, ώστε να δώσω μεγαλύτερη έμφαση αλλά και περισσότερη λάμψη στο κέντρο. Εκεί που βρίσκεται το Θείο βρέφος.

Διακόσμησα τους λαιμούς των ποτηριών με χορτάρινο κορδόνι (για να δώσω την αίσθηση του σανού) και γύρισα τα ποτήρια ανάποδα, καλύπτοντας τις φιγούρες (κάτι που σκέφτηκα εκ των υστέρων -όταν είχα ολοκληρώσει ήδη τη δημιουργία μου- ήταν να γεμίσω τα ποτήρια με λίγο αλάτι, ώστε όταν τα αναποδογυρίσω να καθίσει το χιόνι πιο ομοιόμορφα στα εσωτερικά τοιχώματα. Νέβερ μάιντ. Του χρόνου...)


Σχεδίασα ένα αστέρι πάνω σε χαρτί glitter, το έκοψα και το κόλλησα με ταινία διπλής όψεως στον λαιμό του κεντρικού ποτηριού. Αυτό είναι το λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ.

Ψέκασα με λίγη λακ μαλλιών τους πάτους όλων των ποτηριών και λίγο από την επιφάνεια του κρυστάλλινου ποτηριού και πασπάλισα με χρυσόσκονη (μου παράπεσε είναι η αλήθεια...).
Αντί για λακ θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και διάφανη κόλλα, που αφενός μεν δεν είχα, αφετέρου δε ήθελα να αποφύγω ώστε να μην καταστρέψω τα ποτήρια.

Τέλος συμπλήρωσα το σκηνικό με μπόλικο χιόνι (χοντρό αλάτι), φύτεψα δέντρα δεξιά και αριστερά (ένα μεγάλο κέρινο και ένα κουκουναρένιο) τα οποία προηγουμένως χιόνισα με αλάτι και ολοκλήρωσα με ένα κατάμαυρο background αφενός μεν για να δώσω την αίσθηση της νύχτας (αφού νύχτα έλαβε χώρα η Θεία γέννηση) και αφετέρου δε για να κάνει αντίθεση (καθώς δεν ξεφοντάρει καλά το γυάλινο σκηνικό μπροστά από λευκό-κρεμ που είναι το τζάκι μας).

Τέλος, έβαλα λαμπάκια κατά μήκος και πίσω από τη σύνθεση και τις λοιπές τσαχπινιές του τζακιού, τα άναψα, έκλεισα όλα τα υπόλοιπα φώτα και κάθισα για λίγα λεπτά να καμαρώσω τη δημιουργία μου :) Κόντευε ήδη 2 μετά τα μεσάνυχτα...

Μπορεί να μου πήρε 2,5 ώρες να την ολοκληρώσω (μαζί με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που τοποθέτησα στο περβάζι του τζακιού), αλλά το καταευχαριστήθηκα!

Και οι στολισμοί συνεχίζονται...

Σας υπενθυμίζω και το δημιουργικό παιχνιδάκι μας, μιας και μία μέρα έμεινε. Σας προ(σ)καλώ να μοιραστείτε μαζί μας τη μαγεία των Χριστουγέννων! Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές με χειροποίητες κάρτες που θα σχεδιάσουμε με τη φαντασία μας και θα φτιάξουμε με τα χεράκια μας! Όσοι δε δηλώσατε ακόμη συμμετοχή, μπορείτε να το κάνετε μέχρι και αύριο, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, τα μεσάνυχτα πατώντας στην παρακάτω εικόνα ώστε να οδηγηθείτε στην φόρμα συμμετοχής:


Οι συμμετοχές μας έχουν φτάσει τις 80! Ελάτε να τις 100στήσουμε :)
Δεν χρειάζεται να είστε crafter για να φτιάξετε μία χειροποίητη κάρτα. Άλλωστε ούτε εγώ είμαι! Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και με λίγο μεράκι και αρκετή αγάπη, θα τα καταφέρετε :)

My Lovable Baby...feels the Xmas spirit!


26 σχόλια :

  1. Βρε συ Ασπασάκι, μα που τα σκέφτεσαι;;; Η ιδέα σου απλά κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή! Ό,τι άλλο και να πω θα είναι λίγο.
    Φιλιά κοριτσάκι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Akrivws to idio skeftika kai gw. Ma kala pou ta skeftesai? Eisai talento paidi mou leme!!! Alla to megalutero talento einai i kori sou. Anypomonw gia t epomeno katorthwma tis k fysika gia tous dekalogous tis! Maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασπασία ξετρελάθηκα με την φάτνη σου! Είναι από τις ομορφότερες που έχω δει! Μπράβο σου που συνεχίζεις ακάθεκτη να δημιουργείς! Αυτό με την τελειομανία να το προσέξεις :) το λέω γιατί είμαι παθούσα! Τώρα πλέον είμαι χαλαρότερη μέσα στις ατέλειες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γκαστριτιδα σου εχει κάνει καλό εσένα! τελεια η κατασκευή σας χοχοοχοχοχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΤΕΛΕΙΑ ΦΑΤΝΗ!!!!!
    ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΗ ΙΔΕΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ!!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με έχεις ξετρελάνει. Τι έπαθες φέτος; ΦΟΒΕΡΗ ιδέα, θα τη δείξω στη μαμά μου για το τζάκι της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φανταστικό!!! μακάρι να ειχαμε τζάκι να το δοκιμάσω κι εγώ... :) πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει είναι απλά φοβερή!
    Γεια στα χέρια σου κοριτσάκι, πραγματικά με εντυπωσίασε η κατασκευή σου!
    Πολύ σικ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υποκλίνομαι και για την ιδέα, αλλά και για τις φωτογραφικές λήψεις!!! Σε έχω κάνει ήδη Pin.
    Την καλημέρα μου κορίτσι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τις πιο όμορφες φάτνες που έχω δει! Πολύ ατμοσφαιρική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ θα σου πω ότι είναι η πιο όμορφη και η πιο πρωτότυπη φάτνη που έχω δει. Τελικά, εκτός από υπέροχη μανούλα είσαι και πολύ δημιουργική γυναίκα. Και η αισθητική σου, πολύ ιδιαίτερη. Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απο χτες που την είδα έχω κολλήσει!! Νομίζω δεν έχω δει ομορφότερη και πιο ιδιαίτερη!!!
    Ξεκινά να το κάνεις επαγγελματικά!!! Δεν κάνω πλάκα!! Ενα ταλέντο γεννιέται:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφη ιδέα Ασπασία μου! Φαίνεται και πολύ ατμοσφαιρική τη νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σκέψου και να ήσουν crafty δηλαδή!!! :P
    Εν τω μεταξύ, διάβασα "Η γυάλινη φάτσα μας" (ό,τι να 'ναι) και αναρωτήθηκα τι μούρλα σου ήρθε!!! χαχα!!!!
    Καλές γιορτές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διαβάζω με τη σειρά όλες τις χριστουγεννιάτικες ιδέες σου και μου αρέσουν όλες, όλες, όλες!!! Τι ωραία να μπαίνουμε στο κλίμα των γιορτών και να απολαμβάνουμε αυτές τις μέρες όσο περισσότερο μπορούμε!
    Φιλιά πολλά και συνέχισε να μεταδίδεις το πνεύμα των ημερών με τις υπέροχες ιδέες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα...ωραία η ιδεα σου και η γυάλινη φάτνη σου... 80 συμμετοχές στις κάρτες; τι ωραία !! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aσπασία μου,για μια ακόμη φορά θαυμάζω την ευρηματικότητά σου και σε συγχαίρω.Μπράβο, έχεις καταπληκτικές ιδέες και τις υλοποιείς αψηφώντας την κούραση.
    Μας βάζεις όλους στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Πιστεύω ότι περισσότερο από όλους όλες οι δημιουργίες θα χαροποιούν το πιο λαμπρό σου αστέρι, την καταπληκτική και μοναδική μας Δάειρα. Συνέχισε να βάζεις τις ξεχωριστές πινελιές σου στην ατμόσφαιρα τού σπιτιού σας εν όψει των Χριστουγέννων. Πάντα να είσαι καλά και να δίνεις μια ιδιαίτερη νότα στη ζωή μας με τις δημιουργίες σου!
    Με πολλή πολλή αγάπη
    Η μαμά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολυ ομορφη και ιδιαιτερη η φατνη σας!!!Και με υλικα που εχουμε και σπιτι(λακ,αλατι)Μπραβο ,πολυ δημιουργικη εισαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι ομορφιά! Δείχνει υπέροχη! Φαντάζομαι όμως πως το τζάκι σας δεν το ανάβετε! Γιατί με το χιονάκι σε μας μαύρο θα γινότανε τόσες ώρες που το καιμε καθημερινά!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ασπασία μου έγραψες! Η φάτνη σας είναι ονειρεμένη, από τις πιο όμορφες που έχω δει!
    Παρόλο που έχουμε φάτνη, αν καταφέρω να ανακαλύψω την κούτα με τα κολωνάτα ποτήρια προ Χριστουγέννων θα σε μιμηθω και θα φτιάξω μια παρόμοια.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ειναι υπεροχη η φατνη σας!!!! Συγχαρητηρια! Αχ κ εγω εχω θεμα με τον μικρο κ εδω κ 2 χρονια φατνη γιοκ κατω απο το δεντρο. Καταπληκτικη η ιδεα σου μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τι φοβερή ιδέα και πόσο όμορφη έγινε η φάτνη σου!!!
    Και του χρόνου με υγεία!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts