18.10.13

Emotions/thoughts: Πώς ένα λάθος μπορεί να σου ανατρέψει το σύμπαν...


Χθες το βράδυ έπαθα ένα μικρό σοκ. Αλλά ας τα πάρω από την αρχή για να καταλάβετε καλύτερα τι συνέβη...

2 μήνες πριν...

Μαθαίνω ότι είμαι έγκυος. Την ίδια μέρα κιόλας, πλέω στα καταγάλανα νερά του Ιονίου...και σε πελάγη ευτυχίας! Θα γίνω μαμά για 2η φορά! Θα ξαναβιώσω την υπέροχη φάση της εγκυμοσύνης, του τοκετού, του θηλασμού, το πρώτο χαμογελάκι, το πρώτο μπουσούλημα, το πρώτο βήμα, την πρώτη λέξη, τα μωρουδίστικα ρουχαλάκια, τη μωρουδίστρικη μυρωδιά...
Δε με νοιάζει το φύλο. Είμαι σίγουρη ότι δε με νοιάζει. Αυτό που με νοιάζει μόνο είναι το μωρό μου να είναι υγιέστατο, πανέμορφο και πανέξυπνο :)

1 μήνα πριν...

Κάνω τον 1ο βασικό υπέρηχο, την αυχενική διαφάνεια. Καταρχήν, μαθαίνω το φύλο. ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ! Μου δίνει 15% πιθανότητα λάθους. Τα αποτελέσματα της εξέτασης
πάρα πολύ καλά. Ωστόσο (αφού πρόκειται για screening test) μιλάμε για πιθανότητες το μωρό να έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Απλά, στην περίπτωσή μου, μιλάμε για μικρές πιθανότητες. Η ειδική υπερηχογραφίστρια στην οποία έκανα την εξέταση (και την οποία εμπιστεύομαι απόλυτα και είναι από τις κορυφαίες επιστήμονες του είδους της στην Ελλάδα) με συμβουλεύει να μην κάνω αμνιοπαρακέντηση. Κρίνει ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως ιατρικός λόγος να υποβληθώ σε αυτή τη διαδικασία που όσο να ΄ναι φέρει και κάποιο κίνδυνο επιπλοκών. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι πολύ καλά. Ωστόσο, εάν το επιθυμώ μόνο και μόνο για καθαρά ψυχολογικούς δικούς μου λόγους (προκειμένου να μου φύγει η παραμικρή υποψία που γεννιέται από αυτή την πολύ μικρή πιθανότητα που μου έδωσαν τα αποτελέσματα της εξέτασης) τότε και μόνο τότε να κάνω την άμνιο. Αλλά είναι εξαρχής αρνητική. Ωστόσο, δε μου το απαγορεύει.

Πάω στο γιατρό μου. ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ! Μου δίνει και αυτός πιθανότητα λάθους 15%. Όμως μετά από λίγες μέρες ξαναβλέπει κοριτσάκι! Συνειδητοποιώ πλέον και το παίρνω απόφαση ότι θα έχω δύο κοριτσάκια. 100%. Κορδελίτσες, κοκκαλάκια, tutus, φορεματάκια, νάζι και τσαχπινιά. Χαμογελώ φαρδιά και χαίρομαι πολύ! (πιστεύω το ίδιο θα αντιδρούσα αν μάθαινα για αγοράκι). Όμως πλέον έχω κοριτσάκι. Πάει και τελείωσε. Κάνω σχέδια, το λέω στη Δάειρα, περιμένει και αυτή αδερφούλα! Το λέω στους γονείς, σε αδέρφια, σε φίλους σε συναδέλφους.
Όσον αφορά στην αμνιοπαρακέντηση τώρα (που είναι και το φλέγον ζήτημα που με απασχολεί) ο γιατρός μου (ο οποίος είδε και αυτός τα αποτελέσματα της εξέτασης) με συμβουλεύει το ίδιο. Αρνητικός και εκείνος, ωστόσο ούτε και αυτός μου το απαγορεύει.

Η τελική απόφαση δική μου. Εγώ; Εμπιστεύομαι και τους δύο, αλλά επειδή "ο διάολος έχει πολλά ποδάρια" όπως λέει και η παροιμία, κάτι με τρώει μέσα μου. Από τη μία φοβάμαι πάρα πολύ τις επιπλοκές της αμνιοπαρακέντησης που ναι μεν ο κίνδυνος είναι ~1%, ωστόσο είναι ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο που διατρέχει το μωρό μου να έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Από την άλλη θα ήθελα με κάποιον τρόπο να καθησυχαστώ. Να καθησυχαστώ χωρίς να διακινδυνεύσω κάτι.

Περνάω μία περίοδο έντονου σκεπτικισμού και πολλών αντικρουώμενων σκέψεων...
"Οκ, να την κάνω. Αλλά αν γίνει καμία στραβή και θέσω το μωρό μου σε κίνδυνο και συμβεί αποβολή ενώ το μωρό μου (έχουμε πάρα πολλές ενδείξεις, ωστόσο όχι αποδείξεις ότι) είναι υγιές;;;". 

Μετά σκεφτόμουν:  "Και όμως, τόσες γνωστές και φίλες την έχουν κάνει και δεν έπαθε τίποτα το μωρό τους". 

Και μετά σκεφτόμουν: "Και όμως, η τάδε τότε που την έκανε, συνέβη επιπλοκή και έχασε το μωρό στον 5ο μήνα. Και ξέρω ότι η στραβή δεν έχει να κάνει με τον γιατρό. Γιατί υποτίθεται ότι πας σε έμπειρο πιστοποιημένο γιατρό που έχει κάνει εκατοντάδες (μην πω χιλιάδες) απνιοπαρακεντήσεις. Απλά έχει να κάνει με το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός της κάθε γυναίκας".

Μπερδεμένη. Αγχωμένη. Σκέφτομαι, ξανασκέφτομαι, διαλογίζομαι, χάνω τον ύπνο μου...

2 εβδομάδες πριν...

Βρίσκω λύση! Τη χρυσή τομή για την ακρίβεια...

Δε θα κάνω αμνιοπαρακέντηση αλλά θα κάνω εκείνη την ειδική εξέταση με το περιφερικό αίμα που αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο στις ΗΠΑ. Τα διαγνωστικά κέντρα που την κάνουν στην Ελλάδα ουσιαστικά συνεργάζονται με 3 εταιρίες στις ΗΠΑ στις οποίες στέλνουν με courier δείγμα αίματος της μητέρας. Εκεί, στο περιφερικό αίμα της μητέρας απομονώνουν τα εμβρυικά κύτταρα και κάνουν έλεγχο DNA για να ανιχνεύσουν τις 4 συχνότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και παράλληλα (αφού γίνεται εξέταση DNA) βρίσκουν και το φύλο του μωρού. Κοστίζει όσο η αμνιοπαρακέντηση (ποιος τα υπολογίζει τα χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια) αλλά σε σχέση με την αμνιοπαρακέντηση είναι τελείως ακίνδυνη. Μπορεί να μην έχει ευαισθησία 100% βέβαια (όπως η αμνιοπαρακέντηση) ωστόσο έχει ευαισθησία >99,5%, τουλάχιστον για το σύνδρομο down. Με λίγα λόγια, θα κάνω κάτι τελείως ακίνδυνο για να μάθω αν το μωρό μου έχει σύνδρομο down, όχι με απόλυτη σιγουριά βέβαια (όχι 100%) αλλά με σιγουριά >99,5% (δηλαδή παίρνοντας ένα μικρό ρίσκο <0,5%). Δε με πειράζει αυτό το <0,5% αρκεί που υπάρχει τρόπος να αποφύγω την αμνιοπαρακέντηση και από την άλλη να ηρεμήσω ψυχολογικά. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια...

Οπότε, ενημερώνω το γιατρό μου και με τη σύμφωνη γνώμη του προγραμματίζω να κάνω τη συγκεκριμένη εξέταση άμεσα.

1,5 εβδομάδα πριν...

Κάνω την εξέταση και είμαι σε αναμονή των αποτελεσμάτων...

Χθες...

Πάω στο γιατρό για να κάνω τον καθιερωμένο πλέον υπέρηχο να δω το μπεμπάκι αλλά και να πάρω τα αποτελέσματα της εξέτασης, που αν είχαν βγει, θα τα είχε ήδη ο γιατρός στα χέρια του. Πριν πάμε μέσα για τον υπέρηχο, μιλάμε στο γραφείο του και ξαφνικά βγάζει από το συρτάρι 2 χαρτιά (πιασμένα με συρραπτικό) και μου τα  πλασάρει χαμογελώντας. Του λέω "Τι είναι;" Μου λέει: "Βγήκαν τα αποτελέσματα της εξέτασης". Του λέω "Πείτε μου, πριν τα κοιτάξω". Μου λέει: "Είναι άψογα τα αποτελέσματα. Όλα καλά. Δε θα κάνουμε αμνιοπαρακέντηση".

Χάρηκα πολύ (φυσικό έτσι;) και πήρα τα χαρτιά στα χέρια μου να τους ρίξω μία ματιά και να το βεβαιώσω ιδιοίς όμμασι. Το 1ο χαρτί ήταν η επίσημη μετάφραση στα ελληνικά του διαγνωστικού κέντρου στο οποίο απευθύνθηκα (υπογεγραμμένη από γιατρούς) και το 2ο ήταν το πρωτότυπο χαρτί που ήρθε από το ιατρικό κέντρο στις ΗΠΑ.

Αρχίζω να κοιτάζω το πρωτότυπο (λέω "ας ξεκινήσω από το πρωτότυπο") και ξαφνικά πέφτει το μάτι μου σε μία φράση που έγραφε (στα αγγλικά) 'ζεύγος χρωμοσωμάτων ΧΥ'. Οπότε αρχίζει η εξής στιχομυθία:

Ασπασία: Γιατρέ, αυτό τι είναι; Έχει σχέση με το φύλο του μωρού;
Γιατρός: Ναι. Το φύλο είναι.

Α: Δηλαδή... (έχω μείνει κάγκελο εντωμεταξύ ξέροντας τι θα ακούσω)
Γ: Δηλαδή είναι αγοράκι. Τι σας είχα πει; Κοριτσάκι;

A: ΝΑΙ! ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΚΑΤΑ 85%. ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ Χ (σημ. εννοούσα την υπερηχογραφίστρια - εντωμεταξύ έχω ήδη φάει φρίκη)
Γ: Λυπάμαι. Έπεσα έξω. Και εγώ και η κυρία χ. Το μωρό είναι αγοράκι!

A: Γιατρέ είστε σίγουρος;;;;;;;;;;;;;;;; (έντονη απορία είχε ζωγραφιστεί στο ήδη χλωμό πρόσωπό μου)
Γ: Μιλάμε για εξέταση DNA. Η εξέταση DNA αν μη τι άλλο σου δείχνει το φύλο με απόλυτη σιγουριά. Το φύλο είναι αυτό που γράφει! Αγοράκι.

A: .................................(speechless. Παθαίνω μεγάλο σοκ. Εντωμεταξύ ο Θοδωρής δεν είχε έρθει ακόμη. Με άφησε στην είσοδο και πήγε να παρκάρει το αυτοκίνητο)
Γ: Τι πάθατε; Τόσο κακό είναι;

A: Ε, να! Είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά. Τώρα μου φέρατε τα πάνω κάτω.
Γ: Γιατρός: Πολύ λυπάμαι για το λάθος. Τελικά έχετε αγοράκι.

Α: Δε μου κάνετε πλάκα.
Γ: Όχι. Σας μιλάω σοβαρά!
Α: .................................(speechless. Φρικαρισμένη)

Μετά παίρνει ξανά το χαρτί στα χέρια του και τι να δει!!!!!!!!!!!!!! Το 1ο χαρτί (η μετάφραση δηλαδή) έγραφε κοριτσάκι. Αυτό ήταν το δικό μου! Το 2ο χαρτί όμως (το πρωτότυπο χαρτί που κοιτούσα τόση ώρα και που έγραφε αγοράκι) δεν ήταν δικό μου! Ήταν άλλης εγκύου. Που ούτε καν την ήξερε. Και προφανώς το δικό μου πρωτότυπο πήγε σε λάθος άτομο.Και απορώ! Πώς μπορούν να κάνουν τέτοια λάθη;;;

Και καλά, τώρα η φρίκη ήταν σχετικά μικρή. Γιατί είδα άλλο φύλο από αυτό που είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά και που τελικά φέρω στην κοιλίτσα μου. Αν όμως τα αποτελέσματα της εξέτασης της άλλης εγκύου ήταν άσχημα, τι φταίω εγώ έγκυος γυναίκα με τόσες αγωνίες που περνάω να περάσω ακόμη μεγαλύτερη φρίκη βλέποντας άσχημα αποτελέσματα που δε θα ήταν δικά μου αλλά εγώ δε θα το γνώριζα μέχρι να το ανακαλύψω;;;
Μα τόση ανευθυνότητα τέλως πάντων; Παίζουν έτσι με την ανθρώπινη αγωνία; Εσύ κυρία μου που σύρραψες τα δύο φύλλα, τι σκεφτόσουν εκείνη την ώρα; Που είχες το μυαλό σου; Συγκεντρώσου!

Να διευκρινίσω κάτι τελευταίο. Πριν μάθω το φύλο, δεν είχα πρόβλημα να ακούσω οποιοδήποτε. Όταν όμως έχω ακούσει 3 φορές ότι έχω κοριτσάκι, έχω προετοιμαστεί ψυχολογικά και περιμένω κοριτσάκι, έχω κάνει σχέδια πλάνα κλπ, ξαφνικά, μου ανατρέπεται το σύμπαν μου ολόκληρο. Δεν ξέρω γιατί μου συνέβη αυτό. Και να πω και την αλήθεια αισθάνομαι και λίγο τύψεις για το χθεσινό μεγάλο σοκ που υπέστη. Μήπως κατά βάθος δεν ήθελα αγοράκι; (εδώ κολλάνε οι τύψεις) Ή μήπως επειδή είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά για κοριτσάκι μου ήρθαν τα πάνω-κάτω;

Θα μου πείτε, τι σημασία έχει αυτό; Καμία απολύτως. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που έγραψα εξαρχής και αυτό που ευχήθηκα από την πρώτη στιγμή που κράτησα το θετικό τεστ στα χέρια μου αλλά και που εύχομαι κάθε στιγμή, κάθε μέρα, σήμερα...

Σήμερα...

Εύχομαι και προσεύχομαι το μωράκι που έχω στην κοιλίτσα μου να είναι υγιέστατο,  πανέμορφο και πανέξυπνο. Αυτά τα ολίγα :) :) :)

Σημ: Αν είσαι έγκυος, να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το αν θα κάνεις ή όχι αμνιοπαρακέντηση και για το αν θα κάνεις αυτή την εξέταση με το περιφερικό αίμα ή όχι. Μην παρασυρθείς από τις δικές μου αποφάσεις. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά σε καθαρά προσωπική εμπειρία και δεν έχει σκοπό να σε επηρεάσω καθ' οποιονδήποτε τρόπο. Αν θα πάω εγώ να κάνω bungee jumping, θα έρθεις και εσύ μαζί μου;;;;; Δε νομίζω!

Πηγή φωτογραφίας

29 σχόλια :

  1. Βρε Ασπασάκι μου, έχεις χίλια δίκια. Τέτοια λάθη δε γίνονται! Είναι απαράδεκτοι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα αποτελέσματα σου είναι πολύ καλά και αυτό έχει σημασία. Να μου φιλήσεις το Δαειράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρε κορίτσι μπερδεύτηκα! τι είναι τελικά το μωρό;;;
    (για το θέμα του φύλου πάντως, να μην έχεις ενοχές. Όταν μας είπαν ότι περιμένουμε αγόρι, στο μυαλό μου ήρθε αυτόματα ένας κρεμανταλάς, άχαρος και άγαρμπος έφηβος και φυσικά δεν μου άρεσε καθόλου!!! Τώρα, γιατί δεν φαντάστηκα ένα μυρωδάτο αγοράκι, δεν ξέρω!!!
    Φιλιά, όλα καλά να πάνε! Θα πάνε.
    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχα καλώς ήρθες στον κόσμο του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Διάβασε εδώ http://lolipopfamily.blogspot.gr/2013/07/boys-will-be-boys.html για να πάρεις μια μικρούλα γεύση του τι ακριβώς σε περιμένει :)))))

    P.S. μάνα κουράγιο !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωχ! Σας μπέρδεψα ε; Είναι από το χθεσινό σοκ μάλλον :) Λοιπόν, το παιδάκι είναι κοριτσάκι. Με τη βούλα! Απλά, το μεταφρασμένο χαρτί που έλεγε ΧΧ (κορίτσι) και ήταν δικό μου, δεν το κοίταξα. Κοίταξα μόνο το πρωτότυπο χαρτί που έγραφε ΧΥ (αγόρι) και το οποίο δεν ήταν δικό μου. Ανήκε σε άλλη έγκυο!!! Με λίγα λόγια, φρίκαρα χωρίς λόγο τελικά όπως αποδείχτηκε, για ένα λάθος που έκανε η γραμματέας που σύρραψε το δικό μου μεταφρασμένο με το πρωτότυπο κάποιας άλλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από ανευθηνότητα άλλο τίποτα σε αυτή την χώρα αλλά γιατί τέτοιος πανικός;; Τι το τόσο άσχημο έχουν τα αγοράκια;; Σε πληροφορώ ότι είναι εξίσου καλά με τα κοριτσάκια :)
    Τέλος πάντων, λίγο σημασία έχουν όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι να πάνε όλα καλά, στο εύχομαι ολόψυχα. Με το καλό να έρθει στον κόσμο το κοριτσάκι σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ουφ...μερικές φορές μερικοί άνθρωποι είναι τόσο μα τόσο ανεύθυνοι.. Ευτυχώς τέλος καλό και όλα καλά...Κι αφού το μωράκι είναι υγιέστατο..μια χαρά.. πολλά φιλιά Ασπασία μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι σίγουρη πως όλα θα πάνε μια χαρά!
    Και καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς!
    Έχεις τόσο δίκιο σε όλα!...φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δίκιο έχεις βέβαια!!! Κοίτα καμιά φορά η αφηρημάδα κάποιου υπαλλήλου τι σύγχυση μπορεί να φέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόλις έγραψα σχόλιο... το πήρες; Ή πάτησα καμιά βλακεία και σβήστηκε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή τελικά σβήστηκε, ξαναγράφω. Γέλασα πολύ με το Υ.Γ.... μου θύμισε κάποιες ταινίες και ντοκιμαντέρ που λένε στην αρχή ότι... οι σκηνές που ακολουθούν είναι άκρως επικίνδυνες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αντιγράψετε...χαχα!!! Εγώ πάντως για μπάντζι τζάμπινγκ θα έρθω!!! Κοριτσομάνα μου εσύ!!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ κοριτσάκι μου... το πιο σημαντικό είναι να είναι καλά το μπεμπάκι!
    Σκέψου ότι είχα κάνει το Α-τεστ σε πολύ γνωστό διαγνωστικό κέντρο και είχαν κάνει λάθος στην εξίσωση υπολογισμού της πιθανότητας για χρωμοσωμική ανωμαλία. Κόντεψα να τρελαθώ όταν διάβασα πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα την έκθεση μέχρι που τελικά εντόπισα το λάθος και πήγα τρελαμένη και τους το έδειξα.
    Αφού το μπεμπάκι είναι καλά, όλα είναι τέλεια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με το καλό να σου ρθει ... και το δέυτερο κοριτσάκι...! Με το καλό και να είναι γερό .... όσο για το πανέμορφο και πανέξυπνο,,,,ε! Έχει να μοιάσει...! Κοίτα την κόρη σου...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απίστευτο λάθος πραγματικά...
    Με το καλό το δεύτερο κοριτσάκι σας! Θα γίνει χαμός λέμε!!!
    Βέβαια, κράτα και μια πισινή! Το Δεκέμβρη που μας πέρασε γέννησε η ξαδέρφη μου, στο διπλανό δωμάτιο ήταν ένα ζευγάρι που περίμενε κοριτσάκι, μέχρι τελευταία στιγμή όλοι οι γιατροί τους έλεγαν ότι είναι κοριτσάκι...Τα είχαν αγοράσει όλα ροζ! Τελικά έκαναν αγοράκι!!! :)

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να είναι υγιέστατο το μωράκι σου και εσύ να έχεις μία εύκολη εγκυμοσύνη και ακόμα μια πιο εύκολη γέννα!
    όσο για το φύλο του παιδιού και εγώ όταν μου είπε ο γιατρός οτι έχω αγόρι έπαθα ένα μικρό σοκ!! Τώρα όμως δεν το αλλάζω το αντράκι μου!
    Οπότε και λάθος να έγινε πάλι και τελικά να είναι αγόρι δεν χάθηκε και ο κόσμος φτάνει να είναι υγιέστατο και -σίγουρα- πανέμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η κάθε μανούλα αγωνιά για το μωράκι που περιμένει και τέτοια λάθη είναι ανεπίτρεπτα! Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα.
    Το μωράκι σου θα είναι υγιές, πανέμορφο και με IQ 150! Θα πάρει από τη θεία Δήμητρα:)
    (εμένα εννοώ ντε!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γλυκιά μου μανούλα, αυτά τα λάθη είναι δυστυχώς συνηθισμένα στις ιατρικές γνωματεύσεις. Αυτό βέβαια δείχνει την ανευθυνότητα των ασυνείδητων ανθρώπων! Στην περίπτωσή σου ήταν λίγο το κακό, σε άλλες περιπτώσεις τέτοια λάθη έχουν στοιχίσει πολύ στους ανθρώπους. Γι αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας τετρακόσια όπως λέει και ο λαός μας.
    Πάνω από όλα, Ασπασία μου, σημασία έχει ότι όλα είναι καλά και σε λίγους μήνες θα κρατάς στα χέρια σου ένα άλλο μωράκι που θα σε γεμίσει ευτυχία. Θα ξαναζήσεις από την αρχή όλα όσα έζησες με τη γλυκιά μας Δάειρα. Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου να γεννηθεί με το καλό η μπεμπούλα και να τη μεγαλώσετε με στοργή και αφοσίωση! Εξάλλου θα έχετε και σημαντική βοήθεια από τη Δάειρα που περιμένει την αδελφούλα της με αγωνία.
    Με πολλή πολλή αγάπη
    Η μαμά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aσπασια μου με το καλο το 2ο κοριτσακι σου!!!αυτα τα λαθη....και καλα να ειναι σε σχεση με το φυλο...Αλλα να εχει να κανει με κατι πιο σοβαρο και αυτος που πρεπει να το μαθει να βλεπει οτι ολα ειναι καλα και αντιστροφα αυτος που ολα πανε καλα να παιρνει ασχημα αποτελεσματα...Λιγο υπευθυνοτητα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ να δεις τύψεις που είχα όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος στο 2ο! Ούτε να μείνω έγκυος ήμουν έτοιμη (κλάμααααα) , ούτε αγόρι ήθελα! Μετά όμως όπως λέει και η Δημητρούλα μας το οιδιπόδειο μας ταράζει το σύμπαν ολοκληρο! Γερό να είναι!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ασπασάκι, δε θα σταθώ στο λάθος γιατί συμφωνώ απόλυτα μαζί σου....... θα σε κάνω όμως να αισθανθείς καλύτερα όσο αναφορά τις "τύψεις" σου στο φύλο του μωρού σου. Εγώ έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών όταν έκανα το τέστ εγκυμοσύνης είπα έχω κοριτσάκι την ίδια στιγμή και έπεσα μέσα. Οταν έκανα το τέστ εγκυμοσύνης του μπεμπάκου μου που είναι τώρα 6 μηνών ανακοίνωσα στον άνδρα μου την εγκυμοσύνη και του είπα ότι έχω αγοράκι..... Ηθελα ένα γερό παιδάκι, εντάξει έχω αδυναμία στα κορίτσια γιατί εγώ έχω αδελφούλα και εκτός από τον μπαμπά μου που ήταν το αντρικό πρότυπο στο σπίτι και τους φίλους μου, δεν είχα καν ένα ξάδελφο αγόρι...... Αυτά τα λέω γιατί όταν ο γιατρός μου ανακοίνωσε το φύλο του δεύτερου παιδιού μου, μου έφευγαν δάκρυα χωρίς να το θέλω, δηλαδή και ήθελα να είναι αγόρι και δεν ήθελα, και σκεφτόμουν ότι ήθελα η Χριστίνα μου να έχει αδελφούλα γιατί εγώ είμαι τυχερή και με την αδελφή μου είμαστε παραπάνω απο κολλητές, και μετά δεν ήξερα εγώ από αγόρια, ούτε από πουλιά, ούτε από ποδόσφαιρο, ούτε από αυτοκίνητα, ούτε από γκόμενες......... και έκλαιγα.... Ντροπή μου, μεγάλη μου ντροπή αλλά το έκανα παρόλο που το ένστικτό μου (αλλάνθαστο και τις δυο φορές) ήταν ότι είχα αγοράκι. Την επόμενη μέρα όμως ήμουν μια χαρά χε χε χε. Σκέφτηκα ότι η κόρη μου θα έχει ένα ατού....... θα ξέρει καλύτερα την ψυχολογία των αγοριών και δε θα την πατήσει εύκολα με τα αγόρια.. Δηλαδή πάλι το Χριστινάκι μου σκέφτηκα........ Το αντράκι μου εννοείτε ότι το λατρεύω και ελπίζω οι αναγνώστριές να μη πέσουν να με φάνε ζωντανή (δίκιο θα έχουν δηλαδή, αλλά έτσι αντέδρασα ψέματα να πω) Σε φιλώ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι τιμή είχε η αυχενική;Θέλω και εγώ να κάνω αυτήν την εξέταση,έχω κλείσει ραντεβού για την άλλη εβδομάδα!Ανησυχώ πολύ.Είχα 2,80mm αλλά όλα τα άλλα ήταν καλά.Δεν θέλω να κάνω αμνιοπαρακέντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Η αυχενική της μπέμπας μου ήταν 1,70. Εγώ τη συγκεκριμένη εξέταση την έκανα όχι γιατί μου τη σύστησε ο γιατρός μου, αλλά γιατί ήθελα από μόνη μου να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και από την άλλη δεν ήθελα να κάνω αμνιοπαρακέντηση. Βέβαια το ποσοστό ακριβείας της είναι λίγο μικρότερο της αμνιοπαρακέντησης, αλλά προσωπικά δε με ένοιαζε.
      Καλά αποτελέσματα σου εύχομαι, καλό υπόλοιπο εγκυμοσύνης και με το καλό να γεννηθεί το μωράκι σου!

      Διαγραφή
  21. εχετε ακουσει για λαθος για κατι αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εχετε ακουσει για λαθος για κατι αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα! Ψάχνοντας για τις αμνιοπαρακεντήσεις έπεσα πάνω στο post σου.
    Μήπως θα μπορούσες να πεις κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες γι αυτήν την εξέταση που έκανες τελικά;
    Εγώ είμαι στο όριο ηλικιακά για την αμνιοπαρακέντηση (θα κλείσω τα 35 ένα μήνα προτου γεννήσω) και ενώ είχα κανονίσει από την 8η ήδη εβδομάδα για αμνιο, παρουσιάστηκε τώρα μια αρκετά μεγάλη αποκόλληση που αν δεν ιαθει καθιστά την αμνιοπαρακέντηση πιο επικίνδυνη απ'ότι συνήθως. Συν ότι τα αποτελέσματα της αυχενικής είναι καλά. Αν μπορούσες να μου πεις σχετικά με την εξέταση που έκανες (όνομα κέντρου, πως επικοινώνησες...) θα σου ήμουν ευγνώμων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Την εξέταση την έκανα στο ΙΑΣΩ μέσω του γυναικολόγου μου. Η εξέταση πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο κέντρο στις ΗΠΑ, στο οποίο το ΙΑΣΩ έστειλε δείγμα αίματός μου, έλαβε τα αποτελέσματα και με ενημέρωσε σχετικά. Στις ΗΠΑ (όταν έκανα την εξέταση 3+ χρόνια πριν) ήταν 3-4 εξειδικευμένα κέντρα που πραγματοποιούσαν τη συγκεκριμένη εξέταση. Τώρα δε γνωρίζω εάν υπάρχουν και άλλα.

      Η εξέταση λέγεται 'εξέταση περιφερικού αίματος της μητέρας'. Συζήτησέ το με το γυναικολόγο σου όμως πρώτα για να σε συμβουλεύσει κατάλληλα.
      Δεν ξέρω αν γίνεται και αλλού εκτός από το ΙΑΣΩ, καθώς δεν ασχολήθηκα περαιτέρω. Εμπιστεύτηκα το γυναικολόγο μου και πήγα στο ΙΑΣΩ, στο οποίο έτσι κι αλλιώς γέννησα.

      Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα, δες εδώ: http://www.iakentro.com/about/prenatal-safe

      Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακρίβεια 100% (πάντα παίρνεις ένα μικρό ρίσκο). Για αυτό θα σε συμβούλευα πριν το κάνεις να απευθυνθείς στο γιατρό σου ή σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο που κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, ώστε να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

      Εύχομαι καλό υπόλοιπο εγκυμοσύνης και με το καλό να υποδεχτείς το μωράκι σου υγιέστατο!

      Διαγραφή
    2. Αα μάλιστα. Κι εγώ στο Ιασώ θα γεννήσω αυτή τη φορά (Θεού θέλοντος), οπότε θα διευκολυνθούν τα πράγματα. Ίσως να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μου αναφέρει ο γιατρός όλες τις εναλλακτικές.
      Ευχαριστώ πολύ, θα το κοιτάξω, θα είναι μια ανακούφιση για μένα να απαλλαχθώ από το άγχος της αμνιοπαρακέντησης.
      Καλή συνέχεια, εύχομαι κουράγιο στο μεγάλωμα των κοριτσιών σου και γιατί όχι, και με ένα τρίτο!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts