10.10.13

Ο δεκά-λογος της Δάειρας: Είναι ώρα...για το πορτοφόλι



Το καλοκαίρι έφυγε και επίσημα πλέον, οι πρώτες ψύχρες έχουν εμφανιστεί, φορέσαμε μακρυμάνικα (σκαρφαλώνοντας βέβαια να τα ξεκρεμάσουμε κάθε μέρα από τις πάνω ντουλάπες, αφού δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε το swap των καλοκαιρινών-χειμερινών ακόμη) σε λίγο θα έρθει και ο
χειμώνας...αλλά στο σπίτι μας επικρατεί χρώμα. Πολύ χρώμα το οποίο φροντίζει να διατηρεί η κόρη μου με τις χαριτωμένες στιχομυθίες της, που άλλοτε προκαλούν γέλιο και άλλοτε κλάμματα (από τα γέλια). Συζήτηση να γίνεται λοιπόν...και εγώ που προσπαθώ να καταγράψω όσα περισσότερα μπορώ (δεν τα προλαβαίνω και όλα η μαμά-σύζυγος-εργαζόμενη-KAI έγκυος γυναίκα...)

[Ειπώθηκαν μεταξύ 24,5 μηνών και 26 μηνών]


#1
Ένα βράδυ, ζέσταινε ο μπαμπάς της το γάλα μέσα σε ένα μικρό μπρίκι. Παραδίπλα, έστεκε άπλυτο το μπρίκι του πρωινού γάλακτος...

Δάειρα: Μπαμπά; Τι είναι ατό;
Μπαμπάς: Μπρίκι με γάλα.
Δάειρα: Όχι μεγάλα. Μικά! (=Όχι μεγάλα. Μικρά).

Μάθημα νέων ελληνικών #1.


#2
Έχει γεμίσει την κούνια της κουκλάκια και με φωνάζει να πάω να τους διαβάσω ένα παραμύθι (στην Δάειρα και τα κουκλάκια της). Πάω εκεί και μου ζητάει να καθίσω και εγώ πάνω στην κούνια μαζί με την ίδια και τα κουκλάκια της.

Δάειρα: Έλα μαμά!
Μαμά: Δάειρα, που να έρθω; Δε χωράω. Αφού το κρεβάτι σου είναι γεμάτο κουκλάκια.
Πετάει δύο κουκλάκια κάτω στο πάτωμα και μου κάνει με απόλυτα φυσικό ύφος...
Δάειρα: Έλα μαμά, χώρα τώρα.

Σχόλιο 1: Το 'χώρα' είναι η προστακτική του ρήματος 'χωράω'. Μάθημα νέων ελληνικών #2.
Σχόλιο 2: Ελπίζω να μην ξεφορτώνεται με τον ίδιο τρόπο το μωρό αύριο-μεθαύριο όταν διαπιστώσει ότι δεν χωράνε και οι δύο τους κάπου.



#3
Τώρα -ούσα έγκυος- δεν μπορώ να την σηκώνω αγκαλιά. Πηγαίνοντας στην τουαλέττα να την βάλω να καθίσει, χρησιμοποιώ βοηθητικά ένα σκαμνάκι ώστε να μη σηκώνω όλο το βάρος της.

Μαμά: Δάειρα, φέρε το σκαμνάκι σου σε παρακαλώ.
Δάειρα: Ατό ντεν είναι σκαμνάκι. Είναι σκαμπουδάκι (από το σκαμπό)

Μάθημα νέων ελληνικών #3. Από ότι καταλάβατε στο σπίτι μας παραδίδονται μαθήματα νέων ελληνικών....από μικρούς προς μεγάλους.


#4
Τον τελευταίο καιρό με έχει "σκάσει" γιατί δεν τρώει φρούτα. Οι προτροπές μου στο να φάει, πάνε στον βρόντο...

Μαμά: Δάειρα, έλα να φας μπανάνα.
Δάειρα: Ντε τέλω!
Μαμά: Και τι θα την κάνω τώρα; Θα την πετάξω; Αφού την καθάρισα.
Δάειρα: Τα (=θα) τη φάει η μαϊμού.

Ντόιγκ!


#5
Την επόμενη μέρα, με βλέπει να τρώω μπανάνα. Τη ρωτάω:

Μαμά: Θέλεις μία;
Δάειρα: Όσι. Ντεν τώνε οι μαμάδες μπανάνα. Ούτε οι μπαμπάδες. Ούτε τα παιδάκια. Μόνο οι μαϊμούδες.

Ξανά ντόιγκ!


#6
Διηγούμουν κάτι από τα κατορθώματά της στη γιαγιά της (face-to-face), η οποία όπως είναι φυσικό και επόμενο, γέλασε. Και απευθυνόμενη στη γιαγιά της...

Δάειρα: Τι γελάς βλε πονηλούλα;


#7
Σε μία άσχετη φάση...

Θείος Πίπης: Είσαι το ανιψάκι μου.
Δάειρα: Όσι, είμαι το Δαειλάκι (=Δαειράκι) σου!


#8
Έχουμε πάει οικογενειακώς στα μαγαζιά. Σε ένα κατάστημα βρίσκω ένα φόρεμα, μπαίνω στο δοκιμαστήριο, το φοράω, βγαίνω έξω να το δει και ο Θοδωρής.

Δάειρα: Πω πω πω πω πω ένα όμολφο φόλεμααααααααααα!!!

Δε χρειάστηκε να μιλήσει ο πατέρας της. Το πήρα!


#9
Στο ίδιο κατάστημα, στο ταμείο, βγάζει ο μπαμπάς της πορτοφόλι για να πληρώσει. Αφού έδωσε τα χρήματα στο ταμείο, η Δάειρα φαγώθηκε να πληρώσει αυτή.

Δάειρα: Μπαμπά, εγκώ τέλω να πληλώσω.
Ο μπαμπάς της της δίνει 1 ευρώ να το δώσει στην πωλήτρια.
Δάειρα: Τι είναι ατό;;; Πολλά λεφτά δώσε μου.


#10
Στο σπίτι, ζητούσε το πορτοφόλι του μπαμπά της. Ο μπαμπάς της αρνούνταν να της το δώσει για να μη πιάνει τα χρήματα και μετά βάζει τα χέρια της στο στόμα. Για να της αποσπάσει την προσοχή, της φοράει ένα μικρό ρολογάκι στο χέρι (ένα παλιό δικό μου swatch που της το έχω δώσει για παιχνίδι).

Μπαμπάς:
Πες μου τι ώρα είναι.
Δάειρα: Είναι ώλα για το ποτοφόλι.



Πηγή φωτογραφίας

13 σχόλια :

  1. Αχ αυτή η μικρή σου...Μας έχει ξετρελάνει με τις ατάκες της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α χαχαχαχαχαχαχαχααααα !!! Άπαιχτη όπως πάντα !!! Και σε ό,τι αφορά τις μπανάνες ... πρέπει να κάνει παρέα με τον Ορέστη. Για να τον πείσω να φάει μπανάνα μια μέρα του λέω με ενθουσιασμό:
    - Ορέστη, έλα να φας μπανάνα, όπως τρώνε τα cheeky monkeys !!!
    - Όοοοσι. Εγώ ζεν είμαι monkey. Είμαι παιζάκι !!! Μπινάνες τώνε μόνο τα cheeky monkeys (Μ' άλλα λόγια ... ... ... Πάρτα, μαμά και φάε την μπανάνα σου !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον είναι ώρα για το πορτοφόλι... Χαχαχα! Απολαυστική όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1, 4 και 10 έλιωσα στο γέλιο!
    Είναι απίθανη!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη μου ,Ασπασία, ευχαριστώ που με διασκεδάζεις με τα έξυπνα λογάκια της ετοιμόλογης Δαειρούλας μας. Η ευστροφία της είναι αξιοθαύμαστη! Όσο μεγαλώνει αντιλαμβάνεται τα πάντα ″εν ριπή οφθαλμού″ κατά το λεγόμενο. Είναι ακριβόλογη και γλωσσοπλάστης με τον τρόπο που μόνο αυτή ξέρει! Δεν την ξεγελάς πλέον! Είναι τρισχαριτωμένη και μοναδική. Κάθε φορά που διαβάζω ″τους δεκαλόγους της ″ γελάω πολύ και θαυμάζω τη δυνατότητά της να απαντάει τόσο εύστοχα σε ό,τι τη ρωτάτε.
    Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου να συνεχίσει έτσι να εξελίσσεται και να είναι γεμάτη υγεία και δύναμη και εμείς να την καμαρώνουμε μα πάνω από όλους εσείς οι γονείς της που κουράζεστε να τη μεγαλώσετε και προσπαθείτε να την καθοδηγήσετε και να τις δώσετε εφόδια να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ζωής
    Σας αγαπώ πολύυυυυ…
    Η μαμά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ δώστε στο παιδί κάνα ευρώ που το έχετε και το ξεγελάτε με ρολόγια και κέρματα! :-P
    Μου φαίνεται...σας πουλάει και σας αγοράζει το Δαειράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχα μια μικρη φιλολογος μεγαλωνει στο σπιτι σας!!!αλλα πολυ γελασα που ο μπαμπας νομιζε οτι την ξεγελασε με το ρολοι...του απαντησε καταλληλα!!φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιγά μην την ξεγελάσετε έτσι εύκολα!!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φοβερή!! Ειδικά το σκηνικό με τη γιαγιά της πολύ μου άρεσε! χαχαχα!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Ασπασία μου..τι ατάκες ήταν οι σημερινές???δεν παίζεται με τίποτα η Δάειρα...για την μπανάνα τρελάθηκα...σου λέει...αφού την τρώνε οι μαιμούδες γιατί μου δίνετε κι εμένα μπανάνα??αμ το σκαμπουδάκι...να την αφήνεις να σε διορθώνει γιατί είναι απολαυστική..Μέχρι και η Δάειρα κατάλαβε ότι το κέρμα του ενός ευρώ είναι άχρηστο!!παραδίδει μαθήματα Χρηματοοικονομίας η μικρούλα μας!!μπράβο!!!υπέροχη ανάρτηση με άφθονο χαμόγελο!!φιλάκια πολλά και καλό σου απογευματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ψυχή μου! Τί γλυκούλα και τί έξυπνη που είναι!!! Να σας ζήσει το παιδάκι σας. Να το χαίρεστε και να το καμαρώσετε όπως ποθεί εκείνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγω θα σταθώ και στα σχόλια της γιαγιας...μα με τετοια γλυκια γιαγια και τετοια μαμά πως να μην λεει η Δαειρούλα τετοιες γλυκές και πανέξυπνες ατάκες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H μαιμού και το ώρα για πορτοφόλι θεικά!!! Γέλασα με φωνή πράγμα σπάνιο για μένα που συνήθως απλά χαμογελάω σε κάτι τέτοια,χιχι!!!! Πραγματικά ανυπομονώ να την γνωρίσω... πρέπει να είναι μάρκα μ' έκαψες η μικρή σου!!!! Φιλάκια και μ' αρέσει πολύ που έχεις πα΄ρεις μπρος και γράφεις ξανά!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts