27.5.12

Smart ideas: Ξέρετε πόσο ωφέλιμες είναι οι φράουλες; Xίλιοι 2 τρόποι να τις απολαύσετε



Η μπεμπούλα μου λατρεύει τις φράουλες! Όπως και η μαμά της άλλωστε! Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά. Ας μην μπερδέψουμε όμως τα φρούτα... Ενώ γενικότερα δεν μπορώ να πω ότι έτρωγε με ευχαρίστηση τη φρουτόκρεμά της, μόλις έβαλα μία φραουλίτσα μέσα, αμέσως τη λάτρεψε.
Περιμένει με το στόμα ανοικτό για την επόμενη μπουκιά! Και η μαμά της είναι μέσα στην καλή χαρά που η διαδικασία του ταϊσματος της φρουτόκρεμας μειώθηκε από τα 45 λεπτά στα 10!
Η φράουλα που λέτε είναι από τα πιο αγαπημένα μου φρούτα. Τρελαίνομαι για φράουλες.  
Αυτό το post άρχισα να το ετοιμάζω εδώ και 10 μέρες, αλλά ο πυρετός της προετοιμασίας της βάπτισης της μπεμπούλας, δε με άφηνε να το ολοκληρώσω. Σήμερα που έχω λίγο περισσότερο χρόνο (μιας και είναι Κυριακή) είπα να το ολοκληρώσω και να το δημοσιεύσω...γιατί αν το καθυστερήσω λίγο ακόμη θα είναι μη επίκαιρο...μιας και θα περάσει η εποχή της φράουλας!

Επειδή τώρα είναι η εποχή της φράουλας, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για να απολαμβάνω αυτό το γευστικότατο φρουτάκι με χίλιους δύο τρόπους, τους οποίους και θα σας αποκαλύψω παρακάτω. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, θέλω να σας  γράψω δυο-τρία πραγματάκια που βρήκα για αυτό το πενατονίστιμο φρουτάκι, που ίσως δε γνωρίζετε και καλό είναι να μάθετε.

Ξέρετε ότι η φράουλα, όπως την ξέρουμε σήμερα, προέκυψε το 18ο αιώνα από τη διασταύρωση ενός μικρότερου κόκκινου μούρου που ενδημούσε στη Βόρεια Αμερική και της πολύ μεγαλύτερης Χιλιανής φράουλας; Δεν το ξέρατε! Τώρα όμως το μάθατε!

Ξέρετε ότι η φράουλα αποτελείται από 90% νερό με το υπόλοιπο 10% να εμπεριέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές αρωματικές ουσίες, φρουκτόζη και διάφορα οξέα, που προκαλούν κατά την απόλαυσή τους μια μοναδική "έκρηξη" γεύσεων". Έτσι εξηγείται γιατί τρελαίνομαι τόσο πολύ για αυτό το φρουτάκι!

Το κακό είναι ότι πρέπει να περιμένω τον καιρό τους, δηλαδή τώρα, δηλαδή τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, γιατί τώρα είναι πιο γευστικές. Στην αγορά υπάρχουν από τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά επειδή αυτές οι φράουλες είναι συνήθως από μη ελεγχόμενες καλλιέργειες, είναι συχνά μολυσμένες από διάφορες ρυπογόνες ουσίες και η γεύση τους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου (ούτε και στις δικές σας - πιστέψτε με).

Επίσης, φαντάζομαι ότι φαντάζεστε ότι είναι και ωφέλιμες για την υγεία μας, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν γνωρίζετε πόσο απίστευτα ωφέλιμες είναι! Θα σας αποκαλύψω αμέσως κάποια στοιχεία που βρήκα:

Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, κατ' επέκταση πολύ ωφέλιμες για την υγεία του γαστρεντερικού.

Είναι πολύ πλούσιες σε φολικό οξύ, πολύ σημαντικό για τις εσάς που είστε εγκυούλες.

Είναι πολύ πλούσιες και σε άλλες βιταμίνες. Εμπεριέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, καθώς και τις βιταμίνες B1, B2, E, K, β-καροτίνη και νιασίνη.

Περιέχουν πολύ μαγνήσιο και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα φρούτα. Αυτές οι ουσίες αιχμαλωτίζουν τις ελεύθερες ρίζες και, επομένως, προστατεύουν τα κύτταρά μας προσφέροντας αντιγηραντική δράση. Άρα, μία φράουλα την ημέρα το γήρας κάνει πέρα! Έτσι εξηγείται γιατί όλοι με κάνουν τουλάχιστον 5 χρόνια νεότερη!

Περιέχουν πολύ κάλιο και για αυτό έχουν ήπια αφυδατωτική δράση, επομένως είναι ότι πρέπει για τη δίαιτά μας ειδικά αυτή την εποχή που ετοιμαζόμαστε για την παραλία.

Τονώνουν τον μεταβολισμό μας και κατ' επέκταση αυξάνουν τις καύσεις, καθώς περιέχουν ασπαρτικό οξύ.

Βοηθάνε κατά των ρευματισμών, την ουρική αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικό οξύ. Ο φρέσκος χυμός φράουλας καταπολεμά τα σπυράκια απλά στάζοντας λίγο χυμό πάνω τους και αφήνοντάς τον να δράσει όσο κοιμόμαστε. Σας έχω και μυστικό: 5 πολτοποιημένες φράουλες + 1 κουταλιά της σούπας κρέμα προσώπου = αποτελεσματική λοσιόν

Δεν είναι παχυντικές, αφού 100 γραμμάρια φράουλες περιέχουν μόλις 32 θερμίδες, ενώ επιβραδύνουν την επιθυμία για γλυκά.

Είμαι σίγουρη ότι σας έπεισα πόσο ωφέλιμες είναι!
Να σας πείσω τώρα πόσο νόστιμες είναι;
Δεν έχετε παρά να ρίξετε μία ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες. Θα δείτε χίλιους δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τις απολαύσετε...

Από αύριο βούρρρρρ για τη λαϊκή ή για το κοντινότερο μανάβικο.
Μέχρι τότε (αν δεν έχετε ήδη στο ψυγείο σας)...φάτε μάτια...φράουλες και κοιλιά περίδρομο...

Μπορείτε να τις απολαύσετε σκέτες..ή μαζί με παγωτό


Μία άλλη υπέροχη ιδέα είναι να τις βουτήξετε σε ζεστή παχύρρευστη σοκολάτα που θα λιώσετε σε μπεν μαρί...



...ή αν βαριέστε να το κάνετε αυτό, τότε απλά ανοίξτε τη nutella σας και βουτήξτε τες μέσα!



Έχετε ποτέ σκεφτεί να φτιάξετε καλαμάκια με φράουλες και άλλα φρούτα εποχής; Δεν είναι τέλεια ιδέα για τον μπουφέ του πάρτυ; Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος να πείσετε το παιδί σας να φάει τα φρούτα του. "Γλύκα μου, έλα να φας ένα νόστιμο φρουτοσουβλάκι!"



Άλλη μία συνηθισμένη μεν, γευστική δε ιδέα είναι ταρτάκια με φράουλες.



Cheese cake με φράουλες σίγουρα όλοι έχετε δοκιμάσει...



...δεν έχετε δοκιμάσει όμως πολλοί από εσάς φράουλες με σπανάκι, ρόκα, ντάκο και φέτα! Ξέρετε πόσο νόστιμη, πρωτότυπη, όμορφη (στην εμφάνιση) και πάνω από όλα υγιεινή σαλάτα μπορείτε να φτιάξετε;



Φράουλες με μπανάνες σε κρέπα είναι το τέλειο δυναμωτικό πρωινό σας...



...ή απλά μία φραουλοσαλάτα με σαντιγύ. Θυμάμαι είχα φάει μία φοβερή στην Βαρκελώνη πριν κάτι χρονάκια...



Μπορείτε να τις κομμένες (όχι λιωμένες) στη γέμιση της τούρτας σας...



...ή απλά να τις τοποθετήσετε ως γαρνιτούρα στο κέικ...



...ή μήπως να τις απολαύσετε σκέτες ως συνοδευτικό παγωτού με βάφλα και λιωμένη σοκολάτα;



Εκτός όμως από το να την φάτε, μπορείτε και να την πιείτε...
Σαγκρία με φράουλες και μήλα...



...ή mojito φράουλας για τις καλοκαιρινές νύχτες που πλησιάζουν...



Σίγουρα σας άνοιξα την όρεξη για φράουλες τώρα. Έτσι δεν είναι;

Πηγή φωτογραφιών




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts