Ο 2ος κατά σειρά δεκάλογος αγαπημένων μου συγγραφέων παιδικών βιβλίων είναι με τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση, την οποία γνωρίσαμε με τη Δάειρα και τη Μελίβοια μέσα από τα βιβλία της 'Η ξύπνια βασιλοπούλα', 'Ο πρώτος μου Σαίξπηρ: Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας' και 'Η γοργόνα που βγήκε στη στεριά' τα οποία ήδη σας έδειξα στο Instagram (βλ. σύντομη παρουσίαση και των τριών στο τέλος της συνέντευξης).
Μεταξύ άλλων, μας μιλάει για το πιο αγαπημένο της βιβλίο από όλα όσα έχει εκδώσει, για το τι σημαίνει έρωτας με αφορμή τη διασκευή της γνωστής ερωτικής ιστορίας του Σαίξπηρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, για το πώς να κάνουμε ένα παιδί που δεν αγαπάει τα βιβλία να τα αγαπήσει...και απαντάει με ειλικρίνεια και σε άλλα 7 ερωτήματα που της έθεσα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία (στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και Δημιουργική Γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο). Σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους 'Ονειροφύλακες' που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές). Καλεσμένη του The Greek play project συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο Τhink Τank θεατρικών συγγραφέων σε διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θεάματος Η Άλλη Πλευρά και της δισκογραφικής εταιρείας Puzzlemusik. Διδάσκει θέατρο και δημιουργική γραφή (σε μικρούς και μεγάλους) και φυσικά… γράφει.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέντευξη στην Ασπασία Κάντα (www.mylovablebaby.com)
#1
Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Τι πιστεύετε;
Καθένας από εμάς έχει τη μικρή ή τη μεγαλύτερη κλίση του, το δικό του ταλέντο, δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει. Το δικό μου ταλέντο ήταν η συγγραφή. Έμαθα να διαβάζω πριν πάω σχολείο, έγραφα τις δικές μου ιστορίες από εφτά χρονών. Μάλλον την αναγνώρισα αυτή μου την κλίση νωρίς κι έλεγα από μικρή πως θα γίνω συγγραφέας. Δεν αρκούν όμως το ταλέντο ή η κλίση, όπως θέλετε πείτε το, χρειάζεται δουλειά, μελέτη, υπομονή, επιμονή, αγάπη, βάσανο, σεβασμός στην τέχνη σου για να είσαι συγγραφέας και φυσικά, εν προκειμένω, δεν αναφέρομαι στη συγγραφή ως μια ευχάριστη περιστασιακή ενασχόληση.
#2
Η ξύπνια βασιλοπούλα αγάπησε τα βιβλία όταν συνάντησε το αγόρι/βιβλιοπώλη - βιβλιοσυλλέκτη. Με ποιον τρόπο/ποιους τρόπους πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα παιδί που ΔΕΝ αγαπάει τα βιβλία να τα αγαπήσει;
Αρχικά να πω ότι φυσικά κι έχει δικαίωμα ένα παιδί να μην αγαπάει τα βιβλία. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως δεν τα αγαπάει, επειδή δεν τα έχει πραγματικά γνωρίσει. Υπάρχουν παιδιά που μου εξομολογήθηκαν πως αν και δεν αγαπάνε το διάβασμα έχουν απολαύσει κάποιο βιβλίο μου που δούλεψαν στην τάξη. Το θέμα είναι τι γίνεται στη συνέχεια. Αφού υπάρχει ένα βιβλίο που τα συγκίνησε, σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα. Άρα συνεχίζεις με το να τα βοηθήσεις να βρουν το επόμενο. Ψάχνεις να βρεις το κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί, ανάλογα με τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντά του και σίγουρα ένα καλό από λογοτεχνικής άποψης βιβλίο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός προγράμματος για τη φιλαναγνωσία που έγινε στην Αγγλία, αν καταφέρεις να διαβάσει μέχρι και πέντε βιβλία ένα παιδί, μετά συνεχίζει μόνο του. Πλέον έχει μυηθεί στη διαδικασία της ανάγνωσης κι έχει αγαπήσει τα βιβλία. Και φυσικά εμείς ως γονείς δεν μπορούμε να περιμένουμε να τα αγαπήσει, αν δεν τα αγαπάμε εμείς, αν δεν τα έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας, αν δεν είμαστε το ζωντανό παράδειγμα. Αυτό έκανε και το αγόρι βιβλιοπώλης. Αγαπούσε τα βιβλία και μετέδωσε στη βασιλοπούλα αυτή του την αγάπη. Τη μύησε στην αγάπη του. Το ότι τα αγάπησε τόσο κι εκείνη ήταν, στην πορεία, δική της υπόθεση.
#3
Πιστεύετε ότι εάν διαβάζουμε στα παιδιά πολλά βιβλία από μικρή ηλικία κινδυνεύουμε να τα κάνουμε να τα βαρεθούν κάποια στιγμή ή αντίθετα θα τα αγαπήσουν περισσότερο;
Από προσωπική εμπειρία που αφορά τόσο εμένα ως παιδί όσο και τα παιδιά μου στα οποία διάβαζα από νεογέννητα, έχω να πω πως μάλλον ισχύει το δεύτερο. Αρκεί να γίνεται χωρίς άγχος και πίεση από τους γονείς. Και μεγαλώνοντας τα παιδιά μας να σεβόμαστε και τις προσωπικές τους αναγνωστικές προτιμήσεις.
#4
Πώς σας ήρθε η έμπνευση να ασχοληθείτε με απόδοση του Σαίξπηρ για παιδιά; Και με ποιο κριτήριο επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο του; (σημ. Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας). Έπαιξε κάποιο ρόλο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα και το ότι συμμετέχουν ήρωες της ελληνικής μυθολογίας; (σημ. Θησέας και Ιππολύτη).
Τόσο οι βασικές όσο κι οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Λονδίνο ήταν στο θέατρο και φυσικά ο Σαίξπηρ ήταν στα «υποχρεωτικά». Είναι από τους αγαπημένους μου, με γοητεύει το θεατρικό του σύμπαν. Το συγκεκριμένο είναι ένα έργο για το οποίο έχω δουλέψει κι ως βοηθός σκηνοθέτη κι εδώ και στην Αγγλία. Το ξέρω αρκετά καλά και το αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι ένα κωμικό έργο με παρεξηγήσεις και μάγια, με νεράιδες και ξωτικά. Το φανταστικό στοιχείο που τόσο αγαπούν τα παιδιά έχει σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο έργο. Άρα προσφέρεται για μια διασκευή για παιδιά.
#5
Πόσο σας δυσκόλεψε να αποδώσετε το συγκεκριμένο -ομολογουμένως δύσκολο σε πλοκή και με πολλούς χαρακτήρες- έργο, σε απλή γλώσσα και με τρόπο εύληπτο, ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή η ιστορία από τους μικρούς αναγνώστες;
Να πω πως δεν είμαι η πρώτη που αποπειράται κάτι παρόμοιο. Στην αγγλική γλώσσα το συγκεκριμένο έργο έχει τύχει αρκετών ανάλογων διασκευών. Η αλήθεια είναι πως πράγματι η πλοκή, όπως συνήθως συμβαίνει στα έργα του Σαίξπηρ, είναι πυκνή κι έπρεπε να μπορέσω να την κρατήσω σαφή και καθαρή για να γίνει αντιληπτή. Με θυμάμαι ακόμη να βασανίζομαι και να λέω πως θα ήταν «Βατερλώ». Έσβηνα, ξαναέγραφα, πέταγα, διόρθωνα ∙ σε ένα κείμενο με όριο τις χίλιες πεντακόσιες λέξεις δεν έχεις περιθώρια, κάθε λέξη πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένη. Έπρεπε να παραμείνει η ουσία και ταυτόχρονα να διατηρείται κάτι από την ατμόσφαιρα του αρχικού κειμένου, γι’ αυτό κι επέλεξα π.χ. να μιλάνε έμμετρα οι ήρωες, όπως συμβαίνει και στο πρωτότυπο κείμενο. Και φυσικά σημαντικό ρόλο ήξερα πως θα έπαιζε και η εικονογράφηση, θα βοηθούσε καθοριστικά και θα δρούσε συμπληρωματικά στο κείμενο. Και η Σάντρα Ελευθερίου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σ’ αυτό. Νομίζω πως τα καταφέραμε. Αν και κυκλοφορεί μόνο λίγους μήνες, το βιβλίο έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα.
#6
Το συγκεκριμένο έργο πραγματεύεται τον έρωτα καθώς είναι μια ερωτική ιστορία. Τι σημαίνει έρωτας για εσάς;
Δεν του έδινα ποτέ ιδιαίτερη σημασία, μέχρι που κατάλαβα πως στην πραγματικότητα ήταν επειδή ασυνείδητα ήμουν και παραμένω πάντα ερωτευμένη, άλλοτε με τον άντρα μου, άλλοτε με τα παιδιά μου, άλλοτε με τη συγγραφή ή την ανάγνωση, άλλοτε με τους φίλους μου, με το θέατρο. Είναι εκείνη η κινητήριος δύναμη που κρύβεται σε συναρπαστικές, γοητευτικές αλλά κι αστείες στιγμές που μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι από το δικό σου εγώ. Και μετά και πάνω απ’ όλα σταθερή δύναμη και βάση είναι η αγάπη…
#7
Από όλα τα βιβλία που έχετε εκδώσει, ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας και ποιο είναι το πιο αγαπημένο των αναγνωστών; (κρίνοντας πάντα από τις πωλήσεις). Σίγουρα θα τα αγαπάτε όλα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο...δεν μπορεί...κάποιο θα ξεχωρίζετε...
Θα έλεγα πως μάλλον είμαι καλομαθημένη αναφορικά με την αγάπη των αναγνωστών (κρίνοντας και από τις πωλήσεις) κι αν χαίρομαι ιδιαίτερα είναι πως τα βιβλία μου είναι αυτό που λέμε long sellers, πουλάνε σταθερά στα χρόνια, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα το «Ονειροφύλακες» που είναι και το πρώτο μου βιβλίο. Αν μιλήσουμε με όρους μπεστ σέλερ τότε τα σκήπτρα έχει το «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» (που σ’ έναν χρόνο έκανε τέσσερις ανατυπώσεις) και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί «Το Παλιόπαιδο».
Κι όπως σωστά σημειώσατε βέβαια, πραγματικά είναι δύσκολο για μένα να ξεχωρίσω τα βιβλία μου… Το καθένα είναι αγαπημένο μου. Αν πρέπει όμως να διαλέξω οπωσδήποτε ένα, τότε θα πω πως αγαπάω πολύ το «Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο» (το δεύτερο κατά χρονολογική σειρά μυθιστόρημά μου), επειδή είναι ένα βιβλίο που δούλευα για τρία χρόνια και με συντρόφευε σε πολύ ευτυχισμένες αλλά και δύσκολες στιγμές της ζωής μου, σε γεννήσεις και θανάτους. Κι επειδή είναι το βιβλίο στο οποίο νομίζω πως καταστάλαξα συγγραφικά στην προσωπική μου φωνή, στο ύφος μου αλλά και στην κοσμοθεωρία μου. Ένα βιβλίο πολυβραβευμένο και long seller επίσης.
#8
Έχετε κάποιο μότο/κάποια αγαπημένη φράση και εάν ναι ποια;
Δεν είναι ακριβώς αγαπημένη, αλλά είναι μια φράση που λέω ή σκέφτομαι συχνά και με διάφορες αφορμές: «Οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι για τα πιο όμορφα και τα πιο άσχημα».
#9
Μιλήστε μας για το The Greek Play Project και το Harbour 40 στο οποίο συμμετέχετε. Με μία παράγραφο, τι αφορά;
Το The Greek Play Project είναι το μεράκι και το όραμα της θεατρολόγου Ειρήνης Μουντράκη που έστησε και το όλο εγχείρημα. Πρόκειται στην ουσία για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκέντρωσης κι ανάδειξης των σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου. Χάρη στο The Greek Play Project βρέθηκα να συμμετέχω στο Harbour 40 εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ένα θεατρικό εγχείρημα συγγραφέων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με θέμα τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση και την προσφυγική κρίση και το οποίο είναι μια παραγωγή της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης (UTE).
#10
Πώς συνδυάζετε τις πολλαπλές σας ιδιότητες με τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας και παράλληλα της συγγραφέως; Βρίσκετε εύκολα χρόνο να γράψετε;
Η συγγραφή για μένα, πέρα από το σχετίζεται τόσο πολύ με το ποια είμαι, είναι και μια βασική επαγγελματική μου ιδιότητα, δεν είναι χόμπι στον ελεύθερο χρόνο μου, άρα ώρες για να γράφω υπάρχουν στο καθημερινό μου πρόγραμμα, είναι το αυτονόητο – κι όταν τύχει να περνάνε μέρες χωρίς να γράφω, γίνομαι απλώς… αφόρητη για τους γύρω μου.
Δεν ξέρω πώς συνδυάζω όλα αυτά που είμαι και που κάνω. Φαντάζομαι λίγο ή πολύ όπως κάθε εργαζόμενος γονιός. Προσπαθώ ν’ ανταποκρίνομαι όσο καλύτερα γίνεται σ’ όλους τους ρόλους μου, γνωρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να ισχύει πάντα. Υπάρχουν περίοδοι που υστερώ στον ρόλο της μητέρας (ή και της συντρόφου), άλλοτε δεν τα καταφέρνω τόσο καλά επαγγελματικά και μένω πίσω στη συγγραφική μου δραστηριότητα. Αλλά δεν μπορώ παρά να συνεχίζω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο και τις απαντήσεις σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας. Καλή σας δύναμη και καλή συνέχεια.
ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ METAIXMIO ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...