17.10.16

Πώς φτιάχνουμε τη διάθεση σε ένα νήπιο


Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις τη διάθεση σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας και σίγουρα οι τρόποι που προσωπικά επιλέγω ως μαμά 2 παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας (2,5 και 5 ετών αντίστοιχα) δεν είναι πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις, καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του “κουμπί”. Όμως, πέρα από την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού, θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί κώδικες επικοινωνίας τους οποίους εφαρμόζω και βλέπω ότι έχουν αποτέλεσμα. Για αυτό και τους προτείνω.

Τα μικρά παιδιά, όπως οι κόρες μου, είναι πολύ μικρά ανθρωπάκια για να έχουν ουσιαστικά προβλήματα. Απλά στρεσάρονται πολύ εύκολα όταν είναι κουρασμένα ή όταν τα πράγματα δε γίνονται όπως επιθυμούν. Και τότε δεν είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα. Οι κύριες αιτίες δυσαρέσκειας σε αυτή την ηλικία είτε είναι το σχολείο τους (φίλοι, δασκάλα) είτε το περιβάλλον του σπιτιού (γονείς, αδέρφια). Η πιο εύκολη λύση (αν κρίνω από τα δικά μου παιδιά) να τα κάνεις να αισθανθούν καλά σε μία δύσκολη στιγμή, είναι να τους δώσεις λίγο σοκολάτα ή παγωτό και να τους βάλεις να δουν κινούμενα σχέδια. Και αμέσως, ως δια μαγείας, ξεχνιούνται και συνέρχονται. Απλά αυτή η λύση δεν είναι η επιθυμητή. Αφενός μεν είναι «συμπτωματική αγωγή», δε λύνει το πρόβλημα σε βάθος απλά τα κάνει να αισθανθούν προσωρινά καλά και να ξεχαστούν, αφετέρου δε, δε θέλουμε να τα μάθουμε να ταυτίζουν τη σοκολάτα και το παγωτό με τη διάθεσή τους γιατί αυτό μελλοντικά θα τα οδηγήσει στην παχυσαρκία. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, καλύτεροι. Και αυτοί οι τρόποι δε στοχεύουν στην εξαγορά της καλής τους διάθεσης, αλλά στο να τα εφοδιάσουμε με εκείνες τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το δυσάρεστο συναίσθημα και τώρα, αλλά και σε αντίστοιχη περίπτωση στο μέλλον.

Στο νέο μου άρθρο στο Delta moms θα διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου 'Πώς φτιάχνουμε τη διάθεση σε ένα νήπιο' με τους 8+1 τρόπους που προτείνω (δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ).

Photo via


6 σχόλια :

  1. Ποσο χρήσιμη ανάρτηση!!! Και ποσο δικιο.εχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε που τους μοιράστηκες Ασπασία μου! Συμβουλές από άλλες μαμάδες ειναι πάντα καλοδεχούμενες! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και σε εμένα έτσι μου φτιάχνει η διάθεση! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ ομορφα οσα γραφεις. Πραγματι αν δειξεις ενδιαφέρον και τα πσρεις μια αγκαλια αισθανονται καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ ομορφα οσα γραφεις. Πραγματι αν δειξεις ενδιαφέρον και τα πσρεις μια αγκαλια αισθανονται καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts