21.5.15

Smart ideas: Εσείς τι θα χαρίσετε φέτος στη δασκάλα σας;


Σε λίγες μέρες κλείνουν τα σχολεία και ήδη έχουμε αρχίσει και αναζητάμε τι δώρο θα κάνουμε στη δασκάλα της Δάειρας στον παιδικό σταθμό. Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί βέβαια (όπως ο δικός μας) δεν κλείνουν ακόμη, ωστόσο η Δάειρα θέλει να ξεκινήσει τις διακοπές της με την έναρξη του καλοκαιριού και δεν
μπορώ να της στερήσω αυτή τη χαρά. Σκέφτομαι ότι όταν θα είναι στην υποχρεωτική εκπαίδευση (από νηπιαγωγείο και μετά) θα απολαμβάνει το καλοκαίρι της μόνο όσο διαρκούν οι επίσημες διακοπές του σχολείου που ναι μεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι ωστόσο ολόκληρο το καλοκαίρι. Οπότε φέτος (στα προ-προνήπια), όπως και πέρυσι (στο μεταβρεφικό), όπως και πρόπερσι (στο βρεφικό), θα αρχίσουμε νωρίτερα τις καλοκαιρινές διακοπές μας αφού τα μπάνια στη θάλασσα, τα κουβαδάκια, τα μπρατσάκια, το ξυπόλυτο παιχνίδι στον κήπο του παππού και της γιαγιάς...δεν μπορούν να περιμένουν.

Ακόμη δεν έχω καταλήξει στο τι θα χαρίσουμε στη δασκάλα μας φέτος. Το δώρο στη δασκάλα το βλέπω ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τη φροντίδα που έχει παράσχει στο παιδί μου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Άλλωστε αναγνωρίζω το ρόλο της ως πλέον καθοριστικό στη διαμόρφωση της προσωπικότητας της Δάειρας και μάλιστα σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία που πλάθεται η προσωπικότητά της. Οι ώρες που περνάει μαζί της είναι το 1/3 της ημέρας. Είναι η μητρική φιγούρα που υποκαθιστά κατά κάποιον τρόπο τη μαμά (cest moi) για όσες ώρες δεν είμαι μαζί της. Η Δάειρα δίπλα της έχει διδαχθεί πάρα πολλά. Και δεν αναφέρομαι μόνο όσον αφορά ευρύτερες γνώσεις αλλά και όσον αφορά σε τρόπους καλής συμπεριφοράς, ομαδικό πνεύμα, ήθος, αγάπη και σεβασμό και πολλές άλλες αρετές που διδάσκονται. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω πέρα από το να την ευχαριστήσω κατ' ιδίαν ευχόμενη 'Καλό Καλοκαίρι', είναι ένα συμβολικό δωράκι ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και παράλληλα ως ενθύμιο.

Άσχετα με το μέγεθος και κόστος του δώρου, μικρό ή μεγάλο, οικονομικό ή ακριβό, το δώρο για τη δασκάλα είναι συμβολικό όπως και να έχει, αφού η προσφορά της στο παιδί μου δε μετριέται ούτε με 10, ούτε με 20, ούτε με 50, ούτε με 100+ ευρώ. Άλλωστε η αξία του σωστού δασκάλου είναι ανεκτίμητη και δε μετριέται με χρήματα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας διαθέτει το ποσό που μπορεί και απαιτείται ώστε να κάνει ένα δώρο που τον ευχαριστεί και αισθάνεται καλά με αυτό. Μπορεί να είναι κάτι χειροποίητο με μηδαμικό κόστος φτιαγμένο με αγάπη ή κάτι αγοραστό, ψαγμένο με αγάπη. Η συμμετοχή του παιδιού σε όλη τη διαδικασία (από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την κατασκευή ή την αγορά, το αμπαλάζ, την ευχετήρια καρτούλα κλπ) είναι σημαντική.

Προτρέπω και εσάς που δεν το συνηθίζετε γενικά, φέτος να κάνετε τη συμβολική κίνηση να χαρίσετε κάτι στη δασκάλα/δάσκαλο του παιδιού σας, εφόσον φυσικά είστε ευχαριστημένοι μαζί του. Ο χαρακτήρας του δασκάλου, η ιδιαίτερη προσωπικότητά του, η πείρα του, οι αξίες του, τα πιστεύω του, η ιδιοσυγκρασία του, οι εμπειρίες του και τέλος η παιδαγωγική συγκρότηση του είναι παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του παιδιού σας. Και όσο πιο μικρό το παιδί, σε ηλικία που διαμορφώνεται η προσωπικότητά του, τόσο πιο καθοριστικός ο ρόλος του. Το να χαρίσουμε ένα δώρο, είναι ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και μαθαίνουμε το παιδί μας να σέβεται το δάσκαλο, να αναγνωρίζει τη συμβολή του, να λέει ευχαριστώ, να ανταποδίδει, να μοιράζει χαρά, αλλά και να εισπράττει ικανοποίηση και χαρά μέσα από την προσφορά.

Σας παραπέμπω σε τρεις παλιαότερες αναρτήσεις μου, προκειμένου να πάρετε ιδέες, ειδικά οι νέοι αναγνώστες που δεν έτυχε να τις διαβάσετε μέχρι τώρα.







Όταν καταλήξω στο δώρο που θα κάνουμε στην τρίτη μας δασκάλα, τη φετινή, θα σας το δείξω. Μέχρι τότε, αν έχετε κάποια όμορφη ιδέα να μου προτείνετε, θα χαρώ πολύ!
Επίσης πολύ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας. Συμφωνείτε με την ιδέα να χαρίζουμε δώρο στη δασκάλα/δάσκαλο στο τέλος της σχολικής χρονιάς; Ναι; Όχι; Και γιατί;

Εάν είσαι νέος αναγνώστης και σου αρέσει το My Lovable Baby, πες το μας με ένα Like.

17 σχόλια :

  1. Μου αρέσουν πολύ τα δωράκια !! Ναι είμαι πολύ υπέρ!! Και εγώ το σκέφτομαι αν και ακόμα δεν θα κλείσει το σχολείο μας.... Τα νεσσεσεράκια μου άρεσαν πολύ! Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αθηνά! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!! Και στις δασκάλες μας άρεσαν πολύ. Έλαμπαν από χαρά, αν και νομίζω ότι ό,τι και να τους χαρίζαμε, η χειρονομία είναι αυτή που μετράει :)

      Διαγραφή
  2. Ασπασία είσαι και εσύ παιδί δασκάλων έτσι???

    Εμένα η μαμά μου (δασκάλα γαρ) χαιρότανε πάρα πολύ με τα δωράκια των παιδιών. Και όπως λες και εσύ δεν είχε καμία σημασία το κόστος. Εχει ακόμα κρεμασμένα καδράκια από πινακάκια που της κάνανε δώρο οι μαθητές της, έχει κουπά με τη καλύτερη δασκάλα του κόσμου πρώτη μούρη στην κουζίνα κτλ... Τα παιδιά που είχε κάθε χρονιά τα ξέραμε όλοι στην οικογένεια με τα μικρά τους ονοματα και ας μην τα είχαμε δει ποτέ. Είναι περίεργη και όμορφη η σχέση μαθητή-δασκάλου...

    Είναι ωραίο έθιμο να πηγαίνεις κάτι στη δασκάλα στο έτος του χρόνου! Δυστυχως νομίζω ότι έχει εκλείψει πλέον. Παλιότερα όλοι κάτι πηγαιναν. Ένα κέικ, ένα αβγό, ένα βραχιολάκι χειροποιητο, κάτι. Οταν ήμουν εγώ στο δημοτικό οι συμμαθητές μου δεν πήγαιναν τίποτα και εμένα με ανάγκαζε η μαμά μου κάθε καλοκαιρι να της πάω κάτι. Πω ντρεπόμουν πάρα πολύ γιατί νόμιζα ότι θα λένε γλύφτρόνι και δεν ήθελα με τίποτα... Μεγαλώνοντας κατάλαβα τη σημασία εκείνου του δώρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Χριστίνα, είμαι παιδί εκπαιδευτικών. Για την ακρίβεια όχι δασκάλων, αλλά καθηγητών Γυμνασίου και Λυκείου. Δεν κάνει διαφορά όμως...

      Προσωπικά δε θυμάμαι ποτέ η μαμά μου ή ο μπαμπάς μου να έχουν λάβει δώρο από μαθητή/μαθήτριά τους εκτός από μία περίπτωση (και μοναδική - όσο δε με απατάει η μνήμη μου). Η προσφορά στον δάσκαλο δεν είναι μία συνήθεια που μου έμαθαν οι γονείς μου, οπότε δεν είναι κάτι που "κουβαλάω" μέσα μου από παιδί. Αυτό που κουβαλάω μέσα μου από παιδί όμως είναι η αναγνώριση στο ρόλο του δασκάλου, ο σεβασμός στο πρόσωπό του, η σημαντικότητα του ρόλου του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή. Γιατί εκτός από γνώσεις (που μεταξύ μας το θεωρώ υποδεέστερο), ο δάσκαλος διαμορφώνει ανθρώπους (αυτό είναι το σημαντικό κατ' εμέ). Υπάρχουν καλοί και κακοί δάσκαλοι και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ κάποιον αυθεντία μόνο και μόνο επειδή είναι δάσκαλος. Αν εξαιρέσω όμως τις κακές περιπτώσεις (αφού αυτές αποτελούν και την εξαίρεση του κανόνα) οι δάσκαλοι σε συνδυασμό με τους γονείς είναι αυτοί που διαμορφώνουν την κοινωνία του αύριο. Ο ρόλος και των με και των δε είναι συμπληρωματικός και αλληλοεξαρτώμενος. Το δωράκι λοιπόν, είναι μία απλή έδειξη ευγνωμοσύνης στη σημαντικότητα αυτού του ρόλου που δεν είναι (δυστυχώς) για όλους τους ανθρώπους προφανούς σημαντικότητας. Και φυσικά εστιάζω περισσότερο στους παιδαγωγούς μικρότερων ηλικιών (παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και δημοτικό) αφού εκεί η σχέση είναι 1 προς 1, οι ηλικίες πιο ευαίσθητες, τα μηνύματα που περνάνε...μεγαλύτερης βαρύτητας. Αυτά...

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. Εμείς για την πρώτη βρήκαμε και μας μένουν άλλες 3 δασκάλες μαζί με του ολοήμερου :)
    Συμφωνώ τόσο πολύ στο να δείχνεις ότι αναγνωρίζεις την αξία του δασκάλου. Ο κόπος και η έγνοια που έχει ένας καλός δάσκαλος δεν ανταμοίβεται με τίποτε.
    Το ελάχιστο που μπορούμε είναι να του δείξουμε ότι το ανάγνωρίζουμε!
    Ανυπομονώ να μας δείξεις τί όμορφο βρήκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Μαριάννα έχεις πολλή δουλειά ακόμη :) :) Αν βρεις καμία καλή ιδέα, πες τη και σε εμάς :)

      Διαγραφή
  4. Κι εμείς αρχίσαμε δειλά δειλά να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε. Πέρυσι ο μικρός όλο καμάρι κρατούσε το δώρο της σε όλη την διαδρομή και φούσκωνε από περηφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαστε πολύ υπέρ και όχι μόνο στους δασκάλους αλλά και στους οδηγούς σχολικού ή και την συνοδό αλλά γενικά και σε όποιον πρόσεχε - φροντιζε τα παιδιά μας. Θα ήθελα να ακούσω και καμιά ιδέα πρωτότυπη για δάσκαλο. Κι εμείς στο ψάξιμο είμαστε. Φιλάκια Ασπασακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω παντως ελιωνα οταν μου φερνανε κατι.. Οτι κι αν ηταν αυτο.. Απο ζωγραφια και σημειωματα μέχρι δωρα κανονικα.. Ειναι πολυ ομορφο να ξερεις οτι οι γονεις εκτιμουν την αγαπη και τη φροντιδ που δειχνεις στα παιδια τους αλλα και την αγαπη των παιδιων... Τυχερη η δασκαλα σας που τη σκέφτεστε.. πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εμείς θα βγούμε προς αναζήτηση δώρου σε λίγο! Το νεσεσέρ είναι πάντα καλή ιδέα και την προσαρμόζεις και στα οικονομικά σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει είναι η τρίτη φορά που σχολιάζω και λόγω δικτύου χάνεται στην κυβερνοχώραααααα.... Τα νεύρα μου!! Εν ολίγοις επειδή το μαιμουδάκι έχασε την υπομονή του, συμφωνώ και επαυξάνω και μου αρέσουν πολύ οι ιδέες σου!! (τώρα που το κάνω Ctrl+C, τωρα θα το δημοσιεύσει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με συγκίνησε η ανάρτηση σου. Στα 12 χρόνια που δουλεύω έχω πάρει παρα παρα πολλά δώρα απο τους μαθητές μου. Αγοραστά, χειροποίητα, απο ολα έχει ο μπαξές. Με συγκινεί πολύ αυτή η κίνηση. Φυσικά τα έχω κρατήσει όλα! Καμαρωνω όταν κάποιος σχολιάζει κάτι που φοράω πχ ένα κραγιόν, ρούχο, αξεσουάρ κτλ κτλ και εγω λεω " δώρο απο μαθητή μου".
    Αυτή τη στιγμή που σου γράφω φοράω πυτζάμες δώρο μαθητή, έχω πιαστράκια στα μαλλιά δώρο απο μαθήτρια, το άρωμα που φόραγα το πρωί είναι δωρο μαθητή μου...
    Καμία σημασία φυσικά δεν έχει η οικονομική αξία του δώρου. Χάρηκα το ίδιο με τα σπιτικα κουλουρακια , με την κανελάδα όσο και με το ακριβό ρολόι και άρωμα. Σημασία έχει η σκέψη, η κίνηση και αυτά τα λίγα λόγια που σου γράφουν σε μια κάρτα.
    Υπηρχε φορά που συνάδελφος σχολίασε αρνητικά δώρα μαθητών μου.Ήταν η εξαίρεση αλλά μου ήρθε να τη χαστουκισω. Στη γιορτή μου πήρα 20 δώρα απο τους 19 μαθητές μου ( είχε και ένα ομαδικό)
    Με είδε φορτωμένη να φεύγω και μου λέει " τίποτα της προκοπής έφεραν ή είναι όλα βλακειες "
    Δε θέλω να ακουστεί κάπως αλλά νομίζω πως ζήλεψε....
    Σαν δασκαλα λοιπόν θα σου πω πως η χαρά μου είναι μεγαλη. Χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση. Αυτά νιώθω. Κάθε φορά. Για κάθε δώρο. Δεν έχω αλλάξει ποτέ τίποτα, τα στολίζω, τα φοράω, τα χαίρομαι! Κάθε φορά σκέφτομαι εκείνο το παιδί.Ολα ειναι ξεχωριστά για μένα. Πχ το ξυπνητήρι που έχω δίπλα μου τώρα μου το είχε φέρει δωρο ο Γιάννης. Ο Γιάννης ήταν τότε 8 και τώρα είναι φοιτητής Ιατρικής. Δίπλα απο το ξυπνητήρι είναι η κούπα μου. Λευκή κούπα , ζωγραφισμένη απο το παιδί . πάνω γράφει "να χαμογελάτε όλη μέρα κυρία"
    (σου έδωσα και δύο ιδέες ε;;;Καλά έχω ολόκληρη λίστα να σου δώσω αλλά όλα ειναι ξεχωριστά και δεν μπορώ να διαλέξω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, μεταξύ μας και εγώ νομίζω ότι ζήλεψε η συνάδελφός σου. Όσο να' ναι, είναι άβολο να λαμβάνεις τόσα δώρα και αυτή τίποτα. Και δεν έχει να κάνει με τα δώρα ως υλικές απολαβές (γιατί δε νομίζω να της "έλειψαν" τα αντικείμενα) όσο έχει να κάνει με τη χειρονομία των μαθητών σου να σου αποδείξουν με αυτόν τον τρόπο το πόσο αγαπητή δασκάλα είσαι.
      Χαίρομαι που άκουσα και τη δική σου άποψη για το θέμα, από τη δική σου σκοπιά βέβαια, της δασκάλας που συγκινείται με αυτή τη χειρονομία των μαθητών της.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Μπράβο βρε Ασπασάκι που τις συγκέντρωσες όλες μαζί τις σούπερ αναρτήσεις σου με ιδέες δώρων για για δασκάλες. Πάντα ανατρέχω όταν ψάχνω να ξέρεις:)
    Και βέβαια συμφωνώ πως πρέπει να χαρίζουμε δώρα στους ανθρώπους αυτούς που πλάθουν τους χαρακτήρες και τις γνώσεις των παιδιών μας!!! Έκανα δώρα από τον βρεφικο σταθμό που πήγαιναν τα τέκνα μοτ, ακόμα και στον οδηγό-συνοδηγό οπως γράφει και το Γιωτάκι παραπάνω. Το έβλεπα και το βλέπω, σαν ένα μικρό ευχαριστώ, δείγμα εκτίμησης.
    Παλιότερα έκανα ατομικό δώρο αλλά πλέον στο δημοτικό κάνουμε ομαδικό μιας και συγκεντρώνουμε περισσότερα χρήματα και μπορούμε να αγοράσουμε κάτι μεγαλύτερης αξίας. Όχι πως έχει σημασία για το δάσκαλο η αξία, αλλά γιατί να μην κάνουμε κάτι καλύτερο εφόσον μπορούμε;
    Επίσης θέλω να συμπληρωσω πως εκτός απο το τελος της σχολικής χρονιάς που συνήθως κάνουμε ομαδικό όπως ανέφερα, τις υπολοιπες εορταστικες περιόδους δλδ Χριστούγεννα και Πάσχα, κάμουμε ατομικό πάντα στις δασκάλες μας:)
    Έχω πολλά να σου γράψω περί δώρων αλλά θα σεντονιάσω φιλενάδα μου γλυκιά:)))
    Φιλάρες πολλές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Super χρήσιμο να συγκεντρώσεις όλες τις ιδέες για δώρα των δασκάλων, ευχαριστούμε! Κι αν είσαι κ άνθρωπος που τρελαίνεται να κάνει δώρα, τότε οι δασκάλες του παιδιού σου είναι ο τέλειος λόγος να το κάνεις! Εμείς φέτος στην πρώτη μας σχολική χρονιά (προνήπιο!), μετρήσαμε ... 25 δώρα Χριστούγεννα, Πάσχα, ακόμη κ στα γενέθλιά μας (οι δασκάλες μας, οι δασκάλες των άλλων τμημάτων, η δ/ντρια, η μαγείρισσα, ο δάσκαλος ελληνικών χορών, η κυρία που πλένει κ καθαρίζει κ.λπ.) κ το ίδιο θα κάνουμε κ για το καλοκαιρινό δωράκι. Από χειροποίητες κάρτες-κολάζ που φτι'άξαμε μαζί με την μονάκριβη για τους πιο... "περιφερειακούς", μέχρι χειροποίητα βραχιολάκια και σετ μανικούρ για τις αγαπημένες μας δασκάλες. Βρήκα στο H&M σετ με πενσάκι-λίμα-βουρτσάκι σε διάφανο μικρό νεσεσεράκι με 1€. Ο ενθουσιασμός των δασκάλων ανεκτίμητος! Επίσης κάναμε σετ καλτσάκια-σοσόνια από το Calzedonia. Για το καλοκαιρινό δώρο είμαστε ακόμη σε έρευνα! Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κορίτσια, σας ευχαριστώ ΟΛΕΣ για τα σχόλια!!! Χαίρομαι που έχετε την ίδια άποψη και χαρίζετε και εσείς δωράκια στις δασκάλες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts