12.5.15

Downtown: Μία μικρή μουσική παράσταση για βρέφη


Μας αρέσει πολύ το θέατρο και γενικά προσπαθούμε μέσα σε όλες τις δραστηριότητές μας να εντάσσουμε και την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και ειδικά μουσικοχορευτικών. Όσο πιο πολύ χορό και μουσική έχουν, τόσο το καλύτερο. Μέχρι τώρα ό,τι έκανα το έκανα μαζί με τη Δάειρα, καθώς η μπεμπούλα
ήταν (και είναι) πολύ μικρή. Θεωρούσα ότι το να την πάρω μαζί σε κάποια παράσταση (ακόμη και σε αυτές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για βρέφη), πιο πολύ ταλαιπωρία θα ήταν και για τις δυο μας παρά διασκέδαση για την ίδια. Όταν όμως ενημερώθηκα για αυτήν την παράσταση (που θα σας πω παρακάτω), ήταν η ευκαιρία που έψαχνα για να "σπάσω" αυτή την αντίληψη που είχα και να το δοκιμάσω. Τι είχα να χάσω άλλωστε; Το πολύ-πολύ λίγη μουρμούρα της μπέμπας και στη χειρότερη περίπτωση νωρίτερη αποχώρηση εάν και εφόσον η μουρμούρα δε σταματήσει. Έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη, την πήρα και πήγαμε.

Την Κυριακή που μας πέρασε λοιπόν, πήγαμε με την μπεμπούλα οι δυο μας και παρακολουθήσαμε το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Μία μικρή μουσική παράσταση" που είναι ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη από 6μηνών έως 18μηνών με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη των μωρών αυτής της ηλικίας. Το δρώμενο έλαβε χώρα στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν στο Βύρωνα από την ομάδα της κας Μάρθας Κλουκίνα, χορογράφου, δασκάλας δημιουργικής κίνησης και δημιουργού του Child'SpaceAthens.

Αν και δεν είμαι καθόλου εξοικειωμένη με την περιοχή του Βύρωνα, με τη βοήθεια του GPS το βρήκα πολύ εύκολα, πάρκαρα πολύ εύκολα, πήρα την μπεμπούλα αγκαλιά και μπήκαμε στο πέτρινο κτίριο. Η κα Κλουκίνα με την ομάδα της μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και αφού μας υπέδειξαν τα αποδυτήρια για να βγάλουμε τα παπούτσια μας μικροί και μεγάλοι, κατευθυνθήκαμε σε μία ευρύχωρη αίθουσα με ξύλινο δάπεδο και πέτρινους τοίχους. Στο κέντρο της αίθουσας υπήρχε ένα ειδικό πρόσθετο δάπεδο από αφρώδες υλικό (baby friendly) περιμετρικά του οποίου ήταν τοποθετημένα μαξιλάρια για τους γονείς. Εμείς καθίσαμε οκλαδόν και τα βρεφάκια μπροστά μας.

Σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο λοιπόν, συναντηθήκαμε με δύο επαγγελματίες μουσικούς και δύο χορευτές και παρακολουθήσαμε μικροί και μεγάλοι ως πραγματικά ενεργοί θεατές/ακροατές μία ξεχωριστή αλληλεπιδραστική παράσταση με καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εμπνευσμένη από τη μέθοδο Child’Space. Στόχος της παράστασης ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ μαμάς (ή και μπαμπά) και μωρού μέσα από τον αυθορμητισμό της κίνησης.



Με τους ήχους ζωντανής μουσικής, τα πρόσωπα, τις κινήσεις των χεριών και του σώματος και το τραγούδι, τα βρεφάκια αυτοσχεδίασαν δημιουργώντας μία ‘παράσταση’ με τις εκφράσεις τους, τις κινήσεις και τις αντιδράσεις τους στα ερεθίσματα που δεχόταν (οπτικά, απτικά, ακουστικά, γνωστικά), κατάλληλα για αυτή την περίοδο όπου ο βρεφικός εγκέφαλος βρίσκεται υπό ανάπτυξη και είναι ειδικά ευαίσθητος στις πληροφορίες, κάθε είδους και κάθε μορφής, που εκλαμβάνει. Δύο μουσικοί δημιουργούσαν ήχους με ένα τύμπανο και ένα έγχορδο μουσικό όργανο (σαν άρπα ήταν) και δύο χορεύτριες έκαναν με μεγάλη θεατρικότητα χορευτικές κινήσεις που τραβούσαν τα βλέμματα των μωρών.


Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν χρωματιστά αέρινα υφάσματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μωρών ακόμη περισσότερο. Ήταν πραγματική απόλαυση να τα βλέπεις πώς αντιδρούσαν. Το καθένα είχε τον τρόπο του. Άλλα γελούσαν, άλλα χαμογελούσαν, άλλα έτρεχαν πάνω-κάτω ασταμάτητα, άλλα ξάπλωναν φαρδιά-πλατιά στο δάπεδο.



Ένα παιδάκι το πήρε το παράπονο αλλά ήταν πολύ παροδικό. Είναι και αυτό μία αναμενόμενη αντίδραση. Η δε μπουμπού, αφού πήρε το χρόνο που της χρειαζόταν για να παρατηρήσει προσεχτικά και αρχικά διστακτικά όλο αυτό το πρωτόγνωρο που συνέβαινε γύρω της, άρχισε σιγά-σιγά να ξεθαρρεύει και να μποουσουλάει χαϊδεύοντας όποιο παιδικό κεφαλάκι την πλησίαζε ή πλησίαζε η ίδια, δείχνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αγάπη της. Το καταευχαριστήθηκε.


Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από τη Child'Space Chava Shelhav Method, μία μέθοδο για βρέφη και γονείς που υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη βρεφών και νηπίων ηλικίας από τη γέννηση έως και ~ 2 ετών και ενθαρρύνει τους δεσμούς μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους. Απευθύνεται σε όλα τα βρέφη, με κανονική ανάπτυξη ή με αναπτυξιακές δυσκολίες και τους γονείς τους και εκπληρώνεται μέσα από ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις σχεδιασμένες στα μέτρα αυτών που συμμετέχουν. Τα μαθήματα διδάσκονται από πιστοποιημένη δασκάλα της μεθόδου Child'Space Chava Shelhav Method.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο, μπορείτε να δείτε εδώ ή να πλοηγηθείτε στο official site της Child' Space Athens.

Εάν έχετε και εσείς βρεφάκι ηλικίας μεταξύ 6 και 18 μηνών και θέλετε να βιώσετε αυτή την υπέροχη εμπειρία που βιώσαμε και εμείς, μπορείτε να λάβετε μέρος σε κάποια από τις 4 παραστάσεις του επόμενου Σαββατοκύριακου. Πιστέψτε με, αξίζει ο χρόνος που θα διαθέσετε. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Άλλωστε και το κόστος των 15 € για ένα βρεφάκι και έναν συνοδό, είναι λογικό.


Χάρτης περιοχής

Πηγή όλων των φωτογραφιών εκτός του κολάζ: Child'Space, Μάρθα Κλουκίνα


Εάν είσαι νέος αναγνώστης και σου αρέσει το My Lovable Baby, πες το μας με ένα Like.




10 σχόλια :

  1. Κρίμα που εμείς μεγαλώσαμε...είχαμε παρακολουθήσει κάτι αντίστοιχο όμως όταν ήταν η μικρή μου 7 μηνών στο μουσικό εργαστηράκι του Θεοφάνους και θυμάμαι ότι είχα εκπλαγεί από την συμμετοχή της...το είχαμε κατευχαριστηθεί μαμά και κόρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασπασία το είχα δει κι εγώ άλλα δεν καταφέραμε να πάμε! Μπράβο που την πηγες και το κατευχαριστήθηκατε! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασπασία ήταν όντως πολύ ωραία! Ο μικρός μου ενθουσιαστηκε. Για μένα από την άλλη ήταν πολύ χαλαρωτικό...μάλλον αποζητάω απεγνωσμένα ξεκούραση και η μουσική με τα στρώματα ήταν ότι πρέπει! χαχα! Φιλιά!
    Επίσης χάρηκα που σε γνώρισα και από κοντά έστω για τόσο λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και σε εμάς άρεσε πολύ Ασπασία μου, ο Αναστάσης μου είχε μείνει άφωνος για αρκετή ώρα στην αρχή, μέχρι να συνειδητοποιήσει τι γινόταν...αργότερα συμμετείχε κι ο ίδιος ενεργά...χιχιχιχι Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, αν και ολιγόωρη! Να πω ακόμα, ότι χάρηκα πολύ που σε γνώρισα και τα είπαμε λιγάκι! Την επόμενη φορά ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να πιούμε κι έναν καφέ! φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται !! Είναι όμορφο να οργανώνονται πράγματα και για τα πιο μικρά παιδάκια!! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μικρή σου δειχνει να το ευχαριστηθηκε τόσο πολύ. Η εκφραση της και μόνο δειχνει ποσο σημαντική ειναι αυτη η προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση! Η μπέμπα φαίνεται ενθουσιασμένη! Να περνάτε πάντα όμορφα και δημιουργικά :)
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και εμάς μας άρεσε αρκετά μπορώ να πω..για τα παιδιά ήταν ότι πρέπει..και μένα πήγε να με πάρουμε κάπου πριν το τέλος ο ύπνος..λίγο η χαλαρωτική μουσική..λίγο η απίστευτη ηρεμία των 2 χορευτών...ε δεν ήθελα και πολύ..βλέπω στις 2 τελευταίες φωτογραφίες είναι η Stacy μου..είχε μία μανία να τραβήξει τα υφάσματα...όπως και τα μαλλιά της κοπέλας που χόρευε μαζί της...πολύ τσαούσα μου βγήκε Ασπασία μου!!~..τα ρουχαλάκια σας είναι υπέροχα..και εμείς περιμένουμε την καινούργια μας φουστίτσα μαζί με το δροσερό μας φορεματάκι..ανυπομονούμε να τα φορέσουμε!!~καλημέρα!!~Χαρούμενη Κυριακή!!~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπραβο για την επιλογή σας.Η μουσική και η κίνηση διαπλαθουν υγιείς χαρακτήρες.Το εγχορδο όργανο είναι κανονακι.Νυκτο εγχορδο που παίζεται με μεταλλικά νύχια σε δύο δαχτυλα και ο ηχος του θυμίζει Ανατολή.Ευχαριστούμε για τη δημοσίευση της παράστασης,Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts