17.12.13

Emotions/thoughts: Χριστουγεννιάτικες αποκαλύψεις

Το κολάζ το έφτιαξα με φωτογραφίες από ΕΔΩ
Εξαφανίστηκα τις τελευταίες μέρες, αλλά τρέχω και δεν φτάνω εν όψει των γιορτών που έρχονται. Από τη μία οι στολισμοί του σπιτιού οι οποίοι καλά κρατούν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί (όχι ότι κάνω πολλά, απλά τα κάνω με το πάσο μου), από την άλλη οι συνεχείς εξορμήσεις στα μαγαζιά
για τα δώρα (που φέτος έχω πολλά), από την άλλη τα αμπαλάζ (έχω μία τρέλα να τα ξε-αμπαλάρω και να φτιάχνω το αμπαλάζ μόνη μου από την αρχή για να είναι όλα τα δώρα ομοιόμορφα), από την άλλη τα ζαχαροπλαστικά πειράματα που κάνω στην κουζίνα (τη μία με σοκολατάκια, την άλλη με μπισκοτάκια...την παρ'άλλη με ό,τι άλλο μου έρθει στο νου), από την άλλη η δουλειά και οι καθημερινές υποχρεώσεις εντός και εκτός σπιτιού (επισκέψεις, τραπεζώματα, εξορμήσεις, δραστηριότητες)...ε, δε θέλει και πολύ για να με χάσετε και να σας χάσω.

Και επειδή έχω 10 μέρες να δώσω το παρόν, σήμερα είπα να κάνω μία ανάρτηση με μικρές Χριστουγεννιάτικες αποκαλύψεις.

Ξεκινώ με δύο αγαπημένα ξένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έτσι για να παίζουν στο background και να μπούμε στο κλίμα. Άλλωστε, 8 μέρες έμειναν ακόμη...

Επιλέξτε όποιο σας κάνει κέφι. Είναι και τα δύο πολυαγαπημένα :)

Santa Baby by Eartha Kitt


 ...και Santa Claus is coming to town by Frank Sinatra


Και αφού βάλαμε την απαραίτητη μουσική υπόκρουση, να σας πω ότι η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που μου έρχεται στο νου είναι πέρυσι, όταν πήγαμε μαζί με τη Δάειρα και ακουμπήσαμε στο τζάκι μία κούπα με γκά-λα (=γάλα) και ένα πιατάκι με ένα μεγάλο πι-κό-το (=μπισκότο) σοκολάτας για τον Άγιο Βασίλη, καληνυχτήσαμε όλη την υπόλοιπη οικογένεια (είχαμε παππούδες και θείους μαζί μας) και πήγαμε για ύπνο. Την ώρα που έβαζα τις πυτζάμες στη Δάειρα, ο θείος Πίπης μεταμφιεζόταν σε Άγιο Βασίλη.

Μαμά (Μ): Τώρα θα πάμε για νάνι, γιατί όπου να'ναι θα έρθει ο Άγιος Βασίλης να μας φέρει τα δωράκια μας. Δεν πρέπει να μας βρει ξύπνιες.

Μετά από λίγο ακούγεται ένα καμπανάκι που μας αποσπά την προσοχή.

Μ: Σσσσ. Κάτι ακούω. Ένα καμπανάκι. Μάλλον ήρθε ο Άγιος Βασίλης...

Η Δάειρα μένει με το στόμα ανοικτό.

Μ: Θέλεις να πάμε να δούμε; Αλλά θα κάνουμε ησυχία, για να μη μας δει.
Δ: Ναι (ένα 'Ναι' κοφτό, γεμάτο απορία και έκπληξη μαζί).

Παίρνω τη Δάειρα αγκαλιά και πάμε προς στο καθιστικό. Σιγά-σιγά, για να μη μας πάρει χαμπάρι ο Άγιος Βασίλης. Ανοίγουμε σιγά-σιγά την πόρτα του διαδρόμου. Μπαίνουμε στο χώρου του καθιστικού. Ημίφως και απόλυτη ησυχία. Δεν ακουγόταν 'κιχ'. Το μοναδικό φως που υπήρχε, ερχόταν από τα κεριά που ήταν αναμμένα στο τζάκι και τα φωτάκια του δέντρου. Και εκεί, μπροστά στο τζάκι, ο Άγιος Βασίλης σκυμμένος και γονατιστός, έτρωγε το μπισκοτάκι του και έπινε από την κούπα γάλα (Έκπληξη για τη Δάειρα, που δεν περίμενε να έρθει ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι μας).

Όλο το σκηνικό, η όλη ατμόσφαιρα, η απόλυτη ησυχία...ήταν όλα τόσο μαγικά που βούρκωσα από συγκίνηση. Μαζί με το παιδί μου, ίσως περισσότερο εγώ - σαν μικρό παιδί, ζούσα αυτό το παραμύθι. Φάνταζε τόσο αληθινό!

Η φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από το βίντεο που τραβούσαμε κατά τη διάρκεια της "επίσκεψης" του Άγιου Βασίλη
Συνεχίζω τις αποκαλύψεις με ένα αγαπημένο μου ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Από όσο με θυμάμαι μικρή και αθώα παιδούλα στον παιδικό σταθμό, το τραγούδι που με είχε στιγματίσει ήταν το Άγια Νύχτα. Δεν είναι ελληνικό, το ξέρω, όμως είναι το μοναδικό τραγούδι με ελληνικούς στίχους που μου προκαλεί μεγάλη κατάνυξη όταν το ακούω και μάλιστα όταν είναι και σε καλή εκτέλεση.

Επειδή μου κίνησε το ενδιαφέρον, κάθισα και το έψαξα και βρήκα στην Wikipedia ότι "το συγκεκριμένο τραγούδι γράφηκε στις αρχές του 18ου αι. και συνθέτες του είναι οι Αυστριακοί Franz Gruber και Joseph Mohr. Για χρόνια οι δημιουργοί του ήταν άγνωστοι και πολλοί απέδιδαν την πατρότητα του τραγουδιού σε διάσημους κλασσικούς συνθέτες όπως τον Mozart, τον Beethoven τον Haydn ή θεωρούσαν ότι επρόκειτο για κάποιο παραδοσιακό γερμανικό νανούρισμα. Σήμερα έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες και διαλέκτους σε όλον τον κόσμο.

Ο θρύλος λέει ότι την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 1818, στο μικρό χωριό του Όμπερντορφ στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ξαφνικά χάλασε το μοναδικό εκκλησιαστικό όργανο της εκκλησίας. Ένοχοι ήταν τα ποντίκια που είχαν ροκανίσει τα διάφορα μέρη του παλιού οργάνου. Μετά τη Λειτουργία ο εφημέριος Joseph Mohr κάλεσε το δάσκαλο του χωριού και οργανίστα της εκκλησίας Franz Gruber για να βρουν κάποια λύση, αφού δεν μπορούσαν να αποδώσουν τον χριστουγεννιάτικο ύμνο χωρίς εκκλησιαστικό όργανο. Αποφάσισαν τελικά να γράψουν ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για κιθάρα και ο δάσκαλος αποσύρθηκε στο δωμάτιό του πάνω από το σχολείο, περιμένοντας τους στοίχους του τραγουδιού που θα έγραφε ο εφημέριος. Το γαλήνιο χιονισμένο τοπίο ενέπνευσε τον πατέρα Μορ, που φαντάστηκε ότι σε μια τόσο γαλήνια και ήρεμη νύχτα θα ήρθε στον κόσμο το Θείον Βρέφος. Οι σκέψεις αυτές έγιναν οι πρώτοι στίχοι του καινούριου τραγουδιού. Αργά τη νύχτα, όταν νεαρός εφημέριος τελείωσε τη συγγραφή, έτρεξε στο δωμάτιο του δασκάλου. Τα όμορφα λόγια του τραγουδιού συγκίνησαν τον Franz Gruber που έβαλε τα δυνατά του για να συνθέσει μία εξίσου ωραία μελωδία. Μέχρι τα ξημερώματα το τραγούδι ήταν έτοιμο και τη νύχτα της παραμονής, στη Λειτουργία των Χριστουγέννων στη θέση του χριστουγεννιάτικου ύμνου οι δύο συνθέτες άρχισαν να ψάλλουν την «Άγια Νύχτα».
Όταν τελείωσαν, μια απέραντη σιωπή επικρατούσε στην εκκλησία, φέρνοντας τον πατέρα Mohr και τον Gruber σε αμηχανία. Τότε όμως μια γλυκιά γυναικεία φωνή άρχισε να τραγουδάει κατανυκτικά τους στίχους του νέου ύμνου. Σιγά-σιγά όλο το εκκλησίασμα άρχισε να συμμετέχει, ψάλλοντας ξανά και ξανά το όμορφο αυτό τραγούδι με τους τόσο γλυκείς στίχους".

Αφού σας είπα για τα αγαπημένα μου Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και την αγαπημένη μου Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση, να σας πω και τι δώρο θέλω να μου φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης; Ε, να σας το πω και αυτό!

Βασικά το δώρο μου θα ήθελα να το λάβω με καθυστέρηση 3 μηνών! Αυτό το δώρο είναι και η ευχή μου για το 2014: 

Να φέρω στον κόσμο ένα υγιέστατο, πανέμορφο και πανέξυπνο μωράκι!

Και στο σημείο αυτό να σας κάνω και την τελευταία αποκάλυψη. Δεν με έπιασε παραλήρημα, ούτε κρίση εξομολόγησης μέρες που είναι. Απλά μόλις παρέλαβα το Χριστουγεννιάτικο βραβείο μου που μου το χάρισαν δύο φίλες bloggers: το Δελφινάκι και η Έλενα. Kορίτσια σας ευχαριστώ πολύ που με σκεφτήκατε και με τιμήσατε με το βραβείο.


Το βραβείο το χαρίζω με τη σειρά μου σε όλους εσάς που έχετε Χριστουγεννιάτικη διάθεση να κάνετε τις δικές σας Χριστουγεννιάτικες αποκαλύψεις. Αποκαλύψτε ό,τι θέλετε, όμως κατ' ελάχιστο θα πρέπει να μου αποκαλύψετε τα παρακάτω 5 πραγματάκια:

1. Η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση
2. Αγαπημένο ξένο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι
3. Αγαπημένο ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι
4. Το δώρο που θα ήθελες για τα φετινά Χριστούγεννα
5. Κάνε μια ευχή για το 2014




12 σχόλια :

  1. Καλημέρα Ασπασία! Έχω κι εγώ τρέλα με το ξανααμπαλάζ! Πόσο τρυφερή η ανάμνηση των περυσινών Χριστουγέννων! Σου εύχομαι ολόψυχα να γεννηθεί με το καλό το μωράκι σου και να είναι πάντα γερό και τυχερό! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ειρήνη! Και εσύ την ίδια τρέλα με το ξανα-αμπαλάζ; Χαχα. Και εκεί που νόμιζα ότι κάτι δεν πάει καλά με εμένα, τώρα χαλάρωσα :)

      Διαγραφή
  2. Θυμαμαι περισυ που ειχα διαβασει την αναρτηση σου για την επισκεψη του Αη Βασιλη ειχα συγκινηθει πολυ..και φετος παλι!!Ευχομαι με το καλο να ερθει το μωρακι σου!!!Να ειστε ολοι γεροι και ευτυχισμενοι!!!Θυμαμαι επισης το περσυνο σου αμπαλαζ και ειχα ξετρελαθει,εχει ενα δικιο που τα ξανα αμπαλαρεις...φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με το καλό να έρθει και η δευτερη πιτσιρίκα για να ομορφυνει κι άλλο η οικογένειά σας Ασπασία μου!! πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός ο Άγιος Βασίλης στη φωτογραφία είναι τέλεια ιδέα!!!Με το καλό να έρθει και η μπεμπούλα-δώρο...!!!!Φιλιά Ασπασία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση!!!Συγκινήθηκα πολύ λες και ήμουν εκεί κ παρακουλουθούσα!
    Με το καλό να έρθει το μωράκι σας γερό και δυνατό!
    Καλές γιορτές να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά πολύ γλυκιά η αγαπημένη σου χριστουγεννιάτικη ανάμνηση!
    Φαντάζομαι πόσο ζεστό θα ήταν το συναίσθημα!
    Πράγματι, το πιο όμορφο δώρο της καινούριας χρονιάς θα είναι το μωράκι σου!
    Διαβάζοντας τον τίτλο βέβαια νόμιζα ότι θα μας αποκάλυπτες το φύλο!!
    Δεν πιστεύω να το έχεις κάνει ήδη και να μου έχει διαφύγει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο γλυκιά η ανάμνησή σου!!
    Με το καλό να έρθει και το μωράκι σας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ειναι γερο και καλοτυχο το μπεμπακι σου Ασπασια!
    Υπεροχη αναμνηση για σενα, αλλα πιο πολυ για την μικρη σου! Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασπασάκι μου εύχομαι η ευχή να σου βγει αληθινή!!! Υπέρχοη άκρως χριστουγεννιάτικη ανάρτηση! Τα τραγούδια υπέροχα! Αααα, φυσικά το καλύτερο η υπέροχη ανάμνηση για σένα και η τόσο όμορφη ιστορία που θα έχεις να διηγείσαι στη Δάειρα όταν μεγαλώσει! Μπράβο παιδάκια μου! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ θα το κάνουμε και εμείς φέτος και έχω τόσο άγχος να πετύχει!
    Καλές γιορτές να έχετε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα....μα τι όμορφα που το παρουσίασες..μου άρεσε πολύ ο τρόπος παρουσιασης παραλαβής του βραβείου ..όλες οι απαντήσεις μου άρεσαν...τι συγκινητική η ανάμνηση με τη κόρη σου και τον θείο/αγιο βασίλη και η φωτο που έβαλες μου άρεσε... επίσης , η ιστορία του τραγουδιού Αγια Νύχτα..
    με το καλό να έρτει στο κόσμο το παιδάκι σου , να είναι υγιές και ευτυχισμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts