29.4.13

Smart ideas: Ένα παραμύθι για τις Ψηφιακές Γειτονιές. Άφησε και εσύ τη δική σου πινελιά έμπνευσης...


Κόκκινη κλωστή λευκή κλωστή (για χάρη της παρακάτω φωτογραφίας, καθώς δε βρήκα κουβάρι με κόκκινη κλωστή) δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσε κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινίσει....
"...Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια πόλη πολύ πολύ όμορφη, όπου όλοι ήταν χαρούμενοι και
γελαστοί. Θα σκέφτεστε τώρα "αααααααα τι ωραία πόλη" όμως καθόλου έτσι δεν ήταν... Υπήρχε βλέπετε ένας νόμος που έλεγε "Απαγορεύεται να κλαις" και η τιμωρία για τους παραβάτες ήταν τόσο αυστηρή που ούτε να τη γράψω δεν μπορώ...

Αυτή η πόλη λεγόταν Μπλογκόπολη. Σε αυτήν την πόλη, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν άγνωστοι μεταξύ τους. Δεν γνώριζαν τους γείτονές τους. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. Ή μάλλον, τους γνώριζαν αλλά με έναν περίεργο τρόπο. Γινόταν το εξής: όλα τα σπίτια είχαν τις πόρτες ανοιχτές και όποιος ήθελε να επισκεφτεί κάποιον για να δει τι κάνει, τον επισκέπτονταν όποτε ήθελε. Πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Ο επισκέπτης παρακολουθούσε τον σπιτονοικοκύρη από την μισάνοιχτη πόρτα και άλλες φορές από το παράθυρο και μετά,
αν είχε να του πει κάτι, του άφηνε ένα μήνυμα στην πόρτα και έφευγε.

Ο σπιτονοικοκύρης, κάποια στιγμή, πήγαινε στην πόρτα, διάβαζε όλα τα μηνύματα και γέμιζε ένα σακούλι - το σακούλι της ψυχής του - με διάφορα ευχάριστα συναισθήματα. Άλλοτε χαρά, άλλοτε ενθουσιασμό, άλλοτε ελπίδα, άλλοτε έμπνευση. Αλλά πάντα το γέμιζε. Και μερικές φορές απαντούσε σε αυτά τα μηνύματα. Άλλες πάλι όχι. Υπήρχαν βέβαια και σπιτάκια που δεν είχαν ποτέ μηνύματα στην πόρτα.

Υπήρχαν σπιτάκια μικρά και μεγάλα. Καινούρια και παλιά. Και συνεχώς χτίζονταν καινούρια σπιτάκια και η πόλη μεγάλωνε και πλήθαινε από κατοίκους. Σε έναν τέτοιο σπιτάκι κατοικούσαν και η Ελένη και ο Γιωργάκης με τους γονείς τους.

Οι πολίτες και ας μη βλέπονταν μεταξύ τους, περνούσαν πολύ πολύ όμορφα. Για αυτό, ο Δήμαρχος της πόλης και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να φέρουν μαζί όλους τους πολίτες αυτής της πόλης, για να γνωριστούν. Και έτσι διοργάνωσαν μία μεγάλη γιορτή. Μία γιορτή, στην οποία όλοι θα φορούσαν το καλύτερό τους χαμόγελο, θα έπαιρναν μαζί και ένα σακούλι γεμάτο ανυπομονησία, χαρά, ενθουσιασμό, ελπίδα και έμπνευση και θα πήγαιναν να γνωρίσουν τους συμπολίτες τους..."

Θα γράψεις εσύ τη συνέχεια του παραμυθιού;

Εάν ήσουν τις προάλλες μαζί μας σε αυτό το πρώτο συνέδριο των Ψηφιακών Γειτονιών ή εάν έχεις ζήσει από μακριά αυτή την εμπειρία είτε μέσω live streaming είτε ταξιδεύοντας νοερά εκεί μέσω των δεκάδων αναρτήσεων που έχουν γραφτεί για αυτό, τότε είναι σίγουρο ότι μπορείς να αφήσεις τη δική σου πινελιά έμπνευσης, γράφοντας ένα μικρό απόσπασμα από το παραμύθι: 'Η Ελένη και ο Γιωργάκης στις Ψηφιακές Γειτονιές'.

ΣΤΟΧΟΣ είναι να διηγηθούμε αλληγορικά, πώς τα πέρασε η Ελένη και ο Γιωργάκης στις Ψηφιακές Γειτονιές μέσα από ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά που θα γράψουμε όλοι μαζί!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ είναι πολύ απλή και πάρα πολύ διασκεδαστική. It's a promise!
Έχουμε και βοήθεια! Tα 21 τραπουλόχαρτα της "Μαγικής Τράπουλας".

Εξηγώ ευθύς αμέσως:

1. Όποτε έχεις διάθεση, κέφι, έμπνευση και χρόνο να γράψεις και εσύ ένα κομμάτι του παραμυθιού, μπαίνεις στο home page του blog ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΥΖΙΝΑ και πρώτη-πρώτη θα βρεις την ανάρτηση με το παραμύθι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή που μπήκες.
(Update on 01/05/2013: Το παραμυθάκι ολοκληρώθηκε. Μπορείτε να το βρείτε ολοκληρωμένο ΕΔΩ).

2. Διαβάζεις ό,τι έχει γραφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, ώστε να καταλάβεις τι έχουν γράψει οι προηγούμενοι, για να μπορέσεις να το συνεχίσεις. Στο τέλος του ημιτελούς παραμυθιού, θα βρεις ένα τραπουλόχαρτο.

3. "Αρπάζεις" το τραπουλόχαρτο. Το τραπουλόχαρτο αναγράφει κάποια λέξη ή φράση.

4. Γράφεις τη συνέχεια του παραμυθιού αφήνοντας σχόλιο κάτω από εκείνη την ανάρτηση (που θα βρεις στην Παραμυθοκουζίνα). Δηλαδή γράφεις ένα μικρό απόσπασμα με μία, δύο, τρεις...(όσες θέλεις) παραγράφους, ανάλογα με την έμπνευση που έχεις. Στο απόσπασμα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσεις τη λέξη/φράση που περιέχεται στο τραπουλόχαρτο ή να την υπονοήσεις.

5. Περιμένεις να δημοσιευτεί (στην Παραμυθοκουζίνα) νέα ανάρτηση που θα περιέχει ΚΑΙ το δικό σου απόσπασμα μαζί με ένα νέο τραπουλόχαρτο.

6. Πάμε ξανά στο βήμα 1 (εάν θέλεις να συμμετάσχεις ξανά).

Η διαδικασία είναι απίστευτα διασκεδαστική (σας το λέω από προσωπική εμπειρία - έχω αρπάξει ήδη 6 τραπουλόχαρτα) και δε χρειάζεται να έχετε γνώσεις συγγραφής παραμυθιού (ούτε εγώ έχω). Αρκεί να έχετε διάθεση και έμπνευση! (από αυτά έχω φουλ).

Αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το post, έχουν χρησιμοποιηθεί 9 από τα 21 τραπουλόχαρτα της "Μαγικής Τράπουλας'. Απομένουν άλλα 12. Θα αρπάξεις εσύ ένα από αυτά ;) Γράψε και εσύ μία παραγραφούλα μπας και τελειώσει η τράπουλα. Ανυπομονώ να δω το παραμυθάκι ολοκληρωμένο!

Και το πιο όμορφο από όλα είναι ότι θα έχουμε ένα παραμυθάκι για τις Ψηφιακές Γειτονιές, γραμμένο από όλους εμάς. Δεν είναι υπέροχη ιδέα;

Η ιδέα του παραμυθιού ανήκει στον Κώστα Στοφόρο (δημοσιογράφο που συντόνιζε το πάνελ στο οποίο συμμετείχα στις Ψηφιακές Γειτονιές) και στην Stefania Veldemiry, δημιουργούς της Παραμυθοκουζίνας.

Έχω τόση έμπνευση αυτές τις μέρες, που θα μπορούσα να το ολοκληρώσω μόνη μου το παραμύθι! Όμως, όπως λέει και η Άσπα, "είναι διασκεδαστικό το να μοιράζεσαι" οπότε αυτή η εμπειρία συγγραφής θέλω να είναι ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ!

Αναμένουμε με ανυπομονησία και τη δική σου συμμετοχή...

(Update on 01/05/2013: Το παραμυθάκι ολοκληρώθηκε. Μπορείτε να το βρείτε ολοκληρωμένο ΕΔΩ).

♥ ♥ ♥

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους εσάς για τα υπέροχα σχόλια που μου αφήσατε στην προηγούμενη ανάρτησή μου που έγραψα με αφορμή τις Ψηφιακές Γειτονιές αλλά και για τα συγκινητικά e-mails που έλαβα από φίλες που προτίμησαν να μου γράψουν "ιδιατέρως" τα καλά τους λόγια!

Χάρηκα, ενθουσιάστηκα, συγκινήθηκα, εξεπλάγην πολύ ευχάριστα με κάποια και χαμογέλασα φαρδιά πλατιά με ΟΛΑ! Με λίγα λόγια, μου δημιουργήσατε πολλά ευχάριστα συναισθήματα!

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και χαίρομαι πολύ που σας έχω γνωρίσει όλους! Εσάς τις 14 φίλες μου, εσάς τις νέες φίλες που γνώρισα από κοντά στο συνέδριο, όλους όσους μου στείλατε e-mail και μου γράψατε σχόλιο αλλά και εσάς τους νέους φίλους (Kostas Eglezakis, Τα δευτεράκια blogαρουν..., chiCATes, Μήτσιου Αντιγόνη, happy moments, Άννα) που μου αφήσατε για πρώτη φορά σχόλιο!

Από τη μία σκέφτηκα να απαντήσω σε κάθε σχόλιό σας ξεχωριστά (στα e-mails απάντησα ήδη). Δεν ξέρω όμως πόσοι από εσάς επιστρέφετε στα blogs που αφήνετε στο σχόλιό σας για να διαβάσετε εάν ο/η blogger σας έχει απαντήσει.

Συν τοις άλλοις, είχα μεγάλη πίεση χρόνου τις τελευταίες μέρες, οπότε προτίμησα στο χρόνο που διέθετα, να διαβάσω όσο το δυνατόν περισσότερες αναρτήσεις για τις Ψηφιακές Γειτονιές για να ταξιδέψω και πάλι νοερά σε αυτή τη μαγική εμπειρία που ζήσαμε εκείνη την ημέρα!

Μα τι όμορφα που τα περάσαμε. Ιδού 2 από τα 1000+ φωτογραφικά πειστήρια:

Δικαιώματα φωτογραφίας: www.psifiakesgeitonies.gr

Δικαιώματα φωτογραφίας: www.psifiakesgeitonies.gr
Για όσους δε με ξέρετε, είμαι η σκακιέρα :)

Σας φιλώ!

Ασπασία

Πηγή 1ης φωτογραφίας

27 σχόλια :

  1. Τέλεια. Περιμένω να δω πόσοι θα ακολουθήσουν τις προτροπές της Ασπασίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A, ρε Ασπασάκι με τα ωραία σου! Σε βλέπω ενθουσιασμένη με την ιδέα του παραμυθιού! Εγώ δεν έχω αξιωθεί ακόμα να διαβάσω το παραμύθι, πόσο μάλλον να γράψω. Θα χαρώ όμως να το δω ολοκληρωμένο!!! Είσαι η πιο γλυκιά σκακιέρα! Φιλιάκια! Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ θα χαρώ πολύ να το δω ολοκληρωμένο. Για αυτό, για πάρε την πένα σου κυρία μου να γράψεις και εσύ ένα αποσπασματάκι. Μόνο του να γραφτεί, δε γίνεται. Ρίξε την δική σου πινελιά έμπνευσης, να πάρει λίγο χρώμα Κάλης το παραμυθάκι. Να γίνει χαρούμενο και κεφάτο :)

      Διαγραφή
  3. Πολύ μου άρεσε το κομμάτι που έγραψες! Δεν έχω διαβάσει το υπόλοιπο, όμως έτσι όπως το ξεκίνησες έχει ενδιαφέρον. Μπράβο Ασπασία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα δώσεις και εσύ λίγο περισσότερο ενδιαφέρον Σίνα μου; Για ρίξε και εσύ την δική σου πινελιά. Για να βλέπω πινελιές...

      :)

      P.S. Στο post παραθέτω ένα μικρό αρχικό απόσπασμα από όσο έχει γραφτεί. Το παραμύθι (όσο έχει γραφτεί μέχρι στιγμής) θα το βρείτε εδώ: http://paramithokouzina.blogspot.gr/

      Διαγραφή
    2. Μόλις το διάβασα. Είναι πολύ όμορφο. Από ότι είδα έχει σταματήσει στο 12 τραπουλόχαρτο. Δεν ξέρω αν θα γράψω, όμως θα το παρακολουθώ. Καλό σου βράδυ Ασπασία μου!

      Διαγραφή
  4. Καλέ πιο κομμάτι;;; Το παραμύθι ολόκληρο έγραψες, και συγχαρητήρια!
    Μεταξύ μας, δεν τα χρειάζεσαι τα τραπουλόχαρτα... για να συνεχίσεις...
    Χαίρομαι που οι Ψηφιακές γειτονιές σε εμπνέεουν ακόμα! Σε ευχαριστώ για τη θετική ενέργεια που μου έστειλες. Την είχα ανάγκη!
    Ξέρω ότι τώρα που με διαβάζεις χαμογελάς, με αυτό το τεράστιο χαμόγελό σου...
    Η Δάειρα είναι πολύ τυχερή γιατί έχει μια πολύ ευαίσθητη, δραστήρια και δημιουργική μαμά. Σ'αγαπώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που η ενέργειά μου ελήφθη. Όβερ!
      Όσο για το παραμυθάκι, έχουν γραφτεί τα 9/21 (κρίνοντας από τα τραπουλόχαρτα). Θέλει δουλειά ακόμη. Περιμένουμε να το πασπαλίσετε με τις δικές σας εμπνευσμένες πινιλιές, μπας και τελειώσει επιτέλους και μάθω τι θα γίνει στο τέλος. Έχω αγωνία :)
      Χαχα...Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Μα αφού τα γράφεις τόσο καλά!Μπράβο Ασπασάκι μου Keep Writing!

    υ..γ.: ποια σκακιέρα καλέ? η πανύψηλη κούκλα εννοείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου, εσύ έχεις μία δικαιολογία. Δεν ήρθες και δεν είδες μέσω live streaming (αν και διάβασες τόσες αναρτήσεις, άρα έχεις αποκτήσει άποψη για το πώς τα περάσαμε εκείνη την ημέρα). Ωστόσο, κάνω τα στραβά μάτια για εσένα :)
      Δεν πειράζει. Έχω "σταυρώσει" όμως τις άλλες Β, αλλά με "σκάνε". Δεν πιάνουν την πένα ρε παιδί μου. Τι κακό έχω πάθει...

      Διαγραφή
  6. Η πιο πιστή fun του παραμυθιού είσαι εσύ!!!
    Κύριε Κώστα να ξέρετε ότι μας έχει βομβαρδίσει με emails και γλυκόλογα για να συμμετάσχουμε αλλά μάλλον στερούμαστε όλες έμπνευσης:)
    Προσωπικά έχω μπει 3-4 φορές και δεν μου κατεβαίνει ιδέα. Έχω στερέψει αυτές τις μέρες απο συγγραφικές ιδέες. Έχω μόνο ιδέες τσουρεκιών και κουλουρακίων:)
    Υπόσχομαι όμως να προσπαθήσω να αρπάξω έστω ένα τοσοδούλι τραπουλοχαρτάκι (έαν δεν τα εξοντώσεις όλα εσύ Ασπασίαι!!!)
    Πολύ σε χαίρομαι που πίστεψες πολύ στο παραμύθι αυτό και την τόσο πρωτότυπη πρωτοβουλία του κου Στοφόρου. Έχεις έναν απίστευτο ενθουσιασμό...σαν μικρό παιδάκι(που είσαι άλλωστε!).
    Γλυκιά μου σκακιέρα εσύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρούλα, μη μου τάξεις εμένα. Είμαι σαν μικρό παιδάκι :) Πιάσε την πένα σου λοιπόν και ρίξε τη δική σου τσαχπίνικη πινελιά έμπνευσης. Θα περιμένω να "αρπάξεις" τραπουλόχαρτο, πριν τελειώσουν...

      Διαγραφή
  7. Τι ωραία ιδέα να γραφτεί κατ' αυτόν τον τρόπο ένα παραμύθι! Αυτό θα πει συνολική προσπάθεια! Για να πώ να ρίξω μια ματιά!
    Φιλιά πολλά Ασπασάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιονάκι μου γλυκό, περαστικά στα μωράκια σου. Σε διάβασα προχθές μέσω κινητού και δε σχολίασα (δεν βολεύομαι με αυτό το μαραφέτι και ας είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας). Ελπίζω σήμερα να είναι καλύτερα.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Κι εγώ θέλω...πολύ μου άρεσε η ιδέα..ήδη ακολουθώ το μπλογκ που μας είπες και μπορεί κάποια στιγμή να αρπάξω ένα τραπουλόχαρτο...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, να αρπάξεις! Θα χαρώ πολύ! Αρκεί να αρπάξεις πριν τελειώσουν (από μένα - χαχαχα). Έχω τέτοια έμπνευση που με το ζόρι κρατιέμαι να μη γράψω τη συνέχεια, μήπως και γράψει και κανένας άλλος :)

      Διαγραφή
  9. Ε!!! όχι και σκακιέρα.Είσαι η πιο όμορφη. Ξέρω πως αγαπιόμαστε όλες αλλά εσύ είσαι αντικειμένικα η πιο όμορφη ...σκακιερα!
    Τέλεια η ιδέα του παραμυθιού....θα χρειαστώ λίγο χρόνο! Φιλιά μικρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντικειμενικά και υποκειμενικά είμαι πιο όμορφη από σκακιέρα. Μία που έχω στο ράφι είναι ξύλινη, άψυχη και γεμάτη γρατσουνιές :) Εγώ τουλάχιστον, ούτε στο ράφι είμαι, ούτε ξύλινη, ούτε άψυχη, ούτε γρατσουνισμένη. Χαχα!

      Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου. Αναμένω με ανυπομονησία το δικό σου απόσπασμα. Χρόνο πάρε όσο θέλεις, μόνο φοβάμαι μην τελειώσουν τα τραπουλόχαρτα :) Όπως έγραψα και στην Μαρία, έχω τέτοια έμπνευση που με το ζόρι κρατιέμαι να μη γράψω τη συνέχεια, μήπως και γράψει και κανένας άλλος :)

      Διαγραφή
  10. Βρε Ασπασία, δεν γράφεις εσύ όλο το παραμύθι?? Τέτοια ενέργεια, τέτοια διάθεση, τέτοια ....(αλήθεια κουράζεσαι ποτέ?) Και εγώ θα προτιμήσω να ασχοληθώ με κάτι άλλο που μου πρότειναν, αντί να τραβήξω τραπουλόχαρτο. Έχει κόσμο η blog-o-σφαιρα που θα χρειαστούν τόμοι! Είσαι μια δυναμική (power), όμορφη και γεμάτη ενέργεια μαμά που εύχομαι να εμπνεύσεις την κόρη σου και να πάρει έστω κάποια από τα στοιχεία που σε ξεχωρίζουν! Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου, το Aspa Power ήξερα ότι το είχες γράψει εσύ! :) Κατάλαβες τι εννοώ, έτσι; ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΗ!!!

      Όσο για το παραμυθάκι, έχω κάνει πολλές (αποτυχημένες) προσπάθειες να σας πείσω και τελικά φαίνεται θα αρπάξω και άλλο τραπουλόχαρτο. Χαχαχα!
      Και ναι, και κουράζομαι, και νυστάζω, και καταρρέω ώρες-ώρες από την κούραση. Δεν είμαι λαγουδάκι της Duracell (μιας και έρχεται το Πάσχα, ας κάνω και μία αναφορά στα λαγουδάκια). Χαχαχα!

      Σε φιλώ γλυκά! By the way, πανέμορφοι οι Παξοί, έτσι; (άσχετο, αλλά ξέρεις εσύ)

      Διαγραφή
  11. Ξέρεις με τι τρελαίνομαι και χαμογελώ πλατιά, ε;;; Με το "και πάλι συνεχίζει η Ασπασία"! Έχεις γράψει φανταστικά! Προς το παρόν κι εγώ θα αρκεστώ στο να διαβάζω τη συνέχεια!
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τι να σας κάνω που σας πέτυχα πάνω στην Μ.Εβδομάδα και αρχίσατε όλες τα φουρνίσματα-ξεφουρνίσματα :)
      Πάντως, αφού δε γράφετε που δε γράφετε, τουλάχιστον θα κάνετε εποικοδομητική κριτική μόλις ολοκληρωθεί το παραμύθι :)
      Όπως εγώ θα κάνω εποικοδομητική κριτική στα κουλουράκια και τα τσουρέκια σας. Χαχαχα!
      Και εγώ σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  12. Ασπασάκι είμαι κι εγώ στη δεύτερη φωτογραφία!! Γιούπι!! Έχουμε και ένα "κοινό" ντοκουμέντο από τις Ψηφιακές Γειτονιές!! Χάρηκα πολύ που συμμετείχαμε στο ίδιο πάνελ και έτσι είχα την ευκαιρία να σε γνωρίσω λιγάκι καλύτερα. Πραγματικά με συγκίνησε η ευαισθησία και η τρυφερότητά σου! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ που είμαι άσχετη με όλα τα παραπάνω, μπορώ να ευχηθώ απλά
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα;
    Να τα περάσετε τέλεια, ότι κι αν κάνετε :)!!
    Φιλάκια πολλά Ασπασάκι όμορφο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δεν σχολιαζω οτι εκτος απο κουκλα ,εισαι και πανυψηλη..!!!διαβασα τις ιστοριες,πολυ ομορφη ιδεα αλλα δεν νομιζω οτι γραφω τοσο καλα οσο εσεις!!θα προτιμησω να σας διαβαζω!!!Καλη Ανασταση Ασπασια μου,να περασετε ομορφα το Πασχα!!φιλακια στην μικρουλα Δαειρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία ιδέα! Θα συμβάλλω σύντομα με μερικές αράδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts