25.9.12

Things I read: Κακές συνήθειες γονέων παιδεύουσι τέκνα



Χάθηκα τον τελευταίο καιρό. Ο λόγος ήταν μία ίωση που με ταλαιπώρησε και την οποία, από ότι φαίνεται, "δώρισα" άθελά μου στο παιδάκι μου...όσο και αν προσπάθησα να το αποφύγω. Οπότε μαμά και κόρη είμαστε ολίγον τι στα χάλια μας τώρα τελευταία.

Αφού λοιπόν δεν ήμουν για πολλά-πολλά τις τελευταίες μέρες, βρήκα την ευκαιρία να ξαναρχίσω την παλιά μου (καλή) συνήθεια, το διάβασμα ή μάλλον καλύτερα θα το ονόμαζα 'ενημέρωση' επί παντός επιστητού (που να ανήκει όμως στη σφαίρα των ενδιαφερόντων μου). Όπως έχω γράψει και αρκετές φορές στο παρελθόν, όταν βρίσκω λίγο χρόνο μεταξύ παιδιού-δουλειάς-σπιτιού, προσπαθώ να ενημερώνομαι (εκτός από τα άλλα χίλια μύρια πράγματα που προσπαθώ να κάνω).

Αυτή τη φορά βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην έγκυρη ιστοσελίδα ιατρικού περιεχομένου webmd.com, το οποίο θέλω να μοιραστώ μαζί σου. Άλλωστε, καιρό έχω να γράψω άρθρο της κατηγορίας "Things I read" ή αλλιώς "Διαβάσματα". Καιρός δεν ήταν; Το συγκεκριμένο άρθρο φρόντισα να το μεταφράσω ελεύθερα, "στάζοντας" και αρκετές προσωπικές πινελιές σχολιασμού. Άλλωστε, τι νόημα θα είχε αν το παρέθετα ως είχε; Θα αρκούσε μόνο ένα link.

Το άρθρο αυτό αφορά στις κακές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει εμείς οι μεγάλοι και οι οποίες κακές συνήθειες βλάπτουν την ψυχική και όχι μόνο υγεία των παιδιών μας. Συνήθειες που πολλοί από εμάς ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί ότι έχουμε ή εάν το έχουμε αντιληφθεί, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ μπορούν να βλάψουν τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς να αισθάνονται για το σώμα τους, τις ικανότητές τους, τις δυνατότητές τους...τα πάντα, από αυτά που εμείς οι μεγάλοι λέμε και πράττουμε. Τα παιδιά μας μιμούνται τα λόγια και τις πράξεις μας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τους διδάξουμε υγιείς συνήθειες δεν είναι η ανταμοιβή ή τιμωρία αλλά το καλό παράδειγμα.

Εμείς οι μεγάλοι έχουμε πολλές κακές συνήθειες. Άλλος περισσότερες, άλλος λιγότερες, άλλος λιγότερο κακές, άλλος περισσότερος κακές...ωστόσο όλοι με μία κοινή συντεταγμένη: κακές.
Εδώ, δε θα επικεντρωθώ στις προφανείς κακές συνήθειες που είναι δεδομένο ότι πρέπει να αποφεύγουμε (π.χ. κάπνισμα, αγένεια, απότομη συμπεριφορά κλπ), αλλά σε  8 συνήθειες που λίγο πολύ όλοι έχουμε και δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο πολύ βλάπτουν τα παιδιά μας. Αν δεν μπορούμε να τις "κόψουμε", τουλάχιστον ας τις αποφεύγουμε μπροστά τους.


Κακή συνήθεια # 1: Επικρίνουμε τον εαυτό μας


 Πόσες φορές δεν έχει τύχει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να πούμε "δε με χωράει το παντελόνι μου, πρέπει να χάσω κιλά" ή "πόσο χάλια είναι τα μαλλιά μου σήμερα"; Πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ως έχει. Και αν καμία φορά σκεφτούμε αρνητικά για αυτόν, τότε θα πρέπει να προσέξουμε αν την ώρα που κάνουμε αυτή τη σκέψη είναι το παιδί δίπλα μας και εάν είναι, τότε να το πούμε "από μέσα μας".
Επικρίνοντας τον τρόπο που φαινόμαστε στον καθρέφτη, στα παιδιά μας στέλνουμε το μήνυμα ότι η αυτοεκτίμησή μας βασίζεται στο αν μας χωράει το τζιν παντελόνι μας ή στο πόσα κιλά είμαστε. Τα παιδιά, ιδίως τα κορίτσια, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που λέμε εμείς οι μητέρες. Μπορεί αυτό να τα κάνει να μην τους αρέσει αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη με αποτέλεσμα να αποκτούν σιγά σιγά θέματα αυτοεκτίμησης και κακή εικόνα για το σώμα τους. Και τα δύο μπορεί να τα ωθήσουν μελλοντικά σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, βουλημία, κλπ).


Κακή συνήθεια  # 2: Τρώμε για να αισθανθούμε καλύτερα



Την επόμενη φορά που θα είσαι στις "μαύρες" σου, μην ανοίγεις συνεχώς το ψυγείο για να τσιμπολογάς και μην τρέξεις στο περίπτερο της γειτονιάς σου για παγωτάκι ή σοκολάτα. Κάνε κάτι που σε "γεμίζει", κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά: μίλα με φίλους στο τηλέφωνο, πήγαινε μία βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο, μαγείρεψε...ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ...δεν μπορεί, κάτι ενδιαφέρον θα βρεις.
Εάν χρησιμοποιούμε το φαγητό ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα όταν είμαστε λυπημένοι ή απογοητευμένοι, αυτό μπορεί να περάσει ανθυγειινά μηνύματα στα παιδιά μας αφού με αυτόν τον τρόπο τους δείχουμε ότι το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος για να αισθανθούμε καλύτερα και ο μόνος τρόπος να δώσουμε συναισθηματική ώθηση στον εαυτό μας.


Κακή συνήθεια # 3: Χρησιμοποιούμε εκτενώς το κινητό και τον υπολογιστή

Αυτό και αν είναι μία από τις χειρότερες συνήθειές μας! Είμαστε ατελείωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο (αναφέρομαι στο σπίτι και όχι στο γραφείο που έτσι κι αλλιώς για την πλειοψηφία αποτελούν αναγκαία μέσα για τη δουλειά μας). Μιλάμε, στέλνουμε μηνύματα, σερφάρουμε. Ας περιορίσουμε το χρόνο που δαπανάμε σε αυτή την κακή συνήθεια. Ας καθίσουμε μπροστά στον υπολογιστή όταν τα παιδιά θα πάνε για ύπνο. Αν μην έχουμε το κινητό κολαούζο από την κουζίνα στο σαλόνι και από την κρεβατοκάμαρα στο μπαλκόνι. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και για συγκεκριμένο σκοπό. Το να έχουμε το κινητό δίπλα μας την ώρα που τρώμε και να σχολιάζουμε διαρκώς στο facebook, να twitt-άρουμε ή να σερφάρουμε στο internet γενικώς, είναι πολύ κακό παράδειγμα για τα παιδιά μας. Πρέπει να ορίσουμε τους κανόνες που ισχύουν για τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι ώστε να ισχύουν για όλους το ίδιο. Και να επιμείνουμε σε αυτό. Η ώρα του φαγητού είναι ώρα του φαγητού για όλους.Τα παιδιά που ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες έχουν συχνά υπνηλία, κακή σχολική επίδοση, καθώς και ζητήματα βάρους.


Κακή συνήθεια # 4: Δίνουμε έμφαση στο υπερφυσικό και στο υλικό



Στα περισσότερα κοριτσάκια αρέσει να μεταμφιέζονται. Να το παίζουν μικρές κυρίες. Να φορούν τα τακούνια της μαμάς τους. Να βάφουν τα νύχια τους και να πασαλείβονται με κραγιόν σε μία προσπάθεια να μακιγιαριστούν. Μέχρι εδώ, φυσιολογικό.
Τι γίνεται όμως όταν εμείς οι ίδιες τα ωθούμε στο να ενδιαφέρονται για την εξωτερική τους εμφάνιση σε βαθμό υπερβολικό για την ηλικία τους;
Είναι μία μόδα στο εξωτερικό, τα mini medi-pedi parties. Και μάλιστα υπάρχουν και εταιρίες που διοργανώνουν τέτοια parties. Δεν ξέρω αν τα έχετε ακούσει. Εγώ έτυχε και τα έμαθα το καλοκαίρι, από μία μαμά που είπε ότι θα διοργανώσει τέτοιο πάρτυ για τα φετινά γενέθλια της κόρης της. Η ξενόφερτη μόδα ήρθε και στην Ελλάδα από ότι φαίνεται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.
Σε αυτά τα πάρτυ (για όσες δε τα ξέρετε), τα κοριτσάκια περιποιούνται το πρόσωπό τους (κρέμες, μακιγιάζ) και βάφουν τα νύχια τους (εξού και το "medi-pedi" από το "manicure-pedicure").
Λοιπόν, αυτά τα parties θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Οι μικρές μας "κυρίες" έχουν πολλά χρόνια ακόμη για να μεγαλώσουν. Μέχρι τότε πρέπει να συμπεριφέρονται και να ζουν σαν παιδιά.
Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την υπερφυσική ομορφιά που εντέχνως προβάλλουν τα media και να προσπαθούμε να μοιάσουμε στα δίμετρα μοντέλα με το αψεγάδιαστο βελούδινο πρόσωπο.
Γινόμαστε κακό παράδειγμα για την κόρη μας.
Επίσης, δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην εξωτερική εμφάνιση της κόρης μας. Θα πρέπει να της πούμε ότι είναι έξυπνη, ικανή και ευγενική τόσες φορές όσες τη συγχαίρουμε για την ομορφιά της.


Κακή συνήθεια # 5: Πίνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα



Πόσες φορές δεν επιστρέψατε σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα στο γραφείο και είπατε ή σκεφτήκατε "τώρα χρειάζομαι ένα ποτάκι για να χαλαρώσω"; Δε μιλάμε για αλκοολικές καταστάσεις. Μιλάμε για ένα ποτάκι μία στο τόσο. Προσωπικά το έχω πει για κόκκινο κρασί. Ιδίως βράδυ Παρασκευής. Χαλαρώνω. Οκ. Δεκτό. Και αποδεκτό. Ωστόσο, δε θα πρέπει να το λέμε και να το κάνουμε μπροστά στο παιδί μας, γιατί κατά αυτόν τον τρόπο θα του δείξουμε ότι το αλκοόλ είναι ένας καλός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος και για να αισθανθούμε καλύτερα
Ας περιμένουμε να πάει το παιδάκι μας για ύπνο και μέχρι τότε ας βρούμε υγιείς τρόπους να χαλαρώσουμε ή να αναζωογονηθούμε: άσκηση, διαλογισμό ή ένα χαλαρωτικό χόμπι στο οποίο να συμμετέχει όλη η οικογένεια.
Το ίδιο ισχύει και με τον καφέ. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε, ούτε να δείχουμε ότι βασιζόμαστε σε τόνους καφέ για να αποκτήσουμε ενέργεια.


Κακή συνήθεια # 6: Κάνουμε τα πάντα ανταγωνιστικά



Επισημαίνοντας διαρκώς στο παιδί μας ότι τα άλλα παιδιά (γείτονες, συμμαθητές, αδέλφια) είναι πιο δραστήρια, πιο αθλητικά, κλπ, σπάνια αποτελεί ένα καλό κίνητρο για δραστηριοποίηση.
Αντί για αυτό θα πρέπει να δοκιμάζουμε να ενισχύουμε θετικά τα παιδιά μας. Να τα επαινούμε κάθε φορά που καταφέρνουν κάτι ώστε να δίνουν κάθε φορά τον καλύτερο εαυτό τους. Ο μόνος τους αντίπαλος θα πρέπει να είναι ο εαυτός τους. Θα πρέπει να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, να ανταγωνίζονται τον εαυτό τους ώστε να βλέπουν βελτιώσεις.

Μπορούμε επίσης να τους προτείνουμε να μας βοηθήσουν να βρούμε μια δραστηριότητα που τους αρέσει και να τα βοηθήσουμε ώστε να ασχοληθούν (κολύμπι, μπαλέτο, κάποιο μουσικό όργανο, κλπ). Πρέπει να συζητάμε με τα παιδιά μας καθημερινά και να τους εστιάζουμε την προσοχή στο ότι το να ασχολούμαστε με κάτι υγειές είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε και να αισθανόμαστε καλά.


Κακή συνήθεια # 7: Διαξιφιζόμαστε και διαφωνούμε έντονα μπροστά τους

Εάν διαπληκτιζόμαστε συνεχώς με το σύζυγό μας, διαφωνούμε έντονα και φωνάζουμε μπροστά στα παιδιά μας, τα παιδιά μας μαθαίνουν ότι είναι φυσιολογικό να ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο. Και μελλοντικά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Το άγχος είναι συχνά ένα έναυσμα για διαφωνίες. Το χειριζόμαστε καλά; Αν όχι, ας προσπαθήσουμε να βρούμε μερικές τεχνικές αποτελεσματικής διαχείρισης του στρες. Το να διαπληκτιζόμαστε μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε αρχικά καλύτερα, ωστόσο αργότερα θα μας κάνει να αισθανθούμε πολύ χειρότερα. Επιπλέον, το άγχος που προκαλείται από διαπληκτισμούς έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας.


Κακή συνήθεια # 8: Κουτσομπολεύουμε


Μην μου πεις ότι εσύ δεν το κάνεις. Δε θα σε πιστέψω. Λίγο πολύ όλοι το κάνουμε. Χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε. Επικρίνοντας (μπροστά στα παιδιά μας) το πώς φαίνεται κάποιος ή πώς ενεργεί, μπορεί να είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Σταμάτα να το κάνεις. Αναρωτήσου αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Το ίδιο ισχύει και όταν βλέπεις κουτσομπολίστικες εκπομπές στην TV (δυστυχώς γεμίσαμε από τέτοιες) καθώς επίσης και όταν διαβάζεις κουτσομπολίστικα περιοδικά. Κλείσε την τηλεόραση, άφησε στην άκρη τα περιοδικά και δείξε στα παιδιά σου πως μπορείς να χαλαρώσεις και να αναζωογονηθείς με υγιείς τρόπους. Βγείτε μία βόλτα, παίξτε, ζωγραφίστε, διαβάστε μαζί ένα παραμύθι.

Και αν καμιά φορά "πιάσουμε" τον εαυτό μας να συμπεριφέρεται με αρνητικό τρόπο δίπλα στα τα παιδιά μας, δε πρέπει να το αγνοήσουμε ελπίζοντας ότι δεν το πρόσεξαν. Πρέπει να επισημάνουμε το λάθος μας και να το χρησιμοποιήσουμε ως μία διδακτική στιγμή. Ας ζητήσουμε από τα παιδιά μας να μας βοηθήσουν να μην το επαναλάβουμε. Θα χαρούν να μας το επισημάνουν αν το ξανακάνουμε.

Μελέτες δείχνουν, ότι οι οικογένειες είναι πιο πιθανό να βρούν την επιτυχία, εάν στηρίζουν ο ένας τον άλλο σε υγιεινές επιλογές τους.

Όπως πολύ σοφά είπε ένας άγνωστος: "Τα παιδιά σου θα γίνουν αυτό που είσαι. Για αυτό να είσαι αυτός που θέλεις να είναι τα παιδιά σου". Πάνσοφο!
via
[Οι πληροφορίες για τις κακές συνήθειες προέρχονται από το site webmd.com από όπου μεταφράστηκαν από εμένα και σχολιάστηκαν. Οι σχετικές φωτογραφίες προέρχονται επίσης από το webmd.com]

18 σχόλια :

  1. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση και πολύ ενδιαφέρουσα!
    Πράγματα που όντως κάνουμε στην καθημερινότητα μας, αλλά δεν δίνουμε σημασία γιατί νομίζουμε δεν έχουν αντίκτυπο!
    Στο αρχείο αυτή η ανάρτηση με τις αντίστοιχες στα θέματα αυτά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάρθα! Χαίρομαι που τη βρήκες χρήσιμη την ανάρτηση!
      Όλοι μας πρέπει να προβληματιζόμαστε συνεχώς αν οι συμπεριφορές μας μπορεί κατά κάποιον τρόπο να βλάψουν το παιδί μας και όταν το διαπιστώνουμε να αλλάζουμε τακτική. Αυτό θα βοηθήσει και εμάς τους ίδιους να γίνουμε καλύτεροι. Μέχρι τώρα μπορεί να μην μπαίναμε σε τέτοιους προβληματισμούς αφού η συμπεριφορά μας είχε αντίκτυπο μόνο σε εμάς και απλά δε μας ενδιέφερε. Τώρα όμως, ως γονείς, θα πρέπει να πράττουμε πιο υπεύθυνα.

      Διαγραφή
  2. Πόσα πράγματα καθημερινά μας φαίνονται φυσιολογικά και τελικά είναι άκρως απαγορευμένες συμπεριφορές για την υγεία των παιδιών μας...

    Πηνελόπη, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Ευχαριστούμε :-)))

    Μάρθα Κ., Πειραιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και έχει απόλυτο δίκιο! Όλοι μας βάζουμε σε μία διαδικασία τα παιδιά μας που δεν θα έπρεπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον! Το πιο σωστό είναι το τελευταίο..και γιατί όχι; να γίνουμε και καλύτεροι για τα παιδιά μας!
    Φιλιά*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγώ το βρήκα πολύ ενδιαφέρον! Το φανταζόμουν ότι κάποιες από πράξεις μου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την συμπεριφορά του παιδιού μου... καιρός, λοιπόν να κόψω τις κακές συνήθειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλα αρθρα ειναι απλως υπερβολικα.Αυτο που βρηκες ομως με βρηκε σε πολλα ενοχη.Γιατι μιλαει για απλα καθημερινα πραγματα.Ενας λογος που μου αρεσει το blogging ειναι γιατι παιρνεις ιδεες για να γινεις καλυτερος χωρις να εχεις τον ελεγχο και την πιεση (πχ απο παππουδογιαγιαδες που τα εκαναν και καλα ολα καλυτερα).Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη νιώθεις ενοχές. Να το δεις σαν αφορμή για βελτίωση. Και εγώ να σου πω την αλήθεια, όταν διάβασα το άρθρο, προβληματίστηκα πολύ και είπα μέσα μου ότι πρέπει να μην υιοθετήσω αυτές τις συνήθειες ή όσες έχω υιοθετήσει να τις κόψω άμεσα γιατί θα τα δω αύριο μεθαύριο στο παιδάκι μου. Και επειδή θεώρησα ότι αυτό θα σκέφτονταν και άλλες μαμάδες (και μπαμπάδες) που θα τύγχανε να το διαβάσουν, είπα να το γνωστοποιήσω για να βάλουμε όλοι μας μυαλό.

      Καλημέρα :)

      Διαγραφή
  8. Πολυ καλη αναρτηση. Και ποσα ακομη υπαρχουν που δεν τα συνειδητοποιουμε!!!

    Καλημερααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Dee Dee μου! Πρέπει να εκπαιδευτούμε σε αυτό. Στο να συνειδητοποιούμε δηλαδή τι από αυτά που κάνουμέ/ λέμε μπορεί να βλάψει το παιδάκι μας, και να "στρίβουμε το τιμόνι" κατάλληλα κάθε φορά...

      Διαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα! όπως τα μάθουμε τα παιδιά μας είναι. Το βλέπω καθημερινά. Πολύ καλό post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το post βασίζεται σε επιστημονικό άρθρο! Άρα, καλά κάνεις και συμφωνείς ;)

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts