29.2.12

Things I read: Δέκα μικρά θαύματα - Φυσικά καθαριστικά για εγκύους & μαμάδες


Όταν έμεινα έγκυος, απέφευγα ο,τιδήποτε χημικό...από καλλυντικά, σαμπουάν, αφρόλουτρα μέχρι καθαριστικά σπιτιού. Είχα την πεποίθηση (καλώς...κακώς...δεν έχει καμία σημασία) πως ο,τιδήποτε χημικό έρθει σε επαφή με το δέρμα μου ή την αναπνοή μου, θα κάνει κακό στο μωρό μου. Άσχετα με
το αν ήταν αιτιολογημένος ή αναιτιολόγητος αυτός μου ο φόβος, σημασία έχει πως μόνο σε καλό μου βγήκε αφού KAI το μωρό μου προστάτευσα KAI τον εαυτό μου KAI το περιβάλλον KAI τη συνείδησή μου KAI την τσέπη μου. Τώρα, θα μου πείτε: "Kαλά ρε συ Daeira mommy, θα μας πεις ότι δε μακιγιαριζόσουνα όταν ήσουν έγκυος"? Και όμως, όχι! Το καλό ήταν ότι ξεκουράστηκε λίγο το δερματάκι μου από όλα αυτά τα χημικά. Εγώ να μην μακιγιαριστώ για 9 μήνες; Περίεργο για τα δεδομένα μου. Περίεργο και για τους φίλους και γνωστούς μου. Τόσο περίεργο που οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι είμαι έγκυος από τον 1ο κιόλας μήνα, μόνο και μόνο επειδή κυκλοφορούσα αμακιγιάριστη και με φλατ παπουτσάκι. Ποια; Εγώ! Που το χαμηλότερο τακούνι που είχε η παπουτσοθήκη μου ήταν τα αθλητικά μου.

Τέλως πάντων. Για τα καλλυντικά, τα τακούνια και όλα τα άλλα που έκοψα μαχαίρι ούσα έγκυος, θα ασχοληθώ σε άλλο post. Σε αυτό εδώ, το θέμα μου είναι τα απορρυπαντικά.

Που λέτε, τα απορρυπαντικά τα χρησιμοποιούσα με φειδώ. ΌΣΟ μπορούσα και ΌΠΟΥ μπορούσα κατέφευγα σε πιο φυσικές λύσεις και σε απλά υλικά που είχα ήδη στα ντουλάπια μου. Οι λύσεις αυτές μου έγιναν συνήθεια και τις εφαρμόζω ακόμη και τώρα που είμαι μανούλα. Βέβαια, δεν είπα ότι καίω κάρβουνα για να φτιάξω αλυσίβα για τα πιάτα και τα ρούχα όπως η γιαγιά μου (αν και τώρα που το γράφω αρχίζουν να μου μπαίνουν ιδέες...) αλλά τουλάχιστον άλλα πιο απλά υλικά τα χρησιμοποιώ πολύ συχνά για καθαριότητα. 

Επειδή κάποιες από εσάς μπορεί να είστε εγκυούλες ή μανούλες ή και τα δύο ή τίποτα από τα δύο και απλά έχετε τις ίδιες φοβίες με εμένα όσον αφορά στη χρήση χημικών καθαριστικών, μοιράζομαι μαζί σας τα μικρά μυστικά μου που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα. Ομολογώ ότι δεν τα επινόησα μόνη μου. Όπως έχω ξαναγράψει, «κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου διάβασα πολύ, googl-αρα πολύ και γενικά ενημερώθηκα από ο,τιδήποτε "πετάει", "περπατάει" και "κολυμπάει" σε βιβλιοπωλεία, sites, blogs, forums».

Τα υλικά που θα χρειαστείτε τα έχετε ήδη σπίτι σας: αλάτι, αλεύρι, ανθρακούχο νερό, ελαιόλαδο, κουάκερ, λεμόνι, μαγειρική σόδα, ξύδι, πράσινο σαπούνι, ρύζι. Αν 2-3 από αυτά τα υλικά δεν τα έχετε στην κουζίνα σας ή το μπάνιο σας (στο σαπουνάκι αναφέρομαι) και χρειαστεί να πεταχτείτε μέχρι το mini market της γειτονιάς σας, δε χάλασε και ο κόσμος, έτσι; Εξηγώ πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα 10 "μαγικά" υλικά εκτός από το να τα φάτε. Γιατί, ναι, τα 9 από τα 10 υλικά είναι φαγώσιμα!!!

αλάτι για:

Φούρνο: Αν θέλετε να καθαρίσετε το φούρνο σας από κηλίδες, σκορπίστε αλάτι όταν ακόμη ο φούρνος είναι ζεστός. Μόλις κρυώσει, θα τον περάσετε με ένα καθαρό βρεγμένο πανί. Ξεπλύνετε το πανί και περάστε ξανά τον φούρνο. Επαναλάβετε 3-4 φορές μέχρι να φύγουν οι κηλίδες.

αλεύρι για:

Χαλιά: Αν το πανάκριβο χαλί σας λερωθεί με λάδι (αν π.χ. φτύσει το μωράκι σας το φαγάκι του), ρίξτε αλεύρι πάνω από το λεκέ και αφήστε το για μισή ώρα να δράσει ώστε να απορροφήσει το λεκέ. Στη συνέχεια σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα.

ανθρακούχο νερό για:

Νεροχύτη: Αν ο νεροχύτης σας έχασε τη λάμψη του, βρέξτε ένα πανί με ανθρακούχο νερό και περάστε τον ανοξείδωτο νεροχύτη. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα στεγνό πανί (ισχύει και για όποιο ανοξείδωτο σκεύος σας έχει χάσει τη λάμψη του).

ελαιόλαδο για:

Ξύλινα έπιπλα & πατώματα: Αν θέλετε να τα καθαρίσετε και να τα γυαλίσετε, φτιάξτε ένα μείγμα από ένα φλυτζάνι του ελληνικού καφέ λάδι και ένα φλυτζάνι λεμόνι και περάστε με ένα καθαρό στεγνό πανί τη ξύλινη επιφάνεια.

βρώμη για:

Χέρια: Αν έχετε πολύ βρώμικα χέρια (π.χ. είχατε κυλιστεί στις λάσπες) αναμείξτε κουάκερ (πλιγούρι βρώμης) με λίγο νερό και φτιάξτε μία πηχτή πάστα. Τρίψτε τα χέρια σας και ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.

λεμόνι για:

Δυσάρεστες μυρωδιές: Όταν τηγανίζετε ψάρια, ψήνετε μπριζόλες, βράζετε κουνουπίδι...γενικά ο,τιδήποτε έχει βαριά μυρωδιά, κόψτε ένα λεμόνι σε φέτες και βράστε το. Εξαφανίζονται οι δυσάρεστες μυρωδιές.

Άλατα: Αν θέλετε να γυαλίσετε τις ανοξείδωτες βρύσες σας, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε τις βρύσες μέχρι να γυαλίσουν.

μαγειρική σόδα για:

Δυσάρεστες οσμές: Αν μυρίζει το ψυγείο, ο καταψύκτης σας ή οποιοδήποτε ντουλάπι, τοποθετήστε μέσα ένα δοχείο με μαγειρική σόδα.

Πλυντήριο πιάτων: Αν θέλετε να να απομακρύνετε στίγματα και μυρωδιές, ρίξτε μέσα ένα φλιτζάνι σόδα και λειτουργήστε το πλυντήριο μέχρι το ξέβγαλμα. Εναλλακτικά ρίξτε σόδα απευθείας πάνω στα πιάτα πριν την πλύση, φροντίζοντας να πέσει αρκετή και στον πάτο του πλυντηρίου. Έτσι η σόδα θα λειτουργήσει ως απορρυπαντικό κατά τον πρώτο κύκλο της πλύσης, επιτρέποντας να χρησιμοποιήσετε το κανονικό απορρυπαντικό πιάτων κατά τον δεύτερο κύκλο.

Φούρνο: Αν θέλετε να καθαρίσετε τον λερωμένο φούρνο σας, φτιάξτε μία παχύρρευστη κρέμα με μαγειρική σόδα και ελάχιστο νερό και αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου που θέλετε να καθαρίσετε όταν είναι κρύος. Όταν αρχίζει να ξεραίνεται, ψεκάστε με νερό για να υγρανθεί η σόδα και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Τέλος, σκουπίστε καλά με ένα καθαρό πανί.

Λευκές συσκευές κουζίνας: Για να αφαιρέσετε κιτρινίλες και βρωμιά από τις λευκές συσκευές της κουζίνας σας, διαλύστε σε 3 φλυτζάνια ζεστό νερό 1/4 του φλυτζανιού μαγειρική σόδα και καθαρίστε την επιφάνεια με ένα πανί.

Ανοξείδωτα σκεύη: Για να γυαλίσετε τα ανοξείδωτα σκεύη σας, τρίψτε με ένα πανί που έχετε βρέξει στη σόδα και μετά περάστε από πάνω με ένα άλλο στεγνό πανί.

Καμμένα τρόφιμα στα μαγειρικά σκεύη: Αν θέλετε να καθαρίσετε τα μαγειρικά σκεύη σας από καμμένα τρόφιμα και λίπη, ρίξτε ζεστό νερό, διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας σόδα και αφήστε το μείγμα να δράσει όλη τη νύχτα.

Κάδο σκουπιδιών: Για να μην μυρίζει ο κάδος των σκουπιδιών σας, ρίξτε στον πάτο του αρκετή μαγειρική σόδα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του κάδου και στη συνέχεια τοποθετήστε τη σακούλα σκουπιδιών. Επαναλάβετε κάθε φορά που αλλάζετε σακούλα.

Μούχλα: Για να καθαρίσετε τη μούχλα από οποιαδήποτε επιφάνεια, διαλύστε ένα μέρος σόδας σε ένα μέρος ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αφήστε το να δράσει για 2 ώρες και μετά ξεπλύνετε καλά.

Λεκάνη τουαλέτας, αποχετεύσεις: Για να καθαρίσετε τις αποχευτεύσεις από κουζίνα και μπάνιο, διαλύστε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 1/2 φλιτζάνι ξύδι. Μετά από 15 λεπτά ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αν έχετε ρίξει απορρυπαντικό απόφραξης του εμπορίου, μη χρησιμοποιήσετε το διάλυμα σόδας-ξυδιού  γιατί θα δημιουργηθούν επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

Ρούχα: Για να καθαρίσετε δύσκολους λεκέδες, τρίψτε τους τοπικά με διάλυμα από 6 κουταλάκια του γλυκού σόδας σε 1/2 κούπα ζεστό νερό και στη συνέχεια πλύνετε τα ρούχα κανονικά. Αν έχετε ευαισθησία στα χημικά του πλυντηρίου, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαλακτικό πλυντηρίου με σόδα, προσθέτοντας 1/2 κύπελλο σόδας στην αντίστοιχη υποδοχή.

Πλυντήριο ρούχων: Για να καθαρίσετε τον κάδο του πλυντηρίου σας, διαλύστε σόδα σε λίγο νερό και τρίψτε τον με ένα μαλακό καθαρό πανί.

Παπούτσια: Αν μυρίζουν τα παπούτσια του άντρα σας...τα δικά σας δεν μυρίζουν ποτέ :-)...ρίξτε σόδα στο εσωτερικό των παπουτσιών και στον πάτο της παπουτσοθήκης μία φορά τον μήνα.

Ντουλάπα: Για να εξουδετερώσετε τις μυρωδιές από την ντουλάπα σας, τοποθετήστε μέσα ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας. Εάν η ντουλάπα έχει οσμές μούχλας, διαλύστε σε ένα μπωλ 1 λίτρο ζεστό νερό, 1/2 φλυτζάνι ξύδι και 1/4 φλυτζάνι σόδα.

ξύδι για:

Nεροχύτες: Για να καθαρίσετε το νεροχύτη και τις επιφάνειες της κουζίνας, διαλύστε 1/2 κούπα ξύδι σε 5 λίτρα ζεστού νερού.

Kεραμικά πλακάκια: Για να καθαρίσετε τα κεραμικά πλακάκια σας, αναμείξτε 8 κουταλιές ξύδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό και σφουγγαρίστε τα.

Άλατα από το βραστήρα του νερού: Για να αφαιρέσετε τα άλατα από τον βραστήρα σας, βράστε μέσα 1/2 φλιτζάνι ξίδι σε 2 φλιτζάνια νερό. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.

Τζάμια & καθρέπτες: Για να καθαρίσετε τζάμια και καθρέπτες ανακατέψτε 2 κουταλιές ξύδι σε 1 λίτρο ζεστό νερό και καθαρίστε τζάμια και καθρέπτες χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες αντί για χαρτί κουζίνας.

Χαλιά: Για να φρεσκάρετε τα χρώματα των χαλιών σας, χρησιμοποιήστε 3 μέρη χλιαρού νερού και 1 μέρος λευκού ξυδιού. Με μία μαλακή βούρτσα και λίγο διάλυμα (για να μη μείνει πολλή υγρασία στο χαλί), βουρτσίστε προς την κατεύθυνση του πέλους του και αφήστε το χαλί να στεγνώσει.

ρύζι για:

Βάζα & μπουκάλια με λεπτό λαιμό: Για να καθαρίσετε υπολείμματα από βάζα και μπουκάλια που έχουν στενό λαιμό (και δεν  μπορείτε να περάσετε μέσα το χέρι σας με το σφουγγάρι), γεμίστε τα 3/4 με ζεστό νερό και ρίξτε μέσα μια γεμάτη κουταλιά ρύζι (ξερό, όχι μαγειρεμένο). Κλείστε το στόμιο με το χέρι σας και ανακινείστε καλά με δύναμη. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

πράσινο σαπούνι για:

Πιάτα, πάτωμα, ρούχα: Για να καθαρίσετε πιάτα, πάτωμα και ρούχα, τρίψτε στον τρίφτη πράσινο σαπούνι ελιάς και διαλύστε το σε ζεστό νερό. Όταν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, ρίξτε και λίγο ξίδι.

Φορέστε την ποδιά σας και το φακιόλι* σας και...καλό καθάρισμα...
* φακιόλι: γυναικείος κεφαλόδεσμος, μπάντα, μαντίλα, τσεμπέρι, τουρμπάνι, σαρίκι, μαντίλι που συνήθως δενόταν πάνω από το κούτελο αφού είχε διπλωθεί ώστε να έχει τριγωνικό σχήμα με την άκρη του τριγώνου στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Άλλες φορές τυλιγόταν σαν μπάντα προτού δεθεί (ΠΗΓΗ: Βικιλεξικό)



Your most lovable posts

Your most lovable posts