Εμείς οι μαμάδες και ειδικά όσες εργαζόμαστε full time και δεν έχουμε βοήθεια από παππουδογιαγιάδες/νταντάδες επί μονίμου βάσεως, τρέχουμε και δε φτάνουμε. Αναγκαζόμαστε να λείπουμε πολλές ώρες εκτός σπιτιού και προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα μέσα σε ένα 24ωρο: ΚΑΙ εργασία ΚΑΙ οικιακές δουλειές ΚΑΙ εξωτερικές δουλειές ΚΑΙ ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά ΚΑΙ ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο ΚΑΙ χόμπι ΚΑΙ διασκέδαση ΚΑΙ χαλάρωση ΚΑΙ κοινωνικές υποχρεώσεις. Μπορεί να είμαστε ηρωίδες, αλλά υπερηρωίδες –κακά τα ψέματα- δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε!
Ναι μεν, όπως είχα γράψει και σε ένα προηγούμενο άρθρο μου, εάν υιοθετήσουμε κάποιες υγιεινές συνήθειες και ένα καθημερινό πρόγραμμα, μπορούμε να τα προλάβουμε -λίγο από όλα-, όμως υπάρχουν κάποιες περίοδοι του χρόνου, όπως π.χ. η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα, πριν το Πάσχα, πριν το καλοκαίρι και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που γινόμαστε χίλια κομμάτια και πάλι αισθανόμαστε ώρες-ώρες ανεπαρκείς. Δε φτάνουμε για τα πάντα! Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε εξάντληση από την κούραση και πάλι να μη προλαβαίνουμε όλα όσα θέλουμε/έχουμε σχεδιάσει/πρέπει να κάνουμε (μιλάω από προσωπική εμπειρία ως full time εργαζόμενη σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών και ως μαμά δύο παιδιών σε ηλικίες ~5,5 και 3 ετών, αλλά χωρίς βοήθεια στο σπίτι).
Δε θα ήταν λοιπόν πολύ πιο άνετα εάν είχαμε βοήθεια; Εάν ζητούσαμε βοήθεια; Εάν απαιτούσαμε βοήθεια; Εάν δηλαδή μοιράζαμε αρμοδιότητες και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (μπαμπά και μεγάλα παιδιά) ή σε τρίτους εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα (π.χ. γιαγιά, παππού, οικιακή βοηθό, μεγαλύτερα αδέρφια κλπ); Και δεν εννοώ περιστασιακή βοήθεια. Εννοώ βοήθεια σε σταθερή βάση. Δηλαδή ο καθένας να γνωρίζει για τι πράγμα είναι υπεύθυνος και να το φέρνει σε πέρας όταν απαιτείται. Το ερώτημα ξέρετε ότι είναι ρητορικό καθώς η απάντηση ξέρετε ότι είναι ‘Ναι’. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν εάν βρίσκατε έτοιμη μία λίστα με ΟΛΑ εκείνα τα βασικά tasks εντός και εκτός σπιτιού που πρέπει να γίνουν σε μία οικογένεια (άλλα καθημερινά και άλλα περιστασιακά) και εσείς απλά να μοιράσετε τις αρμοδιότητες; Και κάπως έτσι το χάος θα αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει σε μία σειρά και να νιώθετε και εσείς λίγο ξαλαφρωμένες.
Καλείστε λοιπόν να μελετήσετε την παρακάτω λίστα που έφτιαξα για εσάς (και για εμένα φυσικά), να τη συζητήσετε με τους μικρούς και μεγάλους "βοηθούς" σας και να συμπληρώσετε δίπλα από κάθε εργασία το άτομο που είναι υπεύθυνο να την διεκπεραιώνει όταν χρειάζεται. Μπορείτε να βάλετε δίπλα τη μαμά, τον μπαμπά, κάποιο παιδί εάν πιστεύετε ότι μπορεί, την οικιακή βοηθό ή την νταντά (εάν υπάρχουν), τη γιαγιά ή τον παππού (εάν μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε τακτική βάση) ή άλλο άτομο της εμπιστοσύνης σας, αφού προηγουμένως έχετε συνεννοηθεί μαζί τους και το έχετε συμφωνήσει από κοινού (π.χ. το πλύσιμο δοντιών τα μεγάλα παιδάκια το κάνουν μόνα τους ενώ στα μικρότερα παιδάκια, όπως π.χ. στη σχεδόν 3χρονη κόρη μου, το κάνει κάποιος ενήλικας -συνήθως η μαμά ή ο μπαμπάς- ώστε να είμαστε σίγουροι ότι καθαρίστηκαν σωστά).
Και μόλις συμπληρώσετε τη λίστα, μπορείτε να την κρεμάσετε σε περίοπτη θέση στο σπίτι ή να την στερεώσετε με μαγνητάκια στο ψυγείο για να τη βλέπετε (μη σας πω να την κορνιζάρετε κιόλας!!!) και να την υπενθυμίζετε τις "υποχρεώσεις" στους "βοηθούς" σας όταν αυτοί τείνουν να ξεχνούν. Εννοείται ότι μπορείτε να την προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα (να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε εργασίες ανάλογα με τις δικές σας συνήθειες), όπως επίσης μπορείτε να κάνετε αλλαγές αρμοδιοτήτων ανά συνθήκη. Π.χ. μπορεί η μαμά να έχει οριστεί να πηγαίνει τα παιδιά στον Παιδίατρο, αλλά μία μέρα μπορεί να μην μπορεί. Τότε θα οριστεί άλλος υπεύθυνος ειδικά για εκείνη την ημέρα.
Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει υπερβολική αυτή η κατανομή αρμοδιοτήτων, όμως δε σας μιλάω για "απαράβατη στρατιωτική πειθαρχία" με τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Παρεκκλίσεις σαφέστατα θα υπάρχουν, όμως θέλουμε αυτές να είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ομαδικό πνεύμα σε μία οικογένεια, να γνωρίζει το κάθε μέλος της για ποιες εργασίες είναι υπεύθυνο, ώστε να μη φορτώνονται τα πάντα στη μαμά και να αισθάνεται και η μαμά ότι δεν είναι μόνη. Έχοντας μοιράσει αρμοδιότητες, θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Πιστέψτε με! Και τα παιδιά που είναι σε θέση να βοηθήσουν, θα αισθανθούν αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Προσωπικά με έχει βοηθήσει πολύ να ξέρω ποιος κάνει τι.
Και εάν σκεφτείτε κάτι άλλο που τυχόν παρέλειψα, μπορείτε να μου το γράψετε με σχόλιο :) Αλληλεγγύη μεταξύ μαμάδων, γαρ!
[Σημ: Την παρακάτω λίστα θα τη βρείτε σε εκτυπώσιμο ΕΔΩ, ώστε να την εκτυπώσετε και να αρχίσετε να τσεκάρετε ποιος κάνει τι]
Tip: Πριν αρχίσετε να κατανέμετε αρμοδιότητες, κάντε ένα test. Τσεκάρετε αρχικά ποιες από τις παρακάτω εργασίες έχετε "φορτωθεί" αυτή τη στιγμή. Θα εκπλαγείτε μόλις διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα tasks τα έχετε ήδη "πάρει" πάνω σας. Και αφού κάνατε αυτή τη διαπίστωση, τώρα διώξτε από πάνω σας ό,τι μπορείτε! The sooner the better ;)
✿ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ✿
- Ξύπνημα παιδιών
- Νίψιμο/πλύσιμο δοντιών παιδιών
- Ντύσιμο παιδιών
- Χτένισμα παιδιών
- Προετοιμασία πρωινού
- Ετοιμασία τσάντας σχολείου/παιδικού σταθμού
- Μεταφορά στο σχολείο/παιδικό σταθμό
- Παραλαβή από το σχολείο /παιδικό σταθμό
- Επίβλεψη μελέτης παιδιών/έλεγχος τετραδίων εργασιών
- Μεταφορά σε δραστηριότητες (π.χ. αθλήματα, μπαλέτο, μουσικό όργανο, χορωδία, φροντιστήριο ξένης γλώσσας, κλπ)
- Μαγείρεμα
- Στρώσιμο τραπεζιού
- Μάζεμα τραπεζιού
- Πλύσιμο πιάτων/τοποθέτηση σε πλυντήριο πιάτων
- Τοποθέτηση καθαρών σκευών στα ντουλάπια της κουζίνας
- Σκούπισμα κουζίνας και πάγκου
- Μπάνιο παιδιών (επίβλεψη παιχνιδιού στη μπανιέρα, λούσιμο, πλύσιμο σώματος)
- Επιλογή ρούχων επόμενης μέρας
- Βραδινό βούρτσισμα δοντιών παιδιών
- Ανάγνωση παραμυθιών/βιβλίων γενικότερα
✿ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΠΙΤΙΟΥ (ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ) ✿
Καθιστικό
- Συγύρισμα
- Ξεσκόνισμα
- Σκούπισμα
- Σφουγγάρισμα
- Συγύρισμα
- Ξεσκόνισμα
- Σκούπισμα
- Σφουγγάρισμα
- Συγύρισμα
- Άδειασμα σκουπιδιών
- Σκούπισμα
- Σφουγγάρισμα
- Μάζεμα παιχνιδιών
- Τακτοποίηση ρούχων (στα άπλυτα ή στην ντουλάπα)
- Αλλαγή σεντονιών
- Στρώσιμο κρεβατιών
- Ξεσκόνισμα
- Σκούπισμα
- Σφουγγάρισμα
- Τακτοποίηση ρούχων (στα άπλυτα ή στη ντουλάπα)
- Αλλαγή σεντονιών
- Στρώσιμο κρεβατιού
- Ξεσκόνισμα
- Σκούπισμα
- Σφουγγάρισμα
- Συγύρισμα πάγκου
- Άδειασμα σκουπιδιών
- Καθάρισμα ειδών υγιεινής
- Σκούπισμα
- Σφουγγάρισμα
- Αντικατάσταση άπλυτων πετσετών με καθαρές
- Γέμισμα δοχείου με σαπούνι χεριών
✿ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΡΟΥΧΩΝ ✿
- Πλυντήρια ρούχων
- Άπλωμα ρούχων/τοποθέτηση στο στεγνωτήριο
- Μάζεμα ρούχων
- Δίπλωμα ρούχων
- Σιδέρωμα ρούχων
- Τοποθέτηση στις ντουλάπες/συρτάρια
✿ ΨΩΝΙΑ ✿
Ψώνια από SM
- Καταγραφή λίστας με ελλείψεις
- Αγορά
- Τακτοποίηση στα ντουλάπια
- Καταγραφή λίστας με ελλείψεις
- Αγορά
- Τακτοποίηση στο ψυγείο
- Καταγραφή λίστας με ελλείψεις
- Αγορά
- Τακτοποίηση στο ψυγείο/καταψύκτη
✿ ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ✿
- Πληρωμή λογαριασμών μέσω e-banking
- Αρχειοθέτηση σημαντικών εγγράφων
- Τακτικό backup οικογενειακών φωτογραφιών
- 6μηνο ξεκαθάρισμα αποθήκης (πέταμα άχρηστων αντικειμένων)
✿ ΑΛΛΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ✿
- Κατέβασμα σκουπιδιών/ανακυκλώσιμων
- Καθάρισμα μπαλκονιών
- Καθάρισμα μπαλκονοπορτών
- Πότισμα φυτών/λουλουδιών
- Τράπεζα
- Φαρμακείο
- Εφορία (υποθέσεις)
- Παιδίατρο (επισκέψεις/εμβόλια)
- Παιδοδοντίατρο, οφθαλμίατρο, παιδΩΡΛ (επισκέψεις)
- Συνοδεία για check-up/εξετάσεις παιδιών
- Καθαριστήριο
- Τσαγκάρης
- Service αυτοκινήτου/ων
- Πλύσιμο αυτοκινήτου/ων
✿ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ✿
- Αγορά δώρων για παιδικά πάρτι φίλων των παιδιών
- Συνοδεία παιδιών στα παιδικά πάρτι φίλων τους
- Συνοδεία παιδιών σε playdates με φίλους τους
- Διοργάνωση παιδικού πάρτι παιδιών
- Συναντήσεις γονέων
- Επικοινωνία με νηπιαγωγούς/δασκάλους
Image 1 via
Image 2 via
Image 3 via
Σημ. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Delta moms τον περασμένο Δεκέμβριο (δείτε το άρθρο εδώ), αλλά έκτοτε εμπλουτίστηκε με νέα tasks ;)
Image 2 via
Image 3 via
Σημ. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Delta moms τον περασμένο Δεκέμβριο (δείτε το άρθρο εδώ), αλλά έκτοτε εμπλουτίστηκε με νέα tasks ;)
Αν σου πω οτι μου ειχαν λειψει οι αναρτησεις σου τι θα πεις;;;; Τρεχω Ασπασια μου να εκτυπωσω τη λιστα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Έλενα! Και εμένα μου έχει λείψει να γράφω με τη συχνότητα που έγραφα παλιότερα. Χαίρομαι που βρίσκεις βοηθητική τη λίστα μου. Φιλιά <3
ΔιαγραφήΑν σου πω οτι αυτά που ΔΕΝ κάνω απο ΡΗ λίστα, μετριούνται στα δάχτυλα τιυ ενος χεριού, θα με πιστεψεις; Είναι τοσα πολλά τελικά !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και σε πιστεύω! Αν δε μοιράσουμε αρμοδιότητες στην υπόλοιπη οικογένεια, καταλήγουμε να κάνουμε τα περισσότερα (αν όχι όλα) μόνες μας!
ΔιαγραφήΟι δουλειές είναι τόσες πολλές που μόνο αν τις βάλεις κάτω και τις καταγράψεις συνειδητοποιείς τελικά πόσο πολλές είναι. Και να φανταστείς ότι η λίστα περιλαμβάνει τα standard tasks που πάνω-κάτω έχουμε όλες οι μαμάδες σε τακτική ή περιστασιακή βάση. Όλα τα άλλα tasks που προκύπτουν εμβόλιμα, είναι εκτός λίστας :)
Τα παιδιά μου μεγάλωσαν ώστε κάποια πράγματα να τα κάνουν πλέον μόνα τους. Αλλά δυστυχώς ακόμη με τον χρόνο έχουν ένα πρόβλημα. Έναν χρόνο θέλω ακόμη και θα είμαι καλύτερα!! χαχα! Τέλεια η λίστα. Αυτό που ξέχασες είναι οι αυλές (γκαζόν, φυτά κλπ) για όσους μένουν σε μονοκατοικία. Αλλά Θα μπορούσαμε ίσως να προσθέσουμε επίσης αφού την έκανες τόσο λεπτομερή και την αγορά/αλλαγή των λαμπών στα φωτιστικά.... Πάω για εκτύπωση γιατί όπως και να έχει είμαι λάτρης των λιστών! Α! τώρα θυμήθηκα! Αυτό που με τσατίζει είναι να βάζουμε στη σκάλα κάποια πράγματα που πρέπει να πάνε στο επάνω όροφο. Να ανεβαίνουν επάνω και ποτέ να μην παίρνουν τίποτε! Γκρρρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήkathy
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, η αλήθεια είναι ότι προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Το βλέπω και εγώ από τις δικές μου, κυρίως τη Δάειρα η οποία βοηθάει με ό,τι μπορεί το κοριτσάκι. Σίγουρα η λίστα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και άλλο με διάφορες "εργασίες" που δε σκέφτηκα (π.χ. το γκαζόν, τις λάμπες κλπ). Μπορείς να τα προσθέσεις χειρόγραφα στο τέλος που έχω αφήσει κενά πεδία τόσο αυτές όσο και ό,τιδήποτε άλλο θέλεις ώστε να προσαρμόσεις τη λίστα στα δικά σου δεδομένα. Καλημέρα Κατερίνα :)
ΔιαγραφήP.S. Αυτό με τα πράγματα στις σκάλες που είναι να πάνε στον πάνω όροφο, το "παθαίνουμε" η μαμά μου και εγώ στο πατρικό μου (μεζονέτα), οπότε καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες και πόσο εκνευριστικό είναι να τα βλέπει όποιος ανεβαίνει και να αγνοεί χωρίς να τα παίρνει μαζί :)
Αυτό το να κάνω τικ σε όσα κάνω ήδη είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείσω τους άλλους να βοηθήσουν! Θα το θέσω άμεσα στο οικογενειακό συμβούλιο!! Πολύ χρήσιμο! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμένω αποτελέσματα της συνεδρίασης του οικογενειακού συμβουλίου :) Ελπίζω οι αποφάσεις να βγουν υπέρ σου :)
ΔιαγραφήΚαλημέρα Βάσω!
Καταπληκτική η λίστα την εκτύπωσα μήπως και μου ξεφεύγει τίποτα εκτός φυσικά από τις δραστηριότητες των παιδιών που πια δεν μένουν μαζί μας. Λοιπόν... να σου πω μια πικρή αλήθεια; Έχω μοιράσει αρμοδιότητες όλα αυτά τα χρόνια άααααααααπειρες φορές... το πόσο εύκολα κατάφερναν να τα μετατοπίζουν όλα σε εμένα δεν λέγεται... ώσπου κουράστηκα περισσότερο ψυχικά και αποφάσισα να μην το ξανακάνω. Μακάρι να τηρηθούν Ασπασία μου, μακάρι... Φιλάκια και καλό τριήμερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Χριστίνα μου! Ελπίζω να τα πέρασες όμορφα το τριήμερο!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
P.S. Η αλήθεια είναι ότι όντως υπάρχει μία τάση να επιστρέφουν τα περισσότερα πίσω στη μαμά :) Δεν το βάζουμε κάτω όμως. Ο επιμένων, νικά! ;)
Από την.. εμπειρία μου αυτό που αποκόμισα με την ανάθεση εργασιών είναι το εξής: αυτός που το αναλαμβάνει πρέπει να καταλάβει πως αν δεν το κάνει αυτός δεν θα το κάνει κανείς άλλος (και ναι, μένει το σπίτι ασκούπιστο μέχρι να φιλοτιμηθεί να το σκουπίσει ο.... υπεύθυνος :) αν ενδώσεις και το κάνεις μία φορά μετά... το κληρονόμησες για πάντα!)
ΑπάντησηΔιαγραφή