8.2.17

Smart ideas: Ιδέες για ευκολότερο ύπνο για τα μικρά μας


Μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις που έχω να αντιμετωπίσω ως μαμά δύο μικρών παιδιών 5,5 και ~3 χρονών (Σημ: όταν γράφτηκε το άρθρο ήταν 4,5 και 2 χρονών αντίστοιχα) είναι όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Στο άρθρο αυτό παραθέτω κάποιες βοηθητικές συμβουλές τις οποίες (προσπαθώ να) εφαρμόζω η ίδια και στις οποίες έχω καταλήξει μετά από προσωπική αναζήτηση σχετικής βιβλιογραφίας, συζητήσεις με άλλους γονείς, συμβουλές από την παιδοψυχολόγο του σχολείου μας, αλλά και προσωπική εμπειρία. Και λέω "προσπαθώ" γιατί π.χ. στο θέμα της έγκαιρης "πτώσης" στο κρεβάτι και στο θέμα διατήρησης της ψυχραιμίας (βλ. παρακάτω) δεν τα καταφέρνω πάντα :) Ελπίζω να βοηθηθείτε μέσα από τις συμβουλές/προτάσεις μου και θα χαρώ πολύ να ακούσω την (ακόμη και αντίθετη) γνώμη σας, εναλλακτικές συμβουλές, σκέψεις, προβληματισμούς...Σημειώνω ότι όλα τα παρακάτω, αν και μπορούν να βρουν εφαρμογή και σε μεγαλύτερα παιδιά, τα προτείνω για παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς σε τέτοιες ηλικίες τα έχω "τεστάρει" :) Σίγουρα εσείς θα βρείτε τη δική σας φόρμουλα. Μην ξεχνάτε ότι ο καλός ύπνος βοηθάει στην εμφάνιση, στη διάθεση, στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, μα προπαντός στην υγεία.

Καθιερώστε μία ρουτίνα ύπνου

Παρόλο που τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να «διαβάζουν» την ώρα, το σώμα τους μπορεί μέσω του βιολογικού τους ρολογιού. Όταν βάζουμε τα παιδιά για ύπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα, μπαίνουν σε μία ρουτίνα και σωματικά και πνευματικά. Παρόλο που θα αναγκαζόμαστε λόγω συνθηκών να τους την αλλάξουμε ίσως τα σαββατοκύριακα ή στις διακοπές, αξίζει να διατηρούμε μία σταθερή ώρα μέσα στην εβδομάδα.

Καθιερώστε μία ώρα ύπνου ΝΩΡΙΣ το βράδυ

Πολλοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο νωρίς το βράδυ (π.χ. 20:30 ή 21:00) είναι πιο εύκολο από το να περιμένουμε πότε θα νυστάξουν. Όταν τα παιδιά κουράζονται υπερβολικά, τα πιάνει υπερένταση και δεν μπορούν ούτε να καθίσουν στο κρεβάτι, ούτε να αποκοιμηθούν.

Καθιερώστε μία ιεροτελεστία πριν από τον ύπνο

Μία τυπική ιεροτελεστία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δική μας: ζεστό μπανάκι (το χειμώνα κάθε 2η μέρα, το καλοκαίρι κάθε μέρα), πιτζάμες, βραδινό σνακ (π.χ. ένα γιαουρτάκι ή ένα τοστάκι), βούρτσισμα δοντιών, τσίσα, ανάγνωση τουλάχιστον 1 βιβλίου. Μπορείτε μάλιστα αυτή τη ρουτίνα να την απεικονίσετε σε ένα διάγραμμα με λέξεις (για τα μεγαλύτερα παιδιά) ή με ζωγραφιές (για τα μικρότερα παιδιά που δεν μπορούν να διαβάσουν) που να δείχνει τη σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθεί κάθε βράδυ. Αν το παιδί σας πάει να παρεκκλίνει από το «συμφωνημένο» διάγραμμα ύπνου (π.χ. ζητήσει περισσότερα βιβλία από τον συμφωνημένο αριθμό ή ζητήσει κινούμενα σχέδια), του δείχνετε το διάγραμμα και του υπενθυμίζετε το επόμενο βήμα.

Κινηθείτε προς μία κατεύθυνση

Κινηθείτε προς μία κατεύθυνση, η οποία δεν είναι άλλη από την παιδική κρεβατοκάμαρα. Μην πηγαίνετε για μπάνιο, και μετά πηγαίνετε στην κουζίνα για σνακ, και μετά πάλι στο μπάνιο για δόντια αυτή τη φορά, μετά στο παιδικό δωμάτιο για τις πιτζάμες, μετά πάλι στο μπάνιο για τσίσα αυτή τη φορά, μετά πάλι στην κουζίνα για νερό, μετά στο δωμάτιό σας για να διαβάσετε βιβλίο και μετά στο παιδικό δωμάτιο για ύπνο. Όλες οι κινήσεις πρέπει να καταλήγουν στο δωμάτιο ύπνου και να γίνονται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις (π.χ. το παιδί θελήσει τουαλέτα όταν έχετε ήδη περάσει και φύγει από αυτή, εννοείτε ότι θα επιστρέψετε).

Σβήστε την τηλεόραση

Μη χρησιμοποιείτε την τηλεόραση για να χαλαρώσει το παιδί σας πριν κοιμηθεί, γιατί απλά δε χαλαρώνει. Η τηλεόραση, όπως και κάθε ηλεκτρονική συσκευή, δημιουργεί υπερδιέγερση και αντί να κοιμηθεί θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Βλέποντας μία πηγή φωτός, το σώμα ξεγελιέται και νομίζει ότι είναι μέρα και δεν αφήνει την ορμόνη του ύπνου να εκκριθεί.

Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου

Απαλά χρώματα στο υπνοδωμάτιο, δροσερή θερμοκρασία (18-20 βαθμοί Κελσίου), χαμηλός φωτισμός, καλό μαξιλάρι και καλό στρώμα, είναι βασικές προϋποθέσεις για έναν ήρεμο ύπνο, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλους, ακόμη και τους ενήλικες. Απομακρύνετε κάθε είδους σκόρπια λούτρινα, βιβλία και παιχνίδια από το οπτικό του πεδίο. Πρέπει να είναι τακτοποιημένα, στα ράφια τους ή σε κουτιά. Αν έχετε την πολυτέλεια extra δωματίου για τα παιχνίδια (playroom) τότε προτιμήστε το. Αν όχι, τότε απλά τακτοποιήστε το παιδικό δωμάτιο κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να το τακτοποιήσουν μόνα τους και θα μπορούσε η τακτοποίηση του δωματίου να είναι ένα βήμα της καθιερωμένης βραδινής ιεροτελεστίας πριν πάνε για ύπνο.

Αρνηθείτε διάφορες απαιτήσεις του παιδιού όταν ξαπλώσει

Αν το παιδί σας έχει την τάση όταν ξαπλώνει για ύπνο τότε να θυμάται τσίσα, νερό, αγκαλίτσες κλπ., τότε ανταποκριθείτε μόνο μια φορά. Αν συνεχίσει να ζητάει και καταλάβετε ότι το κάνει επίτηδες και όχι γιατί το έχει πραγματικά ανάγκη, αρνηθείτε αποφασιστικά. Εάν βάλετε όρια, τότε το αποθαρρύνεται από το να συνεχίσει. Πρέπει όμως να είστε πειστικοί γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται αν εννοείτε κάτι ή αν το λέτε για να το πείτε.

Απομακρύνετε ηλεκτρονικές συσκευές και τηλέφωνα από το δωμάτιο

Αποφύγετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή τα video games στο υπνοδωμάτιο. Εκτός του ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να τα κλείσουν, τους δημιουργούν υπερένταση.

Κινηθείτε μέσα στην ημέρα

Φροντίστε το παιδί σας να κινείται αρκετά μέσα στην ημέρα, ώστε να ξεδίνει και να κατεβαίνουν τα επίπεδα ενέργειάς του. Εκτός του ότι η άσκηση γυμνάζει σώμα και πνεύμα, βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ποδήλατο, παιδική χαρά, χορός είναι μερικές από τις δραστηριότητες που τα εξαντλούν. Δοκιμάστε τες και ειδικά τώρα που η μέρα μεγάλωσε καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, δεν έχετε δικαιολογίες να το αποφύγετε.

Προσοχή στο μεσημεριανό ύπνο

Τα μικρά παιδιά 3-4 ετών είναι φυσιολογικό να κοιμούνται το μεσημέρι για να καλύπτουν τις 12-14 ώρες ύπνου που απαιτείται λόγω ηλικίας. Εάν η μεσημεριανή σιέστα είναι αγαπημένη τους συνήθεια, τότε φροντίστε αυτή να γίνεται νωρίς το μεσημέρι και όχι το απόγευμα. Τα παιδιά από 5 ετών και πάνω, δεν χρειάζονται ύπνο σε καθημερινή βάση.

Ψυχραιμία

Είναι δύσκολο για εμάς τους γονείς να προσπαθούμε να κοιμήσουμε το παιδί μας και αυτό να ζητάει να σηκωθεί όρθιο ή να ζητάει το 14ο κατά σειρά παραμύθι. Μας δημιουργείται ένας εύλογος εκνευρισμός. Ωστόσο πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία, γιατί η δική μας ένταση δε βοηθάει και φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συζήτηση για τα οφέλη του ύπνου

Συζητήστε με το παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να κοιμάται νωρίς και να κοιμάται αρκετές για την ηλικία του ώρες.

Αγοράστε εξειδικευμένα στο θέμα παραμύθια

Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο, θα βρείτε αρκετούς τίτλους βιβλίων που πραγματεύονται το θέμα του ύπνου. Αγοράστε αυτά που σας αρέσουν και διαβάστε τα μαζί κάθε βράδυ.

Σημ. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Delta moms πριν 10 μήνες (δείτε το άρθρο εδώ).

Photo via


2 σχόλια :

  1. Ένα έχω να προσθέσω, ως προς το χαλαρωτικό περιβάλλον του ύπνου: μουσική. Χαμηλής έντασης ήρεμες μελωδίες - ή νανουρίσματα - είναι πολύ χρήσιμα. Όπως και το να αρχίζουμε να μιλάμε με όλο και πιο σιγανή φωνή, όσο η ώρα του ύπνου πλησιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παιδάκια μου σιχαίνονται τον ύπνο. Κάθε βράδυ είναι σαν να το ακουν για πρώτη φορά ότι "ήρθε η ώρα του ύπνου". Για μεσημεριανό ύπνο δε, ούτε συζήτηση. Τηρούμε λοιπόν ευλαβικά όσα πολύ σωστά αναφέρεις, ακριβώς για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Εξαιρετικές συμβουλές - συνταγή επιτυχίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts