23.12.15

Happy moments: Ένα τελείως αυθόρμητο picnic...και δροσιστικές Xmas ευχές!



Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε κάτι καλό out of the blue, εκτός προγράμματος, κόντρα στα σχέδια της ημέρας και όμως να τα περάσετε σούπερ; Είμαι σίγουρη ότι σας έχει τύχει. Προσωπικά (το τέρας οργάνωσης και προγραμματισμού) μπορώ να επιβεβαιώσω ότι όσες φορές μου έχει τύχει, τα έχω περάσει πολύ πιο όμορφα από ό,τι όταν κάτι το έχω κανονίσει και οργανώσει από πριν. Και δεν είναι ότι όταν κάνεις σχέδια, δεν περνάς όμορφα. Απλά επιφορτίζεσαι και με αυτό το άγχος της προετοιμασίας που ώρες-ώρες καταντάει πολύ κουραστικό.

Όπως εκείνη την Κυριακή, κάτι εβδομάδες πριν (...αλλά τώρα αξιώθηκα να γράψω) που σηκώθηκα αργά το πρωί (ας κοιμηθούμε και λίγο παραπάνω το γουίκεντ) και ετοίμασα μεσημεριανό φιογκάκια με κιμά. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και ζεστή. Τέλη Οκτωβρίου ήταν, αλλά το καλοκαίρι είχε "ξεχειλώσει" τόσο πολύ που είχε αγγίξει σχεδόν το Νοέμβρη. Εκείνη την Κυριακή λοιπόν, είχα σκοπό να φάμε και να χαλαρώσουμε στο σπίτι καθώς ένιωθα τόσο...μα τόσο κουρασμένη (ούτε να έσκαβα όλη μέρα) που όρεξη για βόλτα ΔΕΝ είχα. Κατά το μεσημέρι, σερβίρω και φωνάζω τον μπαμπά μας και τα κορίτσια να φάμε. Έρχεται πρώτη η Δάειρα, βλέπει τα φιογκάκια και μου λέει το θεϊκό: "Μου αρέσει το φαγητό μαμά, αλλά δε θέλω να το φάω εδώ. Θέλω να το φάω στην εξοχή. Πάμε για πικ νικ;".

Πώς να πάμε για πικνικ; Δεν είχα ετοιμάσει τίποτα. Αν είχαμε σκοπό να πάμε για πικ νικ έπρεπε να είχα σηκωθεί νωρίς το πρωί, να ετοιμάσω κεφτεδάκια, τυροπιτάκια, πατατούλες, σαλατούλες κλπ. Όπως το είχα ιδανικά στο μυαλό μου. Η επιθυμία της Δάειρας όμως με έκανε να πάρω το τσαντάκι του καροτσιού της Μελίβοιας, να ρίξω μέσα ένα καρό τραπεζομάντηλο, να αδειάσω το φαγητό σε δύο τάπερ και να τα βάλω και αυτά μέσα μαζί με 2 μπανάνες, 2 γιαουρτάκια Advance της ΔΕΛΤΑ (που πάντα υπάρχουν στο ψυγείο μας σε ποσότητες μεγάλες) και 2 σπιτικά muffins (που φτιάχνω συχνά-πυκνά) για επιδόρπιο. Προορισμός, ο λόφος του Φιλοπάππου (και αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη). Σταθερή αξία στις Κυριακάτικες βόλτες μας. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στην Αθήνα να απολαύσεις την Κυριακάτικη βόλτα σου από τον πεζόδρομο της Αεροπαγίτου και την Αποστόλου Παύλου και το πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στο λόφο Φιλοπάππου ή το άλλο που οδηγεί στην Πνύκα, μία από τις 3 περιοχές όπου συγκαλούνταν στην Αρχαία Αθήνα η Εκκλησία του Δήμου, η συνέλευση δηλαδή των Αθηναίων (οι άλλοι 3 τόποι ήταν η Αγορά και το Θέατρο του Διονύσου). Ένας τόπος που άνθησε η Δημοκρατία και ανέδειξε την Αθήνα σε κέντρο του αρχαίου κόσμου (με αποκορύφωμα τον χρυσό αιώνα του Περικλή). Ένας τόπος από το αρχαίο βήμα του οποίου αγόρευσαν σπουδαίοι άντρες. Πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες (και σταματώ την ιστορική αναδρομή εδώ). Ένας τόπος που οικογενειακά έχουμε πάει πάρα πολλές φορές και μας αρέσει να επισκεπτόμαστε με την πρώτη ευκαιρία Αυτή τη φορά επειδή ο σκοπός της βόλτας μας ήταν πικ νικ, προτιμήσαμε το πλακόστρωτο που οδηγεί στο λόφο και δε στρίψαμε στον άλλον που οδηγεί στην Πνύκα.



Στη διαδρομή κάναμε και μία στάση στο κλασικό μας παγκάκι, όπου κάθε φορά καθόμαστε να ξαποστάσουμε. Μάλιστα έχω και μία ίδια φωτογραφία στο ίδιο σημείο, έναν χρόνο πριν. Μου φαίνεται απίστευτο πόσο μεγάλωσε μέσα σε ένα χρόνο...





Βρήκαμε ένα ίσιωμα με ωραία θέα...



...και αραδιάσαμε τα λίγα καλούδια που είχαμε πάρει μαζί, πάνω στο καρό τραπεζομάντηλο. Η Μελίβοια ενθουσιασμένη που ανακάλυψε το αγαπημένο της γιαουρτάκι ΔΕΛΤΑ Advance, μου το δείχνει. Μιλάμε έχει τέτοια λατρεία σε αυτά τα γιαουρτάκια, και ειδικά στη γεύση μήλο-μπανάνα, που τα τρώει δύο-δύο τη φορά.


Δεν ξέρω τι έχουν πάθει και τα δυο μου κορίτσια με τα συγκεκριμένα γιαουρτάκια Advance της ΔΕΛΤΑ. Είναι από τα λίγα τρόφιμα (μαζί με τα αχλάδια, τις μπανάνες και τις παιδικές γαλακτοφέτες) που τα ζητάνε από μόνες τους ΚΑΘΕ μέρα και παίρνουν μαζί και στο σχολείο για απογευματινό σνακ μαζί με μια μπανάνα έκαστη. Οπότε και στο ψυγείο μας πάντα φροντίζω να υπάρχουν σε ποσότητες για να μην ξεμένουμε. Μία μέρα μόνο είχαμε ξεμείνει και άλεσα στο multi ένα απλό γιαούρτι (της μαμάς) με 1/4 μήλο, μισή μπανάνα και μια κουταλιά μέλι, αλλά μετά τη δοκιμή ούτε που το πλησίασαν. Δεν πέτυχα τη γεύση. Τελοσπάντων. Επανέρχομαι :)


Και αφού φάγαμε όλο μας το φαγητό, τις μπανάνες μας και τα Advance γιαουρτάκια μας, απολαύσαμε και το muffin μας. Αν είναι κάθε φορά που πηγαίνουμε στην εξοχή να είναι τόσο φαγανές, να το κάνουμε συχνότερα :)



Παίξαμε κυνηγητό, κυλιστήκαμε στα χόρτα, ρίξαμε και μία σιέστα...


Η Μελίβοια δηλαδή, γιατί η Δάειρα μετά από 10 λεπτά σηκώθηκε και μου ζήτησε να πάμε βόλτα. Βρήκαμε μία πληγωμένη πεταλούδα που παρόλο που της έλειπε το μισό φτερό, πέταξε κανονικά αφού πρώτα πόζαρε στο φακό μας.


Και μετά αρχίσαμε να κατεβαίνουμε το λόφο από την άλλη μεριά, από ένα στενό πλακόστρωτο μονοπάτι μέσα στο άλσος, ώσπου φτάσαμε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Ένα γραφικότατο εκκλησάκι με πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο μέσα στο πράσινο και με μεγάλο πλακόστρωτο προαύλιο που "χρονολογείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή είναι του 9ου αιώνα. Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαία αρχιτεκτονικά κομμάτια, όπως ο μικρός κίονας που στηρίζει την Αγία Τράπεζα και δύο κιονίσκοι που βρίσκονται στο προαύλιο της εισόδου. Το 1955 αναστηλώθηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Δημήτριο Πικιώνη, και τότε αποκαλύφθηκαν αρκετά φθαρμένες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 1700" (σταματώ εδώ ΚΑΙ αυτή την ιστορική αναδρομή).


Και κάπως έτσι, ένα αυθόρμητο picnic χωρίς πολλά πολλά και χωρίς ετοιμασίες, μας χάρισε μία όμορφη Κυριακή! Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο από το να κάνετε τρελές ετοιμασίες για το τέλειο πικ νικ. Άλλωστε το τέλειο πικ νικ δεν καθορίζεται από το πόσο πλούσιο είναι το επίγειο "τραπέζι", αλλά με το πόσο καλά περνάτε. Εμείς πάντως τα περάσαμε υπέροχα. Οι δε μικρές, το καταευχαριστήθηκαν. Η επαφή με τη φύση, τις χαροποιεί πολύ. Μάλιστα, κατά την επιστροφή μας στο αυτοκίνητο και όσο διασχίζαμε το πλακόστρωτο, η Δάειρα τραγουδούσε δυνατά ένα τελείως αυτοσχέδιο τραγούδι που, ναι μεν δεν έβγαζες νόημα, όμως είχε ομοιοκαταληξίες (βλέπω το βίντεο ακόμη και τώρα και γελάω). Ήταν τόσο αστείο! Στην αρχή μου πέρασε από το μυαλό "πω πω ρόμπα γίναμε". Μου έφυγε όμως γρήγορα βλέποντας την αντίδραση των περαστικών που μας χαμογελούσαν όταν μας έβλεπαν, που άφησα το παιδί να φερθεί σαν παιδί. Αν ήσουν εκεί εκείνη τη μέρα, δεν περάσαμε απαρατήρητοι. Ρόμπα γίναμε :)

Σας φιλώ!

Και μιας και φτάσαμε δυό μέρες πριν τα Xmas, να σας ευχηθώ...

Καλές Γιορτές, με πολλές χαρούμενες και ανέμελες στιγμές με τους αγαπημένους σας! 
ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΕΙΡΗΝΗ και ΧΑΡΑ για όλον τον κόσμο!
Το πιο δροσιστικό και γευστικό, εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας, το φτιάξαμε με άδεια
κεσεδάκια από γιαουρτάκια Advance που καταναλώσαμε μόλις τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες! 





12 σχόλια :

  1. Αυτό κι αν είναι δέντρο! Καλές γιορτές Ασπασία μου, με υγεία αγάπη και πολύ χαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά για να περνάμε ωραία δεν χρειάζεται κανένας ιδιαίτερος προγραμματισμός!!! Πολύ ωραία η βόλτα σας Ασπασία μου!!! Μύριζε καλοκαίρι! Καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη, υγεία και ευτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτές είναι οι καλύτερες βόλτες! Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ του αυθόρμητου (γιατί άραγε;), οπότε κάτι τέτοιες όμορφες αποδράσεις τις βλέπω και τις ζηλεύω!
    Ασπασάκι, εύχομαι τα πιο μαγικά Χριστούγεννα σε σένα και την όμορφη οικογένεια σου, με υγεία και πολλή αγάπη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο όμορφες οι εικόνες της βόλτας σας Ασπασία μου! Μου άρεσαν πολύ και οι συγκριτικές φωτογραφίες της Δάειρας πέρσι και φέτος. Μεγάλωσε πολύ! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε και να χαίρεσαι την όμορφη οικογένεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα αυθόρμητα και τα απρογραμμάτιστα πολλές φορές έρχονται σα δώρα!!
    Χρόνια πολλά Ασπασία μου και καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά το δεντράκι φανταστικό!!! Ασπασία μου τελευταία δεν προλαβαίνω να σχολιάσω! Ηταν πολύ ωραίοι και οι διαγωνισμοί και οι αναρτήσεις σου! Δηλώνω παρούσα και φυσικά εύχομαι καλή συνέχεια στις γιορτές σας!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά Ασπασία μου!! Σου εύχομαι τη νέα χρονιά ακόμα πιο όμορφες στιγμές με την οικογένειά σου!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά, κορίτσια! Καλή Πρωτοχρονιά σε όλες και καλή χρονιά να έχουμε! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλές Γιορτές και Χαρούμενη η νεα χρονιά!!!
    Φιλάκια
    Αθανασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεύω αυτές τις αυθόρμητες βόλτες και ας τους κάνω κι εγώ τη δύσκολη. Τί όμορφες εικόνες. Αυτό το μέρος που πήγατε είναι ίσως το μόνο που δεν έχουμε κάνει πικ νικ. Στα προσεχώς μας λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts