8.4.15

Happy moments: Πασχαλινές δημιουργίες...και κουνελοφιλίες


Μεγάλη Τετάρτη σήμερα. Τρέχετε ε; Και εγώ τρέχω. Όλοι τρέχουμε πάντα τέτοιες μέρες. Φέτος μου φάνηκε ότι το Πάσχα ήρθε πολύ γρήγορα. Ήταν και ο μήνας της προετοιμασίας για το πάρτι μας στη λίμνη που με απορρόφησε τελείως, είναι και το ότι το Πάσχα πέφτει νωρίς φέτος και κάπως έτσι διασχίζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς καν να το καταλάβω.

Και επειδή αφενός μεν η προηγούμενη περίοδος ήταν αρκετά κουραστική λόγω των (κατά τα άλλα ευχάριστων) προετοιμασιών, αφετέρου δε πριν από λίγες μέρες επέστρεψα στο γραφείο μετά από άδεια μητρότητας πολλών μηνών, δεν είμαι για πολλά-πολλά φέτος. Θα προτιμήσω τα έτοιμα (και δεν εννοώ του ζαχαροπλαστείου-φούρνου, αλλά της γιαγιάς). Τις κατασκευούλες μας πάντως, τις κάναμε. Λίγες και καλές. Λαμπάδες, φαναράκια για τον Επιτάφιο, κουτσούνες και βάψαμε και ένα κόκκινο αυγό. Ω ναι. Μόνο ΕΝΑ μέχρι στιγμής. Και πιάσαμε και φιλίες με έναν κούνελο. Θα σας πω...

Στο σπίτι δεν στόλισα. Άλλωστε παρέμεινε στολισμένο από το πάρτι (το κίτρινο και το φούξια μια χαρά ανοιξιάτικα λαμπερά χρώματα είναι και ταιριάζουν γάντι για πασχαλινό στολισμό), τα μπαλόνια 17 μέρες μετά και παραμένουν φουσκωμένα σαν να μην πέρασε μια μέρα και η φωλιά της κλώσσας πάπιας μετακινήθηκε στο τραπέζι της κουζίνας για να φιλοξενήσει πάλι αυγά, αλλά κόκκινα αυτή τη φορά. Εντάξει, αυγά θα βάψω. Είναι το μόνο που θα κάνω. Το κάνω από τη χρονιά που έγινα μάνα για πρώτη φορά. Τότε όμως ήταν σκέτη αποτυχία θυμάμαι. Eπειδή τα είχα καθαρίσει υπερβολικά (τους έτριψα αυτή την αυγουλόχρωμη -πώς αλλιώς να πω αυτό το χρώμα;- μεμβράνη που έχουν και τα έκανα τελείως λευκά σαν το γάλα) η βαφή δε έπιασε. Τόσο πολύ τα είχα γυαλίσει. Και από κόκκινα έγιναν ροζ. Και όχι ροζ-ροζ. Ροζ παλ. Ροζ-λευκό ένα πράμα. Έπαθα και έμαθα όμως.

Και επειδή το Πάσχα πλησιάζει και δεν είχα κάνει τίποτα, είχαμε είχα μεγάλη ανάγκη να μπούμε σε πασχαλινό mood. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο που μας πέρασε (του Λαζάρου δηλ), αξιοποιήσαμε μία πολύ καλή πρόταση που είχαμε! Να συμμετάσχουμε στο Πασχαλινό Εργαστήρι στον κήπο του σχολείου της Δάειρας. Για να κάνουμε τις κατασκευούλες μας και να περάσουμε όμορφα. Ο ήλιος είχε ξεμυτίσει, η θερμοκρασία είχε ανέβει, ήταν ευκαιρία για βόλτα. Βούτηξα τη φωτογραφική μου για να διαπιστώσω ότι την είχα ξεχάσει ανοικτή. Με λίγα λόγια, η μπαταρία πάπαλα. Δεν προλάβαινα να τη φορτίσω, οπότε και αφέθηκα στα χέρια του i-phone για τις λήψεις. Ο καιρός μου τα χάλασε όμως καθώς αυτή η συννεφιά που μία εμφανιζόταν μία εξαφανιζόταν, ήταν πολύ κακός σύμμαχος (μην πω εχθρός) μου και οι φωτογραφίες δε βγήκαν τόσο φωτεινές όσο θα ήθελα :( Φορέσαμε τα πατούμενά μας λοιπόν και πήγαμε περπατώντας. Μόνο η μπουμπού πήγε τσουλώντας με...τη λιμουζίνα της. Οι κουτσουπιές στην διαδρομή μας αποζημίωσαν.



Φτάνοντας στο σχολείο, η πασχαλινή διακόσμηση του κήπου -φυσική και τεχνητή- και η πολύ καλή επιλογή της μουσικής που σκορπούσε χαλαρωτικές νότες στον αέρα, μας έβαλε κατευθείαν σε πασχαλινό mood. Κόσμος αρκετός, αλλά όχι υπερβολικός, γιορτινή ατμόσφαιρα, χαμόγελα (αυτό πάντως, το να γίνεται κάτι τόσο όμορφο στο σχολείο και οι περισσότεροι γονείς να μην έρχονται, ποτέ μου δεν το κατάλαβα...) Άσχετο, τα βλέπω όλα ροζ ή ιδέα μου είναι;





Να και λίγο μωβ της πασχαλιάς...


Κάτι αυτοσχέδιοι λαγοί που είχαν φτιάξει τα πιτσιρίκια, ήταν κρεμασμένοι με μανταλάκια από το σβέρκο. Γυριστές βλεφαρίδες βλέπω, άρα παίζει να είναι και λαγουδίνες...


Αυτά το κοτοπουλάκια είναι μόλις 4 ημερών. Νεογέννητα. Ξεμύτισαν στην κλωσσομηχανή του σχολείου από αυγουλάκια που τοποθέτησαν τα παιδάκια 25 μέρες πριν. Εδώ το ένα βαρέθηκε κιόλας (ακόμη δε βγήκε από το αυγό του) και έχει αράξει τον "αγκώνα" στο τσουβάλι με ύφος μπλαζέ.


Να και ο κύριος κούνελος ο οποίος με νόμισε για paparazzi και καθώς "την είδε" celebrity, κάθισε να τον φωτογραφίσω και πόζαρε κιόλας. Εντάξει, δε θα βγει η φάτσα σου στο Hello. Χάλοου;;; Κουνήσου λίγο.




Και ο κούνελος κουνήθηκε και πήγε στην αγκαλιά της μπουμπούς, η οποία άρχισε να του χαϊδεύει τα αυτιά. Και ο κούνελος παρέμεινε για ώρα πολλή κοντά στην μπεμπούλα και έγιναν φιλαράκια.

 
Πλάσαμε λαμπροκουτσούνες και αλευρωθήκαμε για τα καλά.. Και όσο άσχημες φαίνονται στην εμφάνιση πριν ψηθούν, τόσο γευστικές είναι. Δεν είχα ξαναφάει. Ούτε τις είχα ξανακούσει. Μοσχομυρίζουν γαρύφαλο, γλυκάνισο και κανέλα.




Εδώ η Δάειρα τοποθετεί αγκάθια στον σκαντζόχοιρο γαρύφαλα στην λαμπροκουτσούνα της.




Βάψαμε αυγά...






Αυτή η ιδέα με τα σπίρτα στις αυγουλοθήκες και την πασπαλισμένη χρυσόσκονη, πολύ μου άρεσε!
Το πρώτο μου κόκκινο αυγό για φέτος...



Στολίσαμε τη λαμπάδα μας. Βασικά, της νονάς στολίσαμε. Θα τη χαρίσουμε στη νονά, αφού η νονά θα μας χαρίσει και εκείνη. Δίκαιη ανταλλαγή.





Φτιάξαμε φαναράκι για τον επιτάφιο...




Αφήσαμε τις ευχές μας στο δέντρο των ευχών...


Εδώ η μπεμπούλα ετοιμάζεται να γράψει ευχή...



...εδώ η ευχή της μπουμπούς (βλ. 2ο στη σειρά)...



...και εδώ η πολύχρωμη ευχή της Δάειρας, την οποία υπέγραψε κιόλας!



Χαζέψαμε τα εκθέματα των παιδιών από το μάθημα κεραμικής...




Μόνο στην κατασκευή χάρτινου κουνελοκαλαθιού δε συμμετείχαμε καθώς προτιμήσαμε να παίξουμε με τις φίλες μας κυνηγητό.


Και αφού είχαμε ένα απολαυστικό 3ωρο, πήραμε τη χάρτινη σακούλα μας με τα όσα είχαμε δημιουργήσει στην τάξη για το Πάσχα...




Και την ανοίξαμε στο σπίτι. Και ανακαλύψαμε μικρούς θησαυρούς που είχε φτιάξει με τα χεράκια της. 

Η βόλτα συνεχίστηκε. Πήγαμε να πιάσουμε την άνοιξη για τα καλά, πριν μας φύγει. Εδώ η Δάειρα -το κορίτσι του Απρίλη με το λουλούδι στα μαλλιά- παρατηρεί ένα ζουζούνι.


Και μόλις επιστρέψαμε σπίτι, συνεχίσαμε τις ελάχιστες Πασχαλινές μας δημιουργίες. 

Φτιάξαμε ένα ακόμη φαναράκι για τον Επιτάφιο...Και στολίσαμε λαμπάδες. Και για τους μεγάλους. Να μην πάμε πάλι με την κλασσική λευκή λαμπάδα στην εκκλησία. Είχα αγοράσει αρωματικές λαμπάδες τις οποίες και στόλισα πολύ διακριτικά με washi tapes. Να έχουμε και εμείς την τσαχπινιά μας...το κατιτίς μας. Λαμπάδα με άρωμα φράουλα (μπορντώ) για τις γιαγιάδες και τη μαμά, λαμπάδα με άρωμα λεβάντα (γκρι) για τον μπαμπά, τους παππούδες και τον θείο. Πήρα και μία λαμπάδα με άρωμα σανδαλόξυλο (aka sandalwood) για την μπεμπούλα και της έβαλα extra τσαχπινιές εμπνευσμένη από το πάρτι μας με τα παπάκια :)

Και με "έχωσε" και η νονά της Δάειρας να της κάνω τη λαμπάδα (άρωμα βανίλια με θέμα Frozen - τι άλλο;) με πρώτες ύλες που αγόρασε και μου έστειλε. Θα λανσάρουμε νέα μόδα: Λαμπάδα-φτιάξτη-μόνη-σου για το βαφτιστήρι με όλες τις πρώτες ύλες σε κουτί :)

Βέβαια το βαφτιστήρι είχε άποψη! Και εκεί που η λαμπάδα ήταν να βγει με λευκό-ανοιχτό γκρι-γαλάζιο (χρώματα του χειμώνα γαρ), η Δάειρα επέλεξε άλλες κορδέλες για να την κάνει ανοιξιάτικη. Μου ζήτησε να βάλω και χρυσόσκονη (για να είναι η λαμπάδα μας πριγκιπική) καθώς επίσης και μία ασημένια καρδούλα (το ασημί μου είπε ότι ταιριάζει με το άσπρο του χιονιού) και μία washi tape με λουλουδάκια. Και όταν της είπα "μα η λαμπάδα δε θα φαίνεται χειμωνιάτικη με όλα αυτά!!!", μου απάντησε: "μα το Πάσχα είναι την άνοιξη και εγώ θέλω το Frozen όταν η πράξη αληθινής αγάπης έφερε την άνοιξη". Οπότε η λαμπάδα που βλέπετε είναι design της Δάειρας και υλοποίηση της μαμάς (ο φωτισμός είναι άθλιος καθώς η φωτογράφηση έγινε κοντά στα μεσάνυχτα).


Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Θα πάμε στην εκκλησία πολύχρωμοι και θα τους λιποθυμήσουμε όλους όχι με το λιβάνι και το θυμίαμα, αλλά με τα αταίριαστα αρώματά μας. Φαντάζεστε συνδυασμό φράουλας με σανδαλόξυλο και λεβάντα και βανίλια; Λιποθυμικός!

Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πληθώρα των σχολίων που μου αφήσατε στην προηγούμενη ανάρτηση για το πάρτι μας στη λίμνη και τα τόσο ενθουσιώδη λόγια σας τόσο στο blog όσο και στη σελίδα μου στο FB. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως και όλες εσάς που επιλέξατε να μου στείλετε προσωπικά (με e-mails και FB messages) τις ευχές σας για την μπεμπούλα, τις απορίες σας ή απλά τα καλά σας λόγια! Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ!!! Η ανταπόκρισή σας και η αναγνωσιμότητα της ανάρτησης από τις πρώτες κιόλας δύο μέρες, με εξέπληξε. 

Και επειδή δε σας ξέχασα, μετά το Πάσχα θα τα πούμε με τα εκτυπώσιμα που σχεδίασα για το πάρτι μας στη λίμνη που σας υποσχέθηκα. Ως τότε σας φιλώ! Καλό Πάσχα να έχουμε!
Photos by My Lovable Baby

Εάν είσαι νέος αναγνώστης και σου αρέσει το My Lovable Baby, πες το μας με ένα Like. Η Δάειρα, η μπεμπούλα και εγώ, σε ευχαριστούμε και σου στέλνουμε από ένα φιλάκι :)





33 σχόλια :

  1. Μα τι όμορφα πραγματα φτιαξατε στο σχολείο σας! Και του χρονου με υγεια! Καλο Πάσχα και καλη Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό Πάσχα Ασπασία μου! Πολύ όμορφη η ιδέα του σχολείου να οργανώσει πασχαλινό εργαστήρι για τα παιδάκια. Φτιάξατε φανταστικά πραγματάκια. Και οι λαμπάδες που έφτιαξες μόνη σου είναι πολύ όμορφες. Και η ανοιξιάτικη frozen λαμπάδα της Δάειρας όλα τα λεφτά, μα τι παιδί......Χαχα. Σπίρτο είναι. Άκου τι σκέφτηκε!!!!! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο ωραίο να γίνονται αυτά τα πασχαλινά σε παρεούλες. Σε γειτονιές, ενορίες, σχολεία. Καταλαβαίνουμε καλύτερα τη γιορτή έτσι. Και του χρόνου Ασπασία! Καλό Πάσχα & καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μύρισε Πάσχα πραγματικά!!! Τι όμορφα όλα! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα είναι πολύ όμορφα....και πολύ καλή η κίνηση του σχολείου να κάνει αυτό το event για τα παιδάκια!Και του χρόνου να είστε καλά, καλό Πάσχα να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές γιορτές να ευχηθώ και να τα περάσετε πολύ όμορφα. Καλά κάνατε και πήγατε στο εργαστήρι του σχολείου. Τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται. Όπως έγραψε και η Marian, έτσι καταλαβαίνουμε καλύτερα τη γιορτή.
    Σου κλέβω ιδέα. Οι minimal λαμπάδες για τους μεγάλους, οι αρωματικές με τις διακοσμητικές ταινίες πολύ μου άρεσαν. Βαρέθηκα κάθε χρόνο τις κλασικές άσπρες.
    Από δυο μεγάλα φιλιά στα κορίτσια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα για αυτό και σας την έδειξα, για να την κλέψετε. Χαχα :)
      Σε ευχαριστώ Μαριλένα! Καλή Ανάσταση να έχεις!

      Διαγραφή
  7. Τέλεια η ιδέα του σχολείου! ποιο σχολείο είναι αυτό????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάφνη, σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Δε θα ήθελα να αναφέρω δημόσια σε ποιο σχολείο πηγαίνει η κόρη μου. Οι λόγοι είναι προφανείς. Ευχαριστώ για την κατανόηση :)

      Διαγραφή
  8. τι ομορφες δραστηριοτητες!! Μπραβο στο σχολειο σας!!! Και τι ομορφα πραγματα που φτιάξατε!! και του χρονου!! Η Δαειρα εχει μεγαλώσει πολυ!! Ολοκληρη δεσποινιδα!! πολλα πολλα φιλια Ασπασια μου!! Καλη ανασταση και καλο Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ελπίδα μου! Εμείς τα όμορφα τα κάνουμε στο σχολείο, εσείς τα όμορφα τα κάνετε στο σπίτι ;) Είσαι φοβερή πάντως (έχω καταντήσει γραφική να στο λέω).

      Καλό Πάσχα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Αχ βρε Άσπα, τι να πω κάθε φορά με αφήνεις με το στόμα ανοιχτό! Μπράβο βρε κορίτσι μου να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Τέλεια όλα και παίρνουμε κι εμείς ιδέες που δεν το έχουμε το "άθλημα" :-) Καλή Ανάσταση!!! ΥΓ Τον αριθμό 1 από ξύλο στη λαμπάδα της μπεμπούλας πως τον έφτιαξες; Είναι κι εμένα η δεύτερη κόρη μου 10 μηνών και θα ήθελα να της φτιάξω κάτι αντίστοιχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιώτα! Σε ευχαριστώ :)
      Το 1 το αγόρασα έτοιμο. Είναι ξύλινο πάχους 1 cm. Το πήρα από εδώ:
      http://www.keroplast.gr/diy/wooden-small-decor/?page=2
      Έχει μεγάλη ποικιλία σε ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία. Αν μένεις κοντά, μπορείς να πας και από το κατάστημα. Θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε αρωματικές λαμπάδες, κορδέλες, κλπ
      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  10. Μπράβο στους υπευθυνους του σχολείου σας, υπέροχες κατασκευές! Και του χρονου Ασπασία μου, καλη Ανάσταση & καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο όμορφα πράγματα φτιάξατε στο σχολείο!!
    Μου άρεσαν πολύ και οι λαμπάδες σου!

    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαρία μου. Οι λαμπάδες δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Φαίνεται ότι είναι handmade. Χαχα :)
      Καλό Πάσχα!!!

      Διαγραφή
  12. Καταπληκτική επιλογή σχολείου για την Δάειρα! ω ναι! μα πόσα πράγματα είχαν οργανώσει! τι να τις κάνεις τις κατασκευές στο σπίτι όταν κάνουν τόσα πράγματα εκεί (ενώ εγώ που δεν πάει παιδικό είδες τι τραβάω)! θα παραμείνω όμως σε δυο φωτο: η μια της μπουμπους με τον κούνελο, μα τι καταπληκτική φώτο, πόσο φυσική και όμορφη! και η άλλη της Δάειρας-το κορίτσι του Απρίλη με το λέλουδω στα μαλλιά! σωστή δεσποινίς η μικρή και με πολύ στυλ μάλιστα! να τις χαίρεσαι Ασπασία μου και τις δυο! Καλό Πάσχα να έχετε! (και εγώ από την γιαγιά θα ''αγοράσω'' τα πάντα φέτός εκτός από κουλουράκια που ήδη έκανα, χωρίς άδεια και με δυο μικρά δεν γίνονται όλα δυστυχώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου, η αλήθεια είναι ότι έχω αποζημιωθεί και με το παραπάνω με την αλλαγή σχολείου που της κάναμε τότε μετά από ό,τι τράβηξα. Θυμάσαι, έτσι; Στο συγκεκριμένο σχολείο κάνουν πάρα πολλά όμορφα πράγματα και δεν αναφέρομαι μόνο σε καταπληκτικά DIY αλλά και σε δραστηριότητες γενικότερα.

      Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας όλα αυτά τα όμορφα που κάνεις στην Ταλιμπανούλα για να την απασχολείς δημιουργικά στο σπίτι, έχω σκεφτεί πολλές φορές "Κοίτα να δεις η Μάχη τι ομορφιές έκανε πάλι για το παιδί της και εγώ την βάζω απλά να ζωγραφίζει ή να βλέπει Πέππα-Χάιντι-Frozen κλπ."
      Όμως μετά συνέρχομαι από τις τύψεις σκεφτόμενη ότι κάνει ένα σωρό πράγματα στο σχολείο άρα γιατί να την απασχολήσω και άλλο; Το παιδί θέλει λίγο να ξελαμπικάρει από όλα αυτά και απλά να χαζέψει κινούμενα σχέδια (με συμφέρουν αυτές οι σκέψεις από ό,τι κατάλαβες - χαχα).

      Να χαίρεσαι και εσύ τα ζουζούνια σου. Χαίρομαι που βρίσκω "συμπαραστάτες" στην απόφασή μου να μη ζυμώσω/πλάσω/φουρνίσω φέτος. Χαχα :)

      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  13. Πολύ μου αρέσουν αυτές οι δραστηριότητες στα σχολεία! Πόσο όμορφα πραγματάκια έφτιαξαν! Γλύκα τα κορίτσια, πώς μεγάλωσαν! Τους Πασχαλινούς μας χαιρετισμούς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ κουκουβαγιούλα! Ανταποδίδουμε τους χαιρετισμούς! Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  14. Τι ωραίες δραστηριότητες!
    Πόσο πολύ μου άρεσαν όλα!
    Λάτρεψα το μπλαζέ κοτοπουλάκι και τον κούνελο.
    Και η ιδέα της λαμπάδας in a box είναι φοβερή ρε συ!!!
    Για σκέψου το πιο σοβαρά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταπληκτικές οι δραστηριότητες στο σχολείο επειδή συμμετέχουν και οι γονείς και τα αδέλφια, έτσι δίνεται η δυνατότητα σε όλη την οικογένεια να έχει κοινές αναμνήσεις!
    Οι λαμπάδες πανέμορφα στολισμένες!
    Καλή Ανάσταση να έχετε!
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ όμορφες δραστηριότητες εκαναν τα παιδάκια (είμαι ασχετη απο παιδικούς και τα σχετικά προς το παρόν και μου κανε εντύπωση πόσα είχαν διοργανώσει) και πολύ όμορφα τα καλούδια που κάνατε.
    Τέλειες και λαμπάδες, τύφλα να έχουν οι "ετοιμες" (σε μας τις φτιάχνει η γιαγιά εδώ και χρόνια, που πιάνει το χέρι της και είναι του καλλιτεχνικού).
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι λές τώρα!!!Εκαναν τόσες δραστηριότητες στο σχολείο; Μεχρι και πουλάκια γεννηθηκαν.... Τι ομορφες εικόνες και αναμνησεις για τα παιδια. Οσο για την λαμπαδα η απαντηση της Δαειρας εκπληκτικά εξυπνη!Καλό Πασχα να εχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πραγματικά υπέροχες δραστηριότητες! Και του χρόνου να είστε καλά!!

    Βάσω, η Μαμά Πρωτάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts