28.11.14

Things I read: Eσύ πόσο εύκολα θα δώριζες...τα μαλλιά σου;

Η αφίσα της δράσης Donate Hair Donate Love

Αν και η ανάγκη της προσφοράς δεν υπόκειται σε εποχικούς περιορισμούς, όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, δεν ξέρω, για κάποιο λόγο θεωρώ ότι ευαισθητοποιούμαστε περισσότερο για θέματα που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ίσως το κλίμα των ημερών σε
συνδυασμό με τη δυστυχία που υπάρχει έξω από την πόρτα μας, μας ξυπνά ευαισθησίες και μας παρακινεί να μπούμε καλύτερα στο πνεύμα των γιορτών μέσω της δικής μας προσφοράς στο συνάνθρωπο. Και ειδικά όταν αυτός ο συνάνθρωπος είναι μικρά παιδιά, τότε αυτή η ανάγκη γίνεται νομίζω πιο έντονη.

Χαίρομαι που αυτές τις μέρες πληροφορήθηκα για κάτι που δε γνώριζα την ύπαρξή του, το βρήκα πολύ όμορφο και το μοιράζομαι μαζί σας. Και χαίρομαι που το My Lovable Baby εκτός από έναν προσωπικό δημόσιο χώρο (παρότι φαντάζει παράδοξο, είναι και τα δύο ταυτόχρονα) όπου καταγράφω και μοιράζομαι μαζί σας κυρίως τα όσα μου αρέσουν, όσα σκέφτομαι, όσα ζω και όσα αισθάνομαι, δηλαδή τα τελείως δικά μου, ορισμένοι αναγνώστες μου το βλέπετε και ως ένα μέσο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, παρότι μικρό και ταπεινό και ουδεμία σχέση έχει με άλλα μεγάλα sites και blogs. Όπως συνέβη πρόσφατα όταν η φίλη και αναγνώστρια Σοφία που ζει στο Ρέθυμνο και πριν από 2 εβδομάδες με ενημέρωσε για μία δράση, την Donate Hair Donate Love, που ομολογώ ότι τώρα την άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Επισκέφτηκα λοιπόν τη σελίδα της δράσης στο FB για να ενημερωθώ περί τίνος πρόκειται και με έκπληξη είδα να απαριθμεί πάνω από 7.000 fans με τον αριθμό να μεγαλώνει καθημερινά. Επειδή μου γεννήθηκαν πολλές απορίες, επικοινώνησα με την κοπέλα που ξεκίνησε την πρωτοβουλία, μία 24χρονη φοιτήτρια που ζει στη Θεσσαλονίκη, τη Μελίνα Λουντμίλα Κωνσταντινίδη, και της πήρα μία online συνέντευξη, καταρχήν για να λύσω τις δικές μου απορίες. Και επειδή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων και εναλλακτικός αυτός ο τρόπος προσφοράς, θέλησα να το μοιραστώ και μαζί σας. Λοιπόν, δε σας λέω περισσότερα. Θα σας τα πει η ίδια η Μελίνα όπως μου τα είπε και εμένα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μελίνα, πες μου λίγα λόγια για εσένα. Πόσο καιρό έχει που υπάρχει η δράση στην Ελλάδα; Είναι μία δράση που την ξεκίνησες μόνη σου ή είστε μία παρέα ατόμων;
Eίμαι η Μελίνα Κωνσταντινίδη και είμαι 24 χρονών και μια έχω ένα όνειρο να προσφέρω δωρεάν περούκες στα όμορφα παιδιά που πάσχουν από Καρκίνο. Το όνειρο μου πήρε σάρκα και οστά χάριν στην σημαντική υποστήριξη των συνεργατών μου που δεν με αφήνουν ποτέ να απογοητεύομαι. Είναι οι συνοδοιπόροι μου και είναι ο Θοδωρής Οικονομάκης, Σταύρος Πυράκης, Έλενα Κούση, Στάθης Κατωπόδης, Μελίνα Ντισλιάν, Μαρτίνα Κορμέντζα και πρόσφατα προστέθηκαν και ο Νίκος Χατζής και η Νανά Καραγιάννη.
Σπουδάζω μαγειρική στην Θεσσαλονίκη και τους τελευταίους 4 μήνες τρέχουμε για να στήσουμε τον πρώτο Οργανισμό Δωρεάς Μαλλιών για παιδιά με καρκίνο. Και θα τα καταφέρουμε!

Η καμπάνια μας ξεκίνησε ενημερωτικά και υποστηρικτικά για 2 Οργανισμούς στην Αμερική, αλλά η αγάπη και η υποστήριξη καθώς και η ανάγκη για κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, μας έφερε σε αυτή την όμορφη κατάσταση να δημιουργούμε τον πρώτο Ελληνικό Οργανισμό Δωρεάς Μαλλιών. Η δράση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 από εμένα ενώ από το Σεπτέμβρη του 2014 έχει δημιουργεί μια ομάδα 7 ατόμων που δουλεύουμε ομαδικά  και ο καθένας στο τομέα που έχει αναλάβει.

Πώς το σκέφτηκες;
Ειλικρινά ξύπνησα μια μέρα και είπα «Γιατί όχι εγώ; Γιατί να μην το προσπαθήσω, εφόσον μπορώ». Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε «Γιατί να το κάνω εγώ, η πολιτεία να το κάνει τόσα πληρώνω». Δεν είναι έτσι. Εάν ο καθένας μας πρόσφερε αυτό που μπορεί θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Δεν καλύπτουμε κενά με την εθελοντική μας εργασία, απλά προσφέρουμε αυτό που εμείς μπορούμε και θέλουμε.

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάποια χώρα του εξωτερικού και αν ναι, σε ποια/ποιες; Ανέφερες πριν την Αμερική...
Στην Αμερική υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα αρκετοί Οργανισμοί. Στην Ευρώπη τέτοιες κινήσεις εντάσσονται σε κρατικούς Οργανισμούς Υγείας, δηλαδή όταν ένα παιδί νοσεί αυτόματα παραλαμβάνει δωρεάν από το κράτος την περούκα του, ψυχολογικά βιβλία κτλ. Είμαστε λιγάκι πίσω αλλά θα τα καταφέρουμε να κάνουμε ένα βήμα.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
Ο καθένας με τον τρόπο του, να γίνει δωρητής, εάν είναι κομμωτής να κουρεύει δωρεάν μια φορά την εβδομάδα τους δωρητές μας, καθώς είναι σημαντικό να μην επιβαρύνουμε οικονομικά τους δωρητές. Είναι σαν να λες στο εθελοντή αιμοδότη «Πλήρωσε για να δώσεις αίμα». Οι κομμωτές κάνουν σπουδαίο έργο που στηρίζουν την καμπάνια μας και τους ευχαριστούμε θερμά!
Πρόσφατα ένα ροκ συγκρότημα εκδήλωσε ενδιαφέρον να βοηθήσει ίσως με μια συναυλία είτε κόβοντας ομαδικά τα μαλλιά τους. Ένα ροκ ραδιόφωνο ανέβασε άρθρο και 10 άντρες επικοινώνησαν μαζί μας για δωρεά! Ο καθένας όπως μπορεί ας βοηθήσει. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις!
Όπως και εσείς με το άρθρο σας, θα ενημερωθεί ο κόσμος και γίνεται ένας όμορφος κύκλος που ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί.

Έχουν ενημερωθεί τα κομμωτήρια; Και αν αν ναι, με ποιον τρόπο;
Όλη η καμπάνια στηρίζεται στην επικοινωνία μεταξύ μας ή αλλιώς από στόμα σε στόμα. Το ένα κομμωτήριο βλέπει το άλλο κομμωτήριο που συμμετέχει και εντάσσεται και εκείνο. Σήμερα έχουμε συνολικά 24 συνεργαζόμενα κομμωτήρια σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε στις πόλεις: Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κάρπαθο, Ρόδο, Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης, Μυτιλήνη, Ζάκυνθο, Σύμη, Σχηματάρι Βοιωτίας, Βέροια, Χανιά. Υπάρχει ένα κομμωτήριο για όλους. Και κάθε μέρα εντάσσονται ακόμα περισσότερα!

Τα μαλλιά, που συλλέγονται/αποθηκεύονται και πώς καταλήγουν να γίνουν περούκες;
Προς το παρόν η καμπάνια και ο Οργανισμός μας είναι στις προετοιμασίες. Πρέπει να ολοκληρώσουμε κάποια νομικά ζητήματα που μας καθυστερούν, αλλά ευελπιστούμε το συντομότερο να είμαστε έτοιμοι. Έχουμε ανακοινώσει τις προϋποθέσεις της εταιρείας που θα μας φτιάχνει τις περούκες, συλλέγουν οι δωρητές και τα κομμωτήρια και μόλις ανακοινώσουμε την έναρξη, θα ξεκινήσουμε να δωρίζουμε στα παιδιά μας τις περούκες.

Η δωρεά μαλλιών απαιτεί συγκεκριμένο μήκος μαλλιών; Πχ. μία κοπέλα με καρέ μαλλί που θα ήθελε να τα κόψει αγορέ θα μπορούσε με τα μαλλιά της να προσφέρει στη δράση;
Οι προϋποθέσεις της δωρεάς είναι 20 εκατοστά και άνω, φυσικού χρώματος ή βαμμένα με χένα ή φυτική βαφή.

Πες ότι κάποιος σήμερα αποφασίζει να κόψει τα μαλλιά του και να τα κάνει δωρεά. Που απευθύνεται; Σε συγκεκριμένο κομμωτήριο; Αν ναι, πώς το βρίσκει;
Υπάρχουν συνεργαζόμενα κομμωτήρια τα οποία είναι ενήμερα για την διαδικασία και τον σκοπό και τα οποία κουρεύουν και δωρεάν τους δωρητές μας. Κάθε μέρα εντάσσονται και καινούργια. Ευχαριστούμε ολόψυχα όλους τους κομμωτές της καμπάνιας μας.

Αν κάποιος πάει στο κομμωτήριό του που όμως δε συμμετέχει στη δράση, επειδή π.χ. εμπιστεύεται μόνον το δικό του κομμωτή για να του κόψει τα μαλλιά, μπορεί να πάρει τα κομμένα μαλλιά του και να τα στείλει μόνος του κάπου; Αν ναι, που;
Προς το παρόν οι δωρητές μας κόβουν και αναμένουν την έναρξη μας. Μόλις νομιμοποιηθούμε και αποκτήσουμε το "σπίτι" της δωρεάς θα είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε. Στην σελίδα μας στο Facebook θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση ενώ σύντομα θα αποκτήσουμε και την ιστοσελίδα μας.

Υπάρχει κάποιο σχετικό site;
Ο Στάθης Κατωπόδης είναι το μέλος της ομάδας της Δωρεάς, που έχει αναλάβει την δημιουργία του site μας σε λίγο καιρό θα είναι οn air. Να σημειώσω πως η προσφορά του είναι εθελοντική όπως και όλων μας.

Πόσο καιρό έχει που υπάρχει η σελίδα στο FB;
Είναι ενεργή περίπου από τον Ιούνιο του 2014.

Βλέπω ότι η σελίδα στο FB έχει πάνω από 7.000 fans. Αυτό πώς το πετύχατε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πιστεύεις; Με κάποια διαφημιστική καμπάνια ή απλά ο κόσμος ευαισθητοποιείται και το διαδίδει;
Όχι δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε την προώθηση που παρέχει το Facebook. Είναι καθαρά από κοινοποιήσεις και διάδοση των φίλων της σελίδας.

Έχετε προσεγγίσει media (άλλα sites, portals, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο) για την καμπάνια σας; Αν όχι, έχετε σκοπό να το κάνετε;
Για καλή μας τύχη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι όπως και εσείς, που από μόνοι τους στηρίζουν την καμπάνια όλα προέρχονται από την αγάπη και την υποστήριξη σας. Εγώ στα 24 μου δυστυχώς δεν έχω τα μέσα να προωθήσω την Καμπάνια, η αγάπη όλων μάς έφερε ως εδώ. Πραγματικά υπάρχουν μέρες που δεν πιστεύω το πόσο ανάγκη είχαμε για έναν τέτοιο Οργανισμό και πόσοι θέλουν να μας βοηθήσουν.

Έχετε προσεγγίσει την πολιτεία; Αν ναι, ποιο φορέα; Αν όχι, γιατί;Βεβαίως. Μέλος της ομάδας μας, η Μελίνα Ντισλιάν, διοργανώνει μια υπέροχη εκδήλωση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης μας παραχώρησε τον προαύλιο χώρο και ότι εξοπλισμό χρειάζεται η εκδήλωση. Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες με όλους τους φορείς είτε κρατικούς είτε ιδιωτικούς.

Μελίνα, σε ευχαριστώ πολύ!

Σημ. Τη σελίδα της δράσης στο FB, όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα της, θα τη βρείτε εδώ.

Αλήθεια, εσείς πόσο εύκολα θα δωρίζατε τα μαλλιά σας για αυτό το σκοπό;

10 σχόλια :

  1. Άσπα μου καλημέρα, καταρχήν η συνέντευξη που μας παραχώρησες ήταν υπέροχη και άκρως ενημερωτική! Είναι υπέροχο να συναντάς τέτοιους ανθρώπους με έντονο το αίσθημα της δωρεάς, της φιλανθρωπίας, για καλό σκοπό!
    Εγώ από τη μεριά μου, έχω να πω ότι θα τολμούσα χωρίς δεύτερη σκέψη να το κάνω. Να δωρίσω δηλαδή τα μαλλιά μου, γι'αυτόν τον ιερό σκοπό...για τα παιδάκια αξίζει να το κάνει κανείς! Προς το παρόν βέβαια, είναι αδύνατον μιας και διατηρώ κοντό-αγορέ κούρεμα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο...οπότε εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο! Κρίμα που δεν το γνώριζα νωρίτερα, διότι από πολύ μακρυά μαλλιά (που είχα), τα έκοψα κοντά! Ίσως όμως στο μέλλον να το επιχειρήσω...είμαι πάντως ανοιχτή! Σ'ευχαριστούμε πολύ για τούτη την όμορφη ανάρτηση, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω δεί τις τελευταίες ημέρες και το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να το κάνω!
    Όμως δυστυχώς είναι βαμμένα.. Βέβαια σύντομα θα τα κουρέψουμε και δεν σκοπεύω να τα ξαναβάψω.. οπότε εύχομαι την επόμενη φορά να το κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασπασία δεν έχω λόγια.... ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!! Να είσαι καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aσπασια μπραβο για την πρωτοβουλια...Τροφη για ... δραση το post σου...Δυστυχως κι εγω τα βαφω, αλλιως με χαρα θα το εκανα κι εγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στη Θεσσαλονίκη Ποια κομμωτήρια συνεργάζονται ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στη Θεσσαλονίκη Ποια κομμωτήρια συνεργάζονται ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Το link με τα κομμωτήρια το έχω στην ανάρτηση (συνεργαζόμενα κομμωτήρια).
      Από εκεί και πέρα, περισσότερες πληροφορίες μπορεί να σας δώσει η ίδια η Μελίνα, τα στοιχεία επαφής της οποίας υπάρχουν πάνω στην αφίσα (βλ. εικόνα στην ανάρτηση).

      Διαγραφή
  7. Ασπασία μου, χαίρομαι ιδιαίτερα που πήρες την πρωτοβουλία να προωθήσεις και εσύ με τον τρόπο σου αυτή την καταπληκτική πρωτοβουλία της Μαρίνας και των άλλων παιδιών που τους αξίζει ένας μεγάλος έπαινος.Ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πιστεύω ότι θα προσφέρουν ένα σπουδαίο δώρο στα παιδιά που η μοίρα τους στάθηκε σκληρή και μπήκαν από μικρά στα βάσανα.Μακάρι τέτοιες πρωτοβουλίες να βρίσκουν μιμητές.Τότε ελπίζουμε ότι ο κόσμος γύρο μας θα γίνει καλύτερος.
    Με άπειρη αγάπη
    Η μαμά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είχα ξανακούσει για τη δράση αυτή και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στη Μελίνα και στην ομάδα της που την υλοποίησαν!!! Εύχομαι να βρει πολλούς υποστηρικτές!!!
    Δυστυχώς έχω κοντά μαλλιά και βαμμένα και η υπόλοιπη οικογένεια επίσης κοντά, οπότε δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε άμεσα:(
    Εμμέσως όμως θα προωθήσω την πρωτοβουλία αυτή στους φίλους μου οπωσδήποτε!
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Ασπασία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts