18.9.13

Happy moments: Το Βιβλίο της Γης...και η έκπληξη της βραδιάς



Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013. Περασμένα μεσάνυχτα. Η Δάειρα είναι 2 ετών και 3 εβδομάδων (έχει σημασία που το αναφέρω). Έχουμε ξαπλώσει (από ώρα ώρες) στο κρεβάτι (μου) για να την κοιμήσω και αφού της έχω διαβάσει του κόσμου τα βιβλία/ παραμύθια (κοινώς με έχει εξοντώσει για ένα
ακόμη βράδυ) αυτή επιμένει να της διαβάσω KAI το 'Βιβλίο της Γης'. Όμως εκείνο το βράδυ με περιμένει μία μεγάλη έκπληξη!!! Η οποία ήταν και από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που έχω ζήσει από όταν έγινα μάνα. Αλλά ας τα πάρω με τη σειρά...

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα τελευταία της αποκτήματα, το οποίο της το είχα αγοράσει μία εβδομάδα πριν από εκείνο το βράδυ. Της κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή και με το συγκεκριμένο βιβλίο κλείνουμε την αυλαία των βραδυνών μεταμεσονύχτιων αναγνώσεων πριν αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα και του μπαμπά, μαμά και κόρη. Κοινώς, κοιμόμαστε όταν ξυπνάνε τα βαμπίρ, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Και επίσης co-sleep-άρουμε, αλλά δεν είναι ούτε αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι η έκπληξη εκείνης της βραδιάς...

Ας κάνω ένα μίνι ιντροντάκσιον στο βιβλίο για να σας βάλω στο πνεύμα...
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο 32 σελίδων των εκδόσεων Μεταίχμιο, με πανέμορφα σχέδια, έντονα χρώματα και απλά, τρυφερά μηνύματα μέσω των οποίων ο συγγραφέας του, ο Τοντ Παρ, μας θυμίζει πώς και γιατί μπορούμε και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τη Γη και να την προστατεύσουμε. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδάκια αρκετά μεγαλύτερα των 2 ετών (από ότι είναι η κόρη μου αυτή τη στιγμή), όμως έχει βαρεθεί τα βιβλία της ηλικίας της με το χοντρό εξώφυλλο και η βιβλιοθήκη μας έχει ήδη γεμίσει με βιβλία για παιδιά 3 και 4 ετών και άνω.

Που λέτε λοιπόν, εκείνο το βράδυ μου ζητάει η Δάειρα να της διαβάσω το 'Βιβλίο της γης' για 7η φορά μέσα στην εβδομάδα, αφού όπως προανέφερα της το είχα πάει μία ακριβώς μία εβδομάδα πριν και είχαν μεσολαβήσει ακριβώς 6 βραδυνές μεταμεσονύχτιες αναγνώσεις.

Της το διαβάζω.

Μου ζητάει να της το ξαναδιαβάσω.

Είναι περασμένα μεσάνυχτα και της αρνούμαι: "Όχι αγάπη μου άλλη φορά. Αύριο πάλι. Τώρα θα κοιμηθούμε".
- "Άλλη μία μαμά, τελευταία".
- "Όχι Δάειρα, καμία. Ύπνο τώρα. Αύριο πρέπει να σηκωθείς πρωί. Πρέπει να πας σχολείο στους φίλους σου".

Η Δάειρα όμως επέμενε. "Μαμά, σε απακαλώ(=παρακαλώ). Μόνο μία ακόμα. Τελευταία".

Αυτή τη φορά προσπάθησα να μην ενδώσω, παρά τη γλυκύτητα που εξέπεμπε αυτή της η παράκληση.
"Δάειρα, είπα όχι. Τώρα θα κοιμηθούμε".

Παίρνω από το κομοδίνο ένα βιβλίο (μυθιστόρημα που έχω ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού και δεν έχω καταφέρει ακόμη να τελειώσω) και αρχίζω να το διαβάζω χωρίς να της δίνω σημασία, μπας και το πάρει απόφαση και κοιμηθεί. Ο μπαμπάς μας στο καθιστικό. Η Δάειρα ξαπλωμένη στο μαξιλάρι δίπλα μου, εξακολουθεί να κρατάει το 'Βιβλίο της Γης' στα χέρια της. Αφού το χαζεύει για λίγο, το ανοίγει και αρχίζει να μουρμουράει. Την παρακολουθώ διακριτικά, χωρίς να το καταλάβει αφού αυτή νόμισε ότι ήμουν επικεντρωμένη στο βιβλίο μου.

Με μεγάλη τεράστιά μου έκπληξη διαπιστώνω ότι άρχισε να αφηγείται κατά σελίδα και κατά γράμμα, ό,τι ακριβώς έγραφε το βιβλίο. Έμεινα κάγκελο! Άναυδη! Σπιτσλες...που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Το βιβλίο έχει μεν σχετικά μεγάλη γραμματοσειρά και 1-2 γραμμές ανά σελίδα (με εξαίρεση την τελευταία που έχει ένα κατεβατό), όμως δεν παύει να είναι ένα βιβλίο 32 σελίδων που περιέχει συνολικά 47 γραμμές κείμενο.

Μόλις τελείωσε την ανάγνωση αφήγηση, της λέω ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ, τη ρουφάω στο λαιμό (σαν μαμά νυχτερίδα, άλλωστε μεσάνυχτα ήταν) και ενθουσιασμένη φωνάζω τον μπαμπά της να έρθει. Ο οποίος έρχεται πανικόβλητος νομίζοντας ότι κάτι έχει συμβεί.

Το ξαναδιαβάζει η Δάειρα, αυτή τη φορά δυνατά και γεμάτη αυτοπεποίθηση, αφού έβλεπε ότι και οι δύο γονείς την παρακολουθούμε. Μένουμε κάγκελο μποθ πάρεντς.

Της ζητάω να το ξαναδιαβάσει για μία ακόμη φορά (3η κατά σειρά) για να την τραβήξω βίντεο. Έπρεπε - όφειλα - ήθελα - είχα ανάγκη να απαθανατίσω αυτό το σκηνικό. Δεν ήθελα απλά να το διηγηθώ σε παππουδογιαγιάδες, θείους και φίλους. Η Δάειρα ξαναρχίζει χαρούμενη για το κατόρθωμά της και εγώ αρχίζω και τραβάω βίντεο από το κινητό. Μόλις τελειώνω διαπιστώνω (για κακή μου τύχη) ότι ο μισός ήχος είχε εξαφανιστεί (κάλυπτα το ηχείο με το δάχτυλό μου) και εκτός αυτού το βίντεο το είχα τραβήξει ΚΑΙ ανάποδα (το πάνω κάτω) και εκτός αυτού ήταν ΚΑΙ σκοτεινό.

Αποφασίζω να την ξανατραβήξω. Τη παίρνω από το χέρι και πάμε στο καθιστικό (πλέον η ώρα κόντευε 1:00 μετά τα μεσάνυχτα), ανάβω όλα τα φώτα -σποτάκια, κρυφούς φωτισμούς, φωτιστικά, ότι ύπάρχει και δεν υπάρχει- ώστε να έχω τον maximum δυνατό φωτισμό για τέτοια ώρα και αρχίζω να ξανατραβάω βίντεο. Η Δάειρα πλέον έχει κουραστεί από τις πολλαπλές αναγνώσεις και το περασμένο της ώρας (λογικό) και στο τέλος άρχισε λίγο να τα χάνει. Είναι πλέον εμφανής η κούρασή της αλλά και η επιμονή της να τα καταφέρει για μία ακόμη φορά.

Σίγουρα το παιδί μου δεν ξέρει να διαβάζει. Δεν έχει μάθει ανάγνωση ακόμη. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς. 2 ετών και 3 εβδομάδων. Όμως έχω μείνει έκπληκτη με το πώς μπορεί ένα τόσο μικρό παιδί να αποστηθίσει 47 σειρές κείμενο, και μάλιστα με δύσκολες λέξεις (θεωρώ) για την ηλικία της. Και μάλιστα να το αποστηθίσει μετά από 7 φορές ανάγνωση της μαμάς. Πείτε με μαμά κουκουβάγια, πείτε με ό,τι θέλετε, πάντως είμαι πολύ χαρούμενη, τόσο χαρούμενη που θέλω να το μοιραστώ και μάλιστα με ντοκουμέντα. Όχι πείτε μου, άδικο έχω που κάνω κωλοτούμπες; Είμαι υπερβολική; 

Ιδού το βίντεο:


20130903 001325 from My Lovable Baby on Vimeo.

[Ενώ το βίντεο το δείχνει κανονικά στο laptop μου, όταν φορτώθηκε στο vimeo, φορτώθηκε ανάποδα. Θα προσπαθήσω να το διορθώσω και να το ξανα-ανεβάσω σωστά].




38 σχόλια :

  1. Ε, καλά, αυτό δεν υπάρχει. Είναι φοβερή η μικρή σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να την χαίρεσαι..Αν την είχα μπροστά μου θα την είχα κατσιάσειαπό τα πολλά φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ!!!
    εκτός απο την υπέροχη φωνούλα έμεινα με το στόμα ανοιχτό...γιατίίίίίί(όπως λέει και η Δάειρα)... όντως ΔΕΝ παρέλείψε ούτε μια λέξη......!!!
    όντως μεγάλη η έκπληξη....
    Παντή Ευαγγελία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...απολλιμάτων, ανακυκλώνω το γυαλί το αλουμίνιο, το χατί, το πατικό!!!
    Τρελαίνομαι! Φιλάκια ρουφηχτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να τη χαίρεσαι την υπέρ-απίθανη κοράκλα σου Ασπασία μου!
    Εντάξει έλιωσα... με τη φωνούλα, την απαγγελία, απίθανο βιντεάκι!
    Καλά κάνεις και καμαρώνεις για τη μικρούλα, είναι τεράστιο κατόρθωμα αυτό που έκανε!
    Να της πεις ένα τεράστιο μπράβο από τη θεία Ερμιόνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο στην Δάειρα, έχει δείξει καιρό ότι κόβει το μυαλουδάκι. Το έκανε η μεγάλη μου στα 3 και αν κρίνω από την μετέπειτα της εξέλιξη (στο σχολείο εννοώ), σε περιμένουν πολλές στιγμές που θα σε κάνουν να νιώσεις κουκουβάγια με όλη την σημασία της λέξης!
    Δώσε της ένα μεγάλο φιλάκι από εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οχι δεν είσαι υπερβολική!!! κι ο Νικόλας ξέρει απ'έξω τα αγαπημένα του βιβλία και όταν το πρωτοέκανε κόντεψα να πέσω ξερή..Μόνο που δεν μπορώ να τον αποθανατίσω γιατί μόλις δει την κάμερα σταματάει..χαχα..Απίστευτη η Δάειρα!! μια γλύκα!! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σας ζήσει και να την καμαρώσετε οπως ποθείτε, τελικα τα παιδια μας βάζουν τα γυαλιά, και εγώ χαζομαμα είμαι αν μη τι άλλο και δεν καμαρώνουμε για τα παιδιά μας, να σας ζήσει και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναποδα ή οχι εχω εντυπωσιαστει με την γλώσσα της. Παρόλο που ακόμα δεν μιλαει καθαρα κατεφερνει η ατιμη να λεει τόσο ολοκληρωμενες προτασεις καποιες απο τις οποιες περιειχαν δυσκολες λέξεις! Να την χαιρεστε! Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έιναι να μην καμαρωνεις!
    Τι γλυκια φωνούλα !
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ειναι φοβερη!!!!καλε ξερει ποια λογια ειναι σε καθε σελιδα..δεν τα εχει αποστηθισει απλα!!!και λεει και τοσο μεγαλες και δυσκολες λεξεις..τι να πω!!!μπραβο και να την καμαρωνεις ετσι παντα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντάξει....κλαιω πρωι πρωι!!! Αυτο το "γιατιιιιιι" μου έφτιαξε τη μέρα!!
    Υπεροχη, μοναδικη, πανέξυπνη Δάειρα!! Πως να μην καμαρώνεις μανούλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά..τι παιδί είναι αυτό!!! Αυτό το "γιατίιι" της είναι μια γλύκα!
    Ασπασία μεγαλώνεις μία μικρή Αϊνστάιν! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απίστευτη είναι η μικρή σας! Πανέξυπνη, ικανή και ακούραστη!

    Ικανοί και ακούραστοι είστε και όσοι τη διαπαιδαγωγείτε. Συνεχίστε έτσι, το παιδί είναι αστέρι!

    Υπήρξα παιδί που αγάπησε πολύ το διάβασμα και με συγκινεί πολύ.

    Μήπως άραγε δε θέλει να κοιμηθεί νωρίς και επιμένει να της διαβάσετε, όχι γιατί είναι ζωηρή ή γκρινιάρα, αλλά γιατί διψά για τα ερεθίσματα που της προσφέρουν τα βιβλία;



    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ψυχή μου!! Μα είναι να μην καμαρώνεις;; Λιώνω με τις φωνούλες τους!
    Ασπασία αυτό είναι μία απόδειξη ότι και τα έξυπνα παιδιά θέλουν παρότρυνση, ουσιαστικό χρόνο, να τους μιλάς συνέχεια και να τους μαθαίνεις όσα μπορείς.. Σαν σφουγγάρι αφομοιώνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. My Aspa, i miss you so. I'm so excited . Your lovable baby, has become - by this special, magical, midnight momment - a miraculous little girl... Congratulations! You and your husband must be so proud, so happy!!! I agree with the anonymous N. friend about this posible sleepless love of books!! A good thing, take time ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παναγίτσα μου... το παιδί θαύμα!!! Οχι δεν είσαι καθόλου μαμά κουκουβάγια!!! Το παιδί είναι κακάλι (βλ. τσακάλι, χιχι) και δώσ του και ένα ρουφηχτό φιλί κι από μένα. Φωνούλα γλυκιά!!!!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ καλά κάνεις και καμαρώνεις! Είναι φοβερή!!!
    Να τη χαίρεσαι και να σε κάνει πάντα περήφανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ασπασίααααααααααααααααα έλιωσαααααααααααααααααα! Είναι υπέροχη! Ψυχή μου τι καλή που είναι! Αυτό το "γιατιιιιιιιιιιιιι" που λέει!!!!!!!!!!!! Αχ κι εγώ θα την δάγκωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ασπασία μου, σε διαβάζω καιρό και οι ατάκες της γλυκύτατης κορούλας σου είναι η αγαπημένη μου στήλη. Φάνηκε εξ αρχής οτι πρόκειται για παιδάκι αντιλήψεως που μέσα σε τέτοιο περιβάλλον(γονείς και παππούδες καλλιεργημένους και με συνειδητό ενδιαφέρον για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού) ήμουν σίγουρη ότι σύντομα θα μας εξέπληττε, όπερ και εγένετο. Έχω γνωρίσει αρκετά παιδάκια σε αυτήν την ηλικία όλων των επιπέδων γλωσσικής εξέλιξης. Μακάρι όλα τους να είχαν την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση/ερεθίσματα/περιβάλλον. Είναι εντελώς παραμελημένη δυστυχώς η προσχολική εκαπίδευση ειδικά στην Ελλάδα. Τα παιδάκια μέχρι τα 5 μπορούν να κάνουν θαύματα.Είστε ευλογημένοι που έχετε αυτό το κοριτσάκι κι εκείνο που σας έχει γονείς. Εκτός από μεγάλο θαυμασμό μου προκάλεσε και μεγάλη συγκίνηση η Δαειρούλα με τον ζήλο της να διαβάσει τόσο εκφραστικά, αψεγάδιαστα, αλλά και με σοβαρότητα αυτά τα όμορφα παγκόσμια μηνύματα.Θα μπορούσε κάλλιστα να προβληθεί το βίντεο ως διαφημηστικό μήνυμα σε διεθνή εμβέλεια και δεν υπερβάλλω.Συμφωνώ 100% με τις προλαλήσασες ότι η μικρούλα έχει αστείρευτη φιλομάθεια σε σημείο να..ξενυχτάει από τώρα!Έτσι εξηγείται πώς ρούφηξε το κείμενο κατά γράμμα σε τόσο λίγο χρόνο!Εύχομαι η Παναγία να την προστατεύει, να'ναι πάντα γερή!Συγγνώμη που μακρηγόρησα. Φιλάκια στην Δαειρούλα κι ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τις όμορφες στιγμές σας.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σας ευχαριστώ! Με έχετε συγκινήσει πολύ με τα όμορφα μηνύματα που μου αφήσατε. Όσο για τα φιλάκια που μου στείλατε, τα έχω ήδη δώσει στα μαγουλάκια της Δάειρας. Σας ευχαριστώ και πάλι!!!

    Ασπασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'εχω λιώωωωωσει...θέλω να την ζουπίξω...εκεί ειδικά στα "γιατιιι"

      ελενα

      Διαγραφή
  22. Φίλη Ν., μπορείς να μου στείλεις ένα e-mail να επικοινωνήσω μαζί σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι απίθανη η μικρή και απίστευτα έξυπνη και γλυκιά ΓΙΑΤΙ έχει πάρει από τη μαμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εντάξει έχω πάθει μεγάλη πλάκα τώρα!!! Είναι απίθανο αυτό το μυαλουδάκι, για googlαρε για early readers, θα τη στείλουμε στη ΝΑΣΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Με όλο το σεβασμό, πρόσεχε λίγο το overexposure της ζωής της μικρούλας σου. Και δεν εννοώ την εικόνα (εκεί προσέχεις). Απλά σκέψου αν θα ήθελες να γνωρίζει ο καθένας όλες τις προσωπικές σου στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα μέσα στο σπίτι σου στην ευαίσθητη ηλικία των 2, 3, 4 και πάει λέγοντας. Το blog σου είναι δημόσιο και όχι μόνο για παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες.Πολλές φορές εμείς οι μάνες παρασυρόμαστε από τη χαρά μας.
    Κατά τα άλλα αυτό που σίγουρα μπορώ να σου πω είναι ότι ετοιμάσου για πολλά βιβλία και πολύ πιο προχωρημένα για το παιδάκι σου. Η ίδια θα σε πάει πάνω από τα ηλικιακά της όρια. Αλλά μίλα και με παιδοψυχολόγο για το πως θα χειριστείς καταστάσεις πρωτόγνωρες για εσένα.

    Μια παθούσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή αναγνώστρια, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Με προβλημάτισε η τελευταία σου φράση καθώς δεν μπορώ να φανταστώ τι εννοείς με το "πρωτόγνωρες καταστάσεις". Θα με βοηθούσες εάν μου εξηγούσες τι ακριβώς εννοείς.
      Με προβληματίζει γιατί υπογράφεις ως 'παθούσα', γεγονός που με κάνει να υποθέτω ότι έχεις κάποια δυσάρεστη εμπειρία κάνοντας κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνω εγώ με το να καταγράφω στο blog μου (μεταξύ άλλων) και κάποιες προσωπικές εμπειρίες. Ωστόσο, προσωπικά δε θεωρώ ότι κάνω overexpose τη ζωή μας και τη ζωή της μικρούλας μου ειδικότερα, αφού συνειδητά επιλέγω να καταγράφω μόνο ορισμένα από τα βιώματα/ εμπειρίες της ζωής μας. Κυρίως αυτά που θα θέλω να θυμάμαι αύριο μεθαύριο διαβάζοντας τα. Κάτι σαν προσωπικό ημερολόγιο που γράφω αραιά και που και που όμως δε διστάζω να μοιραστώ δημοσίως. Δε γράφω τι κάνουμε 24 ώρες το 24ωρο.
      Όλα αυτά τα γράφω εντελώς καλοπροαίρετα με αφορμή το σχόλιό σου και δε θέλω να παρεξηγηθώ :) Όμως ειλικρινά μου έχεις αφήσει αρκετά κενά/ ερωτηματικά.
      Αν δε θέλεις να μου απαντήσεις δημοσίως, θα χαρώ πολύ να μου στείλεις e-mail στο daeira_mommy@gmail.com για να με διαφωτίσεις περισσότερο καθώς με μπέρδεψες λίγο :)
      Φιλικά, Ασπασία

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή Ασπασία
      Φυσικά και δεν παρεξηγώ την απάντηση σου γιατί είσαι πολύ ευγενική και χαίρομαι που και εσύ δεν πήρες στραβά το δικό μου σχόλιο.
      Μην αγχώνεσαι με το "παθούσα". Δεν αναφέρεται στο blog αλλά στο παιδί-βιβλιοφάγο!
      Επειδή πρόκειται για προσωπική και μεγάλη ιστορία, θα σου στείλω mail το βράδυ (που θα κοιμούνται τα τέκνα..ξέρεις). Και αυτό όχι για να σου υποδείξω τι να κάνεις αλλά για να έχεις το νου σου στο πως να χειριστείς κάποια πράγματα όσον αφορά την φιλομάθεια της κόρης σου, που εγώ δεν τα ήξερα και έκανα κάποια μεγάλα λάθη.

      Διαγραφή
    3. Ειλικρινά, θα χαρώ πολύ να λάβω e-mail σου :)
      Κάθε συμβουλή είναι πολύτιμη από τη στιγμή που φαίνεται ότι έχεις προσωπική εμπειρία. Σίγουρα θα με βοηθήσεις πολύ :)
      Σε ευχαριστώ και πάλι!
      Ασπασία :)

      Διαγραφή
    4. Εγώ από την μεριά μου πιστεύω ότι είσαι πολύ προσεκτική και το blog σου είναι πολύ προσεγμένο σε όλα! Προφανώς με το "παθούσα" η ανώνυμη εννοεί ότι ίσως έχει κάποιο παιδάκι πιο προχωρημένο από την ηλικία του και μάλλον θα έχει ζήσει κάποιες καταστάσεις που δεν περίμενε. Μην ανησυχείς όμως όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες.

      Διαγραφή
    5. Γωγώ μου, μόνο μη μου φέρει κανέναν γαμπρό από τα 12. Όλα τα άλλα τα "προχώ" για την ηλικία της, νομίζω θα τα αντέξω :)

      Διαγραφή
  26. Δεν μπορώ να ακούω ή μάλλον να διαβάζω χαζομάρες...Τί υπερέκθεση και βλακείες??/Μακάρι να είχαν όλες οι μαμάδες την ικανότητα και την εξυπνάδα να αποτυπώνουν τόσο παραστατικά,αλλά πάνω από όλα διακριτικά τις ικανότητες και τις super δυνατότητες των μικρών τους ηρώων...Γιατί σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι η μικρή εκτίθεται με κανέναν τρόπο και ότι η μαμά της δεν θα έκανε τίποτα που θα την έβλαπτε εν δυνάμει...Απλά η μικρή Δάειρα είναι γεγονός ( και αυτό αποδεικνύεται με ντοκουμέντα στο παρόν blog ) ότι είναι φυσικό ταλέντο και ευχαριστούμε πολύ τη μαμά της που μοιράζεται μαζί με γνωστούς και αγνώστους τα καθημερινά κατορθώματα της μικρής της νεραιδούλας...γιατί,για να κάνει κανείς κάτι τέτοιο θέλει πραγματικά κότσια!!!ΜΠΡΑΒΟ Ασπασία που μοιράζεσαι μαζί μας αυτές τις πραγματικές όμορφες προσωπικές σας στιγμές και αποτελεί η Καταπληκτική και ανεπανάληπτη Δάειρα μια όαση στην καθημερινότητά μας και μας ζωγραφίζεται με χρώματα τις γκρίζες ( από όλες τις απόψεις ) μέρες μας.Σε ευχαριστούμε για την δημιουργία αυτού του υπέροχου blog και να μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σε πικάρει με οποιονδήποτε τρόπο.Θέλω να δώσεις στη Δάειρα ένα μεγάλοοοοοοοοο φιλί,γιατί την έχω αγαπήσει σαν να είναι δικό μου παιδί.

    Με αγάπη Τόντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή/ε φίλη/ε! Σε ευχαριστώ για το τόσο όμορφο σχόλιό σου! Να διευκρινίσω ότι δε με ενόχλησε καθόλου το σχόλιο της άγνωστης αναγνώστριας (μακάρι να γνώριζα το όνομά της ώστε να την αποκαλέσω κανονικά) που μιλούσε για υπερέκθεση (overexposure). Ίσα-ίσα που μου κίνησε την περιέργεια γιατί ως μητέρα που βίωσε αντίστοιχες στιγμές με το δικό της παιδί -για να το γράψει- κάτι έχει να μου πει. Για αυτό και ζήτησα να μου εξηγήσει λίγο περισσότερο τι εννοεί με κάποιες φράσεις, γιατί μπερδεύτηκα λίγο :)

      Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα. Κάθε σχόλιο που μου γράφετε το λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου. Μου αρέσει να ακούω διαφορετικές (ακόμη και αντικρουόμενες) μεταξύ τους απόψεις. Δε διαγράφω σχόλια αναγνωστών, εκτός και αν είναι υβριστικού/ προσβλητικού περιεχομένου, που μέχρι στιγμής -ευτυχώς- δεν έχει τύχει να λάβω κάτι τέτοιο.

      Σε ευχαριστώ και πάλι για το πολύ όμορφο σχόλιό σου :)
      Φιλικά, Ασπασία

      Διαγραφή
  27. Πόσο εξαίσια ηχούν ακόμη στα αυτιά μου αυτά τα εξαίσια λόγια με τη μοναδική προφορά τής επιβλητικής μας Δάειρας! Είναι απίθανη και ανεπανάληπτη! Η επιμονή της δεν έχει όρια! Το πείσμα της, με την καλή έννοια το λέω, δεν έχει προηγούμενο! Οπότε κατάλαβες, γλυκιά μου Ασπασία, ότι σε λίγο δε θα σε παρακαλεί να της διαβάσεις εσύ τα βιβλία της. Θα τα διαβάζει μόνη της.
    Όπως η μέλισσα ακούραστα πετάει από λουλούδι σε λουλούδι, για να ρουφήξει το νέκταρ, έτσι και η μικρή μας, Δάειρα, πηγαίνει από βιβλίο σε βιβλίο διψώντας για γνώση.
    Φυσικό ήταν να αγαπήσει ιδιαίτερα το βιβλίο της γης, γιατί το έχει δείξει πολλές φορές ότι είναι φυσιολάτρης. Θυμάσαι, Ασπασία μου, όταν βρίσκεται στη φύση πώς τρέχει κατενθουσιασμένη προσπαθώντας να τη χαρεί όσο μπορεί περισσότερο.
    Δεν ξεχνώ, όταν ήταν δεκαέξι μηνών, με πόση προσοχή άκουγε τα πουλάκια που τιτίβιζαν πάνω στα δέντρα το σούρουπο, όταν την παρότρυνα.Και μάλιστα παρότρυνε και τον παππού της να τα ακούσει λέγοντάς του: άκου, παππού, τα πουλάκια πώς κάνουν!Εγώ παρακολουθώντας την ένιωθα υπέροχα, γιατί έβλεπα ότι έχει διάπλατα τα παράθυρα στον κόσμο, τις αισθήσεις της.
    Δε θα κουραστώ να το λέω είναι μια γλυκιά αρμονία η ανάγνωση αυτού του βιβλίου από τη γλυκιά μου εγγονούλα. Το επαναλαμβάνω πολλές φορές στον υπολογιστή. Κάθε φορά ανακαλύπτω και μια νέα μαγεία και διαπιστώνω ότι εκτός των άλλων ταλέντων έχει μια ηθοποΐα μοναδική!

    Σας αγαπώ πολύ πολύ
    Η μαμά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. απο νωρίς η Δαειρούλα μας ξεχώρίζε στον λόγο, αλλά έιναι πολύ
    εντυπωσιακή η ικανότητα της να απομνημονεύει τόσο καλά και να θυμάται
    δύσκολες λεξούλες, τι να πώ με άφησε άφωνη...
    φιλάκια ξαδερφούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Eντυπωσιακο!!!! Η μικρουλα σου ειναι καταπληκτικη !! Προφανως της εχεις περασει αυτην την αγαπη για διαβασμα !! Δυστυχως το βιντεο δε μπορω να το δω ....αλλα μονο απο τη περιγραφη φανταζομαι !!! Και εννοειτε δεν εισαι υπερβολικη εμενα μια μουτζουρα κανει το παιδι μου και συγκινουμε χαχαχαχαχαχχα Πολλα Φιλια Ευη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Να σας ζήσει το παιδάκι σας, με το στραμπουληγμένο το γλωσσάκι!!! Ζατίιιιι....τι γλυκό!!!!!!

    "Να περνάμε καλά", "το έκανα για την εμπειρία", τόσες και τόσες χαζομάρες ακούμε καθημερινά από εγωπαθείς ανθρώπους που προσπαθούν να γεμίσουν με νόημα τη ζωή τους και αδυνατούν να απαγκιστρωθούν απτο εγω τους και να κατανοήσουν ότι η μητρότητα είναι η υπέρτατη εμπειρία και χαρά και πρόκληση της ζωής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts