11.12.12

Emotions/thoughts: Βοήθησε και εσύ να μείνει ζωντανός ο μύθος του Άγιου Βασίλη για ένα παιδάκι




Τα Χριστούγεννα είναι, θεωρώ, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Ναι, είναι μία ολόκληρη εποχή, αφού τα γιορτάζουμε για μέρες πολλές. Οι προετοιμασίες ξεκινούν αρκετά νωρίτερα. Όλοι θέλουμε να στολίσουμε το σπίτι με κόκκινες και χρυσές κορδέλες και γιρλάντες, πολύχρωμα λαμπιόνια,
μπάλες, αστέρια. Να ψήσουμε μπισκότα και μελομακάρονα, να μυρίσει το σπίτι βούτυρο και κανέλα. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε στολισμούς και ξεφουρνίσματα (που κρατάνε για μέρες), να κάνουμε τις εξορμήσεις μας στην αγορά για να ψωνίσουμε δώρα για όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και στη συνέχεια, να τα τυλίξουμε με περισσή φροντίδα με όμορφα περιτυλίγματα, να τα δέσουμε με ακόμη πιο όμορφους φανταχτερούς φιόγκους και να τα τοποθετήσουμε με προσοχή κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ανυπομονώντας
για το πότε θα έρθει η στιγμή να τα προσφέρουμε όλο αγάπη στους τελικούς παραλήπτες τους: το παιδί μας, το έτερον ήμισυ, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους θείους, τις θείες και σε όποια άλλα αγαπημένα πρόσωπα τύχει (ή πετύχει) να βρίσκονται μαζί μας στο γιορτινό Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Κάπως έτσι είναι και τα δικά μου σχέδια για τα φετινά Χριστούγεννα

Μέχρι στιγμής βρίσκομαι ακόμη στην φάση του στολισμού, αφού φαίνεται φέτος να μην έχει τέλος. Και κάπου εκεί ανάμεσα στα στολίσματα της μαμάς και τα ξεστολίσματα της Δάειρας, ξεφουρνίσαμε και τα πρώτα μας μπισκοτάκια και τώρα που μάθαμε, ποιος μας πιάνει...
Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσω τις εξορμήσεις για τα πρώτα δώρα, αφού έχω πολλούς να φροντίσω φέτος, καθώς θα έχουμε στο σπίτι κόσμο πολύ!

Και όταν τελειώσει όλη αυτή η γιορτή, πανευτυχής για μια ακόμη χρονιά που θα έχω καταφέρει να προσφέρω στην οικογένειά μου και στο παιδί μου ζεστό φαγητό, λαχταριστά γλυκά, πολλά δώρα και ακόμη περισσότερες αγκαλιές, θα το κοιμήσω αγκαλιά με το αρκουδάκι του, στο άνετο κρεβατάκι του, κάτω από τα ζεστά παπλώματα και θα του δώσω ένα γλυκό φιλί στο μάγουλο ψυθιρίζοντας "Σ'αγαπώ!"

Αυτά σκεφτόμουν, μέχρι που έφτασε στο inbox μου ένα e-mail από μία αναγνώστρια του blog μου και μου κόπηκε η φόρα αλλά και η διάθεση...
Μου έγραφε για μία κοπέλα που δεν έχει κανέναν απολύτως στον κόσμο παρά μονάχα ένα μωράκι 8 μηνών, στο οποίο δεν έχει να προσφέρει ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Το μωράκι είναι ήδη 8 μηνών και δεν έχει φάει ακόμη φρουτόκρεμα αλλά ούτε και κρέας με λαχανικά. Η συγκεκριμένη κοπέλα είναι άνεργη, δεν έχει εισοδήματα και τα βγάζει πέρα με την βοήθεια του κόσμου. Η αναγνώστριά μου, μου μίλησε για ένα μωράκι που όταν το αντίκρισε (αυτές τις 2-3 φορές που πήγε και η ίδια να προσφέρει ό,τι μπορούσε) ήταν τελείως ανέκφραστο και την κοιτούσε κατάματα. Με έχει συγκινήσει τόσο πολύ η περίπτωση που φέτος τα Χριστούγεννα αποφάσισα να πάρω ένα μικρότερο δώρο στο δικό μου παιδί για να μπορέσω με τη διαφορά να γεμίσω μία κούτα με βασικά είδη για αυτό το μωράκι.

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ
Ξέρω και ξέρεις ότι οι εποχές που περνάμε είναι δύσκολες για όλους. Για άλλους λιγότερο, για άλλους περισσότερο. Ο περισσότερος κόσμος έχει υποστεί μείωση μισθού, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή που δεν έχουν καταφέρει ποτέ να δουλέψουν. Άλλοι στερούνται τις μικρές "πολυτέλειες" που υπό άλλες συνθήκες θα χάριζαν στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους, ενώ άλλοι στερούνται τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν.

Ξέρω και ξέρεις ότι υπάρχουν πολλά μωρά/ παιδιά γύρω μας που τέτοιες μέρες θα τα ξεχάσει ο Άγιος Βασίλης. Δε θα σταματήσει στην δική τους καμινάδα για να τους αφήσει ένα παιχνίδι, ένα βιβλίο, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα μπουφάν για το κρύο. Ίσως δε θα σταματήσει γιατί δε θα βρει το κλασικό μπισκοτάκι με το ποτήρι με το γάλα. Και δε θα το βρει, γιατί απλά σε αυτό το σπίτι δε θα υπάρχει ούτε μπισκότο, ούτε γάλα.

Ακόμη χειρότερα, ξέρω και ξέρεις ότι υπάρχουν δίπλα μας -μην πας μακριά- παιδάκια που περπατάνε ξυπόλυτα ή με τρύπια παπούτσια στην βροχή και στο κρύο και περιμένουν στα φανάρια για να μαζέψουν πενταροδεκάρες για να ζήσουν. Ξέρω και ξέρεις ότι υπάρχουν παιδάκια ορφανά, που δε θα έχουν φέτος, αλλά και ποτέ, την τρυφερή ζεστή αγκαλιά της μάνας να τους χαρίσει δυο λέξεις μόνο. Ένα "Σ' αγαπώ!" Δύο λέξεις που τις λέμε πολύ συχνά στο δικό μας παιδί και τις θεωρεί ίσως δεδομένες. Για ένα παιδάκι όμως που δε θα τις ακούσει ποτέ, αυτές οι δύο λέξεις από τα χείλη μίας μάνας που δε γνώρισε ποτέ, θα ήταν το σύμπαν του ολόκληρο.

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ
Για αυτό φέτος τα Χριστούγεννα πρόσφερε και εσύ σε κάποιο παιδί που το έχει ανάγκη. Είτε βοηθώντας κάποιο φιλανθρωπικό σωματείο, είτε βοηθώντας απευθείας ένα παιδάκι που ξέρεις.

Ξέρω και ξέρεις ότι αυτό δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε και να το κάνουμε μόνο τα Χριστούγεννα. Ίσως όμως το κλίμα των ημερών σε συνδυασμό με τη μιζέρια που υπάρχει έξω από την πόρτα μας, μας ξυπνά ευαισθησίες και μας παρακινεί να ζήσουμε καλύτερα στο πνεύμα των Χριστουγέννων μέσω της δικής μας προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ένα κουτί πάνες, ένα κουτί κρέμα σε σκόνη, λίγα ρούχα/ παπούτσια σε καλή κατάσταση, λίγα παραμύθια...ό,τι μπορεί και διαθέτει ο καθένας. Και αν δε διαθέτει, μπορεί απλά να στερηθεί μία έξοδο, ένα κουτί γλυκά, ένα δώρο για τον εαυτό του προκειμένου να προσφέρει κάτι μικρό σε ένα μωρό που δεν έχει τίποτα. Ας αφήσουμε τον μύθο του Άγιου Βασίλη να μείνει ζωντανός φέτος για ένα τέτοιο παιδάκι.

Ξέρω και ξέρεις ότι δεν περιμένεις εμένα να σου τα πει αυτά. Απλά, με τη μικρή δύναμη που έχει ένα blog με λίγους και καλούς αναγνώστες, παίρνω το θάρρος να το ζητήσω, ελπίζοντας και ευχόμενη ότι ίσως ορισμένοι από εσάς ανταποκριθείτε.

Αν θέλεις και εσύ να βοηθήσεις και δεν έχεις κάποιο μωράκι/ παιδάκι υπόψη σου, επικοινώνησε μαζί μου στο daeira.mommy@gmail.com για να σου στείλω μέσω e-mail τα στοιχεία της συγκεκριμένης μαμάς, της οποίας το μωράκι φέτος θα βοηθήσουμε η Δάειρα και εγώ.
Η μπορείς να μου αφήσεις ένα σχόλιο ΕΔΩ.

Σε ευχαριστώ ♥

Ασπασία

P.S. Μόλις συνειδητοποίησα ότι σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν η ημερομηνία που ιδρύθηκε η Unicef πριν από 66 χρόνια και έκτοτε καθιερώθηκε να γιορτάζεται η ημέρα αυτή!

Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα της UNICEF κυκλοφόρησε το 1949. Σχεδιάστηκε από ένα 7χρονο κοριτσάκι, την Jitka Samkova από την μικρή πόλη Rudolfo της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Η πόλη έλαβε βοήθεια από την UNICEF μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και ενέπνευσε το κοριτσάκι να ζωγραφίσει τον χορό στο γαϊτανάκι. Η ίδια είπε ότι η ζωγραφιά της συμβολίζει τη χαρά που γυρίζει γύρω-γύρω. Πηγή Φωτογραφίας ΕΔΩ

Πηγή 1ης φωτογραφίας

21 σχόλια :

  1. για στειλε τα στοιχεια σε παρακαλω πολυ
    με εχει πιασει η καρδια μου φετος με ολα αυτα που διαβαζω και που ζω στην γειτονια μου

    το μειλ μου ειναι
    talibanoula@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Ασπασία μου, φαντάσου την κοπέλα αυτή για να σου στείλει e-mail, σε πόσο τραγική κατάσταση είδε την μανούλα αυτή. Θα μιλήσουμε μέσω @ να μου πεις στοιχεία. Μπράβο σου για την πρωτοβουλία αυτή.
    Υπέροχα λογάκια μας έγραψες πάλι σήμερα για όλα αυτά τα παιδάκια που δεν είναι ευνοημένα σαν τα δικά μας. Η αλήθεια είναι ότι πολλά διάσημα ιδρύματα πλέον δεν θέλουν μεταχειρισμένα ρούχα και παιχνίδια (σε καλή κατάσταση εννοείται), και επειδή είναι ήδη γνωστά και όλοι τα βοηθάνε, καλύτερα να πάμε σε λιγότερο "διάσημα". Σήμερα διάβασα και την ανάρτηση της Γιωργίας από το 4 seasons http://geolamp.blogspot.gr/2012/12/blog-post_9.html και θα καταλάβεις τι εννοώ.
    Ακόμα καλύτερα, σε κάθε γειτονιά όπως γράφει και η Μάχη, υπάρχουν άπορες οικογένειες με παιδιά. Αυτά μπορούμε ακόμα πιό εύκολα να τα βοηθάμε καθημερινά και με τρόφιμα, με ρουχισμό ή και με παιχνίδια. Στην περιοχή που μένω και εγώ, δυστυχώς υπάρχουν πολλές, αλλά με χαρά διαπιστώνω ότι ο κόσμος πλέον έχει ευαισθητοποιηθεί και δεν κοιτάει μόνο τι γινεται στο δικό του σπίτι!!! Υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτου καλα καλα γινω μητερα, σκεφτομουν πως δεν θα μιλησω ποτε στο παιδι μου για αγιους βασιληδες και παραμυθια γιορτινα-κι αν ερθει η στιγμη που δεν θα μπορω να του παρω δωρο, τί θα του πω;σε ξεχασε ο αι-βασιλης;ετσι σκεφτομουν μεχρι που ο καιρος αυτος...εφτασε.οχι για μενα, ακομα, αλλα στον περιγυρο μου εχω απειρα παραδειγματα ανεχειας και σπαραγμου!Τωρα λοιπον που ζουμε τις δυσκολιες καθημερινα, αναθεωρησα την σκεψη μου και νοιωθω περισσοτερο την αναγκη να το κανω ευτυχισμενο και να το αφησω να ζησει ανεμελο για οσο ειναι ακομα δυνατον!ερχονται αγριες μερες!Ολοι μαζι και ο καθενας μας ξεχωριστα ας προσπαθησουμε να κανουμε τα παιδια ολου του κοσμου ευτυχισμενα, εστω και για λιγο.Εχω κι εγω ενα προσφατο παραδειγμα που με εχει προβληματισει και στεναχωρησει:στην γειτονια μου, τρια αδελφακια, 18, 15 και 12 ετων εχασαν την μανουλα τους ανημερα του αγ.νικολαου, ενω πεντε χρονια πριν ειχαν χασει και τον πατερα τους!Σημειωτεον, το σπιτι τους στο ενοικιο.Εχει ενεργοποιηθει η γειτονια, ομως...θελω να ελπιζω, για ολους μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασπασία μου, θα ήθελα και εγώ να μου στείλεις τα στοιχεία της μανούλας!
    Ελπίζω να βοηθήσω κάπως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, συγχαρητήρια για την υπέροχη συγκινητική ανάρτηση. Φυσικά και μπορούμε να βοηθήσουμε. Με μεγάλη χαρά η ομάδα του Εχε Το Νου Σου Στο Παιδί αναλαμβάνει την κοπέλα αυτή. Στείλε μου σε παρακαλώ τα στοιχεία της.Έχω το Blog 4 Seasons geolamp.blogspot.gr κι είμαι η μία απο τις δύο υπεύθυνες της ομάδας ΕΤΝΣΣΠ για περισσότερες πληφορίες βρείτε μας στο fb https://www.facebook.com/pages/%CE%95%CF%87%CE%B5-%CE%A4%CE%BF-%CE%9D%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/556376857711321?ref=hl. Εχουμε όλη τη διάθεση αλλά και τα πράγματα που χρειάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασπασια μου στο εγραψα και στο Mail, το παιδι θα χρειαζεται τα απαραιτητα και μετα τα Χριστουγεννα. Ας κανουμε μια ομαδα που ο καθενας θα προσφερει κατι διαφορετικο μεχρι να βρει δουλεια η κοπελα. Δεν μπορουμε να αλλαξουμε τον κοσμο αλλα μπορουμε να αλλαξουμε τον κοσμο ενος παιδιου. Λιγο ο καθενας δεν θα μας φανει και το μωρακι θα αποκτησει χαμογελο.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα θέλαμε κι εμείς τα στοιχεία... Ετοιμάζουμε κάτι για τα παιδάκια του χωριού μας, μα νομίζω κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε και για αυτό το βρέφος που δεν γνωρίζουμε... Μπράβο μαμά Δάειρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ!
      Μπορείτε να μου δώσετε το e-mail σας να σας επικοινωνήσω τα στοιχεία της συγκεκριμένης μαμάς; Ή να μου γράψετε ένα e-mail στο daeira.mommy@gmail.com για να σας κάνω reply...

      Ευχαριστώ
      Daeira mommy -> μαμά της Δάειρας :)
      (κανονικά έπρεπε να λέγομαι Daeira's mommy)

      Διαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για την κίνηση αυτή...πόσα παιδάκια σήμερα έχουν φτάσει να μην έχουν γάλα να πιουν...είναι τόσο λυπηρό...
    Θα μπορούσα να βοηθήσω έστω όσο μπορώ και γώ και ο καθένας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βέρα!

      Μπορείς να μου δώσεις το e-mail σου να σου επικοινωνήσω τα στοιχεία της συγκεκριμένης μαμάς; Ή να μου γράψεις ένα e-mail στο daeira.mommy@gmail.com για να σου κάνω reply...

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ όλες και καθεμία ξεχωριστά για τη διάθεση που έχετε να βοηθήσετε! Σε όσες μου έχετε στείλει e-mail ή μου έχετε αφήσει το e-mail σας, θα απαντήσω σε καθεμία ξεχωριστά (μέσω e-mail).

      Και κάτι τελευταίο. Μη μου δίνετε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Και εσείς, αν είχατε λάβει στο inbox σας το e-mail από την αναγνώστριά μου, το ίδιο με εμένα θα κάνατε.

      Συγχαρητήρια σε εσάς που έχετε τη διάθεση να βοηθήσετε να μείνει ζωντανός ο μύθος του Άγιου Βασίλη για αυτό το παιδάκι ή για κάποιο άλλο παιδάκι που έχει πραγματικά ανάγκη.

      Εγώ απλά αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για το ότι ανταποκριθήκατε στην έκκλησή μου.

      Να έχετε μία υπέροχη μέρα!
      Ασπασία

      Διαγραφή
  10. είμαι κι εγώ εδώ!
    το mail μου είναι: Olga.Hatzichristou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο άδικος είναι ο κόσμος που ζούμε και πόσο αχάριστοι γινόμαστε κι εμείς πολλές φορές! Συχνά τα βάζω με τον εαυτό μου που πετάω φαγητό που περίσσεψε ξέροντας πως άλλοι θα έδιναν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί και μόνο...
    Μπράβο σου που γνωστοποιείς το πρόβλημα της κοπέλας! Δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη, στη σκέψη με πιάνει πανικός! Μπράβο και σε όλες τις κοπέλες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν! Στείλε μου κι εμένα λεπτομέρειες αν οργανώσετε κάτι, ρούχα και παιχνίδια παιδικά δεν έχω αλλά τρόφιμα θα μπορούσα να στείλω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερα.μολις σας εστειλα και εγω μειλ.θα ηθελα τα στοιχεια της κοπελας.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα θελα κι εγω να βοηθησω οσο μπορω. Μπραβο!! Πως μπορω να βοηθησω στη Θεσσαλονικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα :)

      Μπορείς να μου δώσεις το e-mail σου να σου επικοινωνήσω τα στοιχεία της συγκεκριμένης μαμάς; Ή να μου γράψεις ένα e-mail στο daeira.mommy@gmail.com για να σου κάνω reply...

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. velivassakimaria@gmail.com ευχαριστω!!

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts