13.11.12

Happy moments: Το πρώτο μας πλιτς πλατς, η χελώνα, τα tips και μία έκπληξη



Το Internet αποτελεί καθημερινή πηγή ενημέρωσής μου για θέματα που αφορούν το παιδί μου. Από την πρώτη στιγμή που έμεινα έγκυος, φρόντισα να ενημερώνομαι επί παντός επιστητού, όσον αφορά στην εγκυμοσύνη. Θυμάμαι, είχα ανακαλύψει ένα site που είχε animated videos για όλα τα στάδια
ανάπτυξης του εμβρύου, από την πρώτη εβδομάδα της σύλληψης μέχρι και λίγο πριν γεννηθεί. Και έμπαινα κάθε μέρα μέσα σκεπτόμενη "για να δω πως είναι σήμερα το δικό μου εμβρυάκι" (To site θα το βρείτε εδώ: http://www.ehd.org/movies-index.php).

Πλέον, φροντίζω να ενημερώνομαι επί παντός επιστητού, όσον αφορά στη μητρότητα. Υπάρχουν εκατοντάδες ενδιαφέροντα websites και portals με πλούσιο και ποικίλο υλικό, από ιατρικά έως και ηλεκτρονικά μαγκαζίνο. Μπορείς να βρεις τα πάντα! Αρκεί να το ψάξεις. Και προσωπικά, και ψάχνω και βρίσκω. Θέματα περιποίησης/ υγιεινής μωρού, διατροφής, ψυχαγωγίας, baby styling μονοπωλούν πλέον το ενδιαφέρον μου όσον αφορά
τις διαδικτυακές μου βόλτες (και φυσικά δεν παραλείπω να επισκέφτομαι και τα μπλογκοσπιτάκια των αγαπημένων μου φιλενάδων για να μαθαίνω τα νέα τους/ σας αλλά και να βλέπω τι ενδιαφέρον έχουν να μας παρουσιάσουν).

Μέσα λοιπόν στα τόσα θέματα που απασχολούν μία νέα μαμά είναι και το μπάνιο του μωρού. Το συγκεκριμένο θέμα με έχει απασχολήσει αρκετά. Έχω φροντίσει να ενημερωθώ σχετικά με το τι πρέπει να προσέχω και επίσης να προμηθευτώ (μετά από αρκετό ψάξιμο) τα κατάλληλα απαραίτητα αξεσουάρ, από trendy μπουρνοζοπετσετούλες μέχρι θερμομετράκια (ναι, πληθυντικός ο αριθμός) και παπάκια. Ως και χελωνίτσα-δύτη που κολυμπάει έχω πάρει για τη μικρή. Και την πρώτη φορά που την κούρδισα και άρχισαν τα ποδαράκια της να κροταλίζουν, η μικρή τρόμαξε από τον θόρυβο και δεν ήθελε να την δει.

Η χελωνίτσα-δύτης μας
Έκανα αμάν να τη συμφιλιώσω με το πρασινοκίτρινο πλαστικό πραγματάκι, το οποίο έπρεπε κάπως-πως να αποσβέσω...χρονικά, όχι χρηματικά. Τι εννοώ; Ότι δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Γιατί να να την πάρω, πήγα επί τούτου στο πλησιέστερο Early Learning Center ένα απόγευμα, χάνοντας 1 ολόκληρη ώρα από τη ζωή μου!

Η χελωνίτσα μας λοιπόν, έπρεπε να βρει στέγη μαζί με τα άλλα 4 παπάκια που περιμένουν κάθε βράδυ στις 8:30 μμ να πλατσουρίσουν στην μπανιέρα μαζί με τη Δάειρα. Και ας τα δαγκώνει (ακόμη δεν έχουμε φύγει από τη φάση "βάζω τα πάντα στο στόμα μου για να ανακαλύψω τον κόσμο")...και ας τα δαγκώνει λοιπόν...αυτά εκεί. Περιμένουν καρτερικά στην μπανιέρα. Να πλατσουρίσουν, να πνιγούν 2-3-4-5-6-7 φορές και να δαγκωθούν. Περιμένουν μαζί με τη χελώνα που πλέον έχει γίνει τόσο φίλη μας που την έχουμε ενίοτε και στο παιδικό δωμάτιο...ως αμφίβια που είναι!

Θα μου πεις...τι κάθομαι και σας γράφω σήμερα...Πώς μου ήρθε να σου μιλήσω για το βρεφικό μπάνιο;

Λοιπόν, οι αφορμές είναι 3:

-  Πρώτη αφορμή είναι ότι κάπου σε αυτό το blog ήθελα να διηγηθώ την πρώτη μου εμπειρία μπανιαρίσματος της Δάειρας. Γιατί, όπως έχω ξαναγράψει, αυτό το blog πέρα από τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τα οποία καταπιάνομαι ώρες-ώρες, αρχικά το δημιούργησα ως αποτέλεσμα της ανάγκης που είχα να καταγράψω εμπειρίες, ευτυχισμένες στιγμές, σκέψεις, συναισθήματα. Θέλω αυτό το blog να λειτουργήσει ως ένα ημερολόγιο που θα αφήσω παρακαταθήκη στο παιδί μου για όταν θα μεγαλώσει. Να το επισκεφτεί μία μέρα και να διαβάσει πώς περνούσαμε, τι ζούσαμε, τι σκεφτόταν και τι αισθανόταν η μαμά. Να μη βρει κάπου λοιπόν να διαβάσει για το πρώτο του μπανάκι από τα χέρια της μαμάς; Μπορεί η μαμά μέχρι τότε να έχει πάθει Alsheimer (φτου-φτου μακριά από μένα αυτό το πράμα) και να μη θυμάται να της το διηγηθεί.

- Δεύτερη αφορμή είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα στο mama365.gr και που πιστεύω αξίζει να διαβάσει κάθε νέα μαμά, τα highlights του οποίου παρουσιάζω παρακάτω

Τρίτη αφορμή είναι μία έκπληξη που σας ετοιμάζω...

Εμπειρία

Θυμάμαι ότι το πρώτο μπάνιο της Δάειρας το είχα κάνει στο μαιευτήριο. Είχα ζητήσει από τη μαία να μου δείξει. Θυμάμαι, με πήρε στο δωμάτιο βρεφών στο οποίο μέσα είχε καμιά εικοσαριά πυρεξάκια (αυτά τα πλαστικά διάφανα κρεβατάκια που έχουν στο μαιευτήριο και μοιάζουν με πυρέξ) τα οποία ήταν παραταγμένα στη σειρά. Μέσα τους κοιμόταν γλυκές νεογέννητες φατσούλες. Κάποιες ήταν ελάχιστων ωρών, κάποιες ήταν 4 ημερών (το maximum διάστημα παραμονής στο μαιευτήριο από τη γέννηση). Κάπου εκεί, μέσα σε ένα πυρεξάκι κοιμόταν αμέριμνη και η δική μας φατσούλα. Ήταν θυμάμαι η πιο όμορφη από όλες (εδώ μαμά κουκουβάγια, όβερ!!!)

Θυμάμαι, την πήρε η μαία αγκαλιά (τη Δάειρα ολόκληρη εννοώ, όχι μόνο τη φατσούλα), και πήγαμε στην άκρη του δωματίου όπου υπήρχε ένας μεγάλος και βαθύς inox νεροχύτης. Από τον τοίχο ξεπρόβαλλε μία βρύση η οποία λειτουργούσε με φωτοκύτταρο (δηλ. όταν "ένιωθε" μωράκι, έβγαζε νερό) και η θερμοκρασία του νερού ήταν μόνιμα ρυθμισμένη στους 37 βαθμούς Κελσίου. Δίπλα από τον νεροχύτη υπήρχε μία στοίβα από καθαρές, αποστειρωμένες, λευκές πετσέτες και μία άλλη στοίβα με λευκά κορμάκια, τα λεγόμενα φαντασματάκια. Πιο δίπλα, ένα στρωματάκι, στο οποίο η μαία ακούμπησε το μωρό για να το ξεντύσει. Το ξέντυσε γρήγορα-γρήγορα, το πήρε στα χέρια της και με κινήσεις ninja το έβαλε κάτω από τη βρύση όπου το έπλυνε σε χρόνο d-t. Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας, περιττό να σας πω ότι μου "πήγε η ψυχή μου στην κούλουρη" μήπως της φύγει το μωρό από τα χέρια. Η μαία ήταν εξοικειωμένη. Εγώ πάλι όχι. Ούτε στην πράξη αλλά ούτε και στο θέαμα αυτό καθεαυτό.

Αφού έντυσε το μωρό, δείχνοντάς μου πώς καθαρίζουμε τον αφαλό και πώς βάζουμε την πάνα (το μόνο εύκολο) μου υποσχέθηκε ότι την επόμενη φορά θα το πλύνω μόνη μου.

Την επόμενη φορά (η οποία ήταν σχετικά σύντομα, αφού η μικρή σύντομα "τα είχε κάνει πάνω της") την έπλυνα εγώ...αργά-αργά, προσεχτικά και μεθοδικά, τόσο αργά που πρέπει να "την έσπασα" στην μαία. Βλέπεις, ο ninja δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά χελωνο-ninja-κι. Θέλει να βλέπει γρήγορες κινήσεις. Την τρίτη φορά το επιχείρησε ο μπαμπάς.

Πλέον, 15 μήνες και 2 μέρες μετά, η διαδικασία του μπάνιου, μου φαίνεται παιχνιδάκι. Άλλωστε από την πρώτη φορά μέχρι σήμερα την έχω κάνει μπάνιο 459!!! φορές...τόσες είναι οι μέρες από τη γέννησή της Δάειρας μέχρι σήμερα. Έχω γίνει πιο επιδέξια στις κινήσεις μου και από την ίδια τη μαία (Κυρία μαία, που είσαι τώρα να με δεις να με καμαρώσεις;)


Η Δάειρα, 8 ημερών (με τον μπαμπά της). Η μαμά φωτογραφίζει.
Σκέφτεται: "Τι άχρηστοι που είναι ετούτοι εδώ; Δέκα χρόνια για να με μπανιαρίσουν. Η κα μαία ήταν σίφουνας. Δε με ταλαιπωρούσε τόση ώρα"
© 2011-2012, My Lovable Baby (www.mylovablebaby.com). All rights reserved

Και όχι μόνο αυτό. Κάποια στιγμή το καλοκαίρι μάθαμε ότι το μπανάκι λέγεται "πλιτς πλατς". Και κάθε βράδυ, από τότε, ρωτάει η μαμά τη Δάειρα:

Μαμά: "Δάειρα, τι θα κάνουμε τώρα;"
Δάειρα: "Πλτς πλτς" (=πλιτς πλατς)

Μέχρι που χθες...είχε περάσει η ώρα καθώς ήμουν απασχολημένη με κάτι άλλο και έρχεται και μου λέει μόνη της:

Δάειρα: "Μαμά; Μπάνο;" και μου δείχνει το μπάνιο
Μαμά: ..........................(= έμεινα κάγκελο)

Εάν είσαι νέα μαμά, είναι δεδομένο ότι την πρώτη φορά που θα επιχειρήσεις να κάνεις μπάνιο το μωρό, θα τρομάξεις λίγο έως...πάρα πολύ! Χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή. Ψυχραιμία λοιπόν, και ακολούθησε τις ακόλουθες συμβουλές και όλα θα πάνε περίφημα.

Συμβουλές

Τις συμβουλές τις βρήκα στην αγαπημένη μου σελίδα www.mama365.gr

Ασφάλεια στο μπάνιο
  1. Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας από τα μάτια σας, ούτε για δευτερόλεπτο. Αν χτυπήσει το κουδούνι ή το τηλέφωνο και θεωρείτε ότι πρέπει να απαντήσετε, τυλίξτε το μωρό σας σε μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.
  2. Μη βάζετε ποτέ το μωρό σας σε μια μπανιέρα, όσο τρέχει ακόμη το νερό. Η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει απότομα ή η μπανιέρα μπορεί να γεμίσει πιο πολύ από όσο θέλετε.
  3. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στους 33-39 βαθμούς Κελσίου (Προσοχή Προσοχή!!! Εγώ ξέρω ότι η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 35-37 βαθμούς Κελσίου. Άσχετα με τους βαθμούς όμως, συμβουλευτείτε το ίδιο σας το χέρι). Ένα παιδί μπορεί να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού σε λιγότερο από ένα λεπτό στους 60 βαθμούς Κελσίου.
  4. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του. Ναι, είναι τόσο σημαντικό που το αναφέρουμε δύο φορές. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερα από 2,5 εκατοστά νερού και σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.
Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας
  1. Τοποθετήστε όλα τα απαραίτητα πράγματα για το μπάνιο κοντά σας, καθώς και μια πετσέτα, μια καθαρή πάνα και ρούχα.
  2. Γεμίστε την μπανιέρα με περίπου 5-7 εκατοστά νερό, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό (περίπου στους 33-39°C).
  3. Φέρτε το παιδί σας στο δωμάτιο όπου θα το κάνετε μπάνιο και βγάλτε του όλα τα ρούχα. Συμβουλή: Αν το μωρό σας κλαίει κατά τη διάρκεια του μπάνιου, στην αρχή μην του βγάλετε την πάνα. Αυτό μπορεί να του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στο νερό.
  4. Βουτήξτε πρώτα τα πόδια του μωρού σας στο νερό, χρησιμοποιώντας το ένα χέρι για να υποστηρίζετε τον λαιμό και το κεφαλάκι του. Να το βρέχετε τακτικά με νερό, καθώς το κάνετε μπάνιο, ώστε να μην κρυώνει το κορμάκι του.
  5. Χρησιμοποιήστε απαλό σαμπουάν και όχι σε μεγάλη ποσότητα (θα προκαλέσει ξηροδερμία). Πλύνετε το κεφαλάκι του με ένα βρεγμένο σαπουνισμένο πανί. Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο βαμβάκι (χωρίς σαπούνι), για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπό του. Αν υπάρχει βλέννα στα μάτια ή τη μύτη του, βρέξτε το σημείο αρκετές φορές για να μαλακώσει πριν την αφαιρέσετε. Όσο για τα γεννητικά όργανα του μωρού σας, πρέπει να καθαρίζονται συχνά.
  6. Ξεπλύνετε το παιδί σας με αρκετό νερό και στεγνώστε το με μια καθαρή πετσέτα. Μετά, βγάλτε το από την μπανιέρα υποστηρίζοντας με το ένα χέρι τον λαιμό και το κεφάλι του, ενώ με το άλλο να το κρατάτε από τον ποπό του και τα δάχτυλά σας να είναι γύρω από το μηρό του (τα μωρά γλιστράνε όταν είναι βρεγμένα).
  7. Τυλίξτε το μωρό σας με ένα ζεστό μπουρνούζι και σκουπίστε το (αν το δέρμα του ξεφλουδίζει ακόμη από τη γέννα, μπορείτε να απλώστε μια παιδική λοσιόν για μετά το μπάνιο, αλλά συνήθως πρόκειται για νεκρά κύτταρα που θα έπεφταν έτσι και αλλιώς και όχι για ξηροδερμία). Μετά, βάλτε του την πάνα, ντύστε το και δώστε του ένα φιλάκι στο κεφαλάκι του που μοσχομυρίζει.
Έκπληξη

Η έκπληξη είναι ότι για την έκπληξη, θα περιμένετε λίγο ακόμη. Θα την αποκαλύψω τις επόμενες ημέρες :)
Surprise...!!!

Μέχρι τότε...μπορείτε να μαντέψετε τι μπορεί να είναι; Για να δω...ποιος/ ποια θα το βρει πριν "το πάρει το ποτάμι"...

Πηγή 1ης φωτογραφίας

25 σχόλια :

  1. Ακόμα και στο μπάνιο του μωρού ήσουν άκρως περιγραφική και οργανωτική. Μήπως να πας για μαία Ασπασία??? Απο την φώτο πάντως που η Δάειρα θα μουρμουρούσε που την κρατούσες σαν κρύσταλλινο βάζο, τώρα όταν θα ακούει μπάνιο θα τρέχει σαν σίφουνας να το απολαύσει διότι η μανούλα Ασπασία έχει γίνει expert! Ώστε λέει και κουβεντούλες τώρα η Δάειρα? Σε φαντάζομαι,λιωμένη σαν παγωτό:)
    Όσο για την έκλπηξη, ή δωράκι θα μας κάνεις κάτι που έχει σχέση με το μπάνιο ή μήπως έχεις να μας ανακοινώσεις κατιτίς??? Δεν ξέρω....λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, αυτή η χερούκλα σου φαίνεται να είναι δική μου;
      Ο μπαμπάς της την κρατάει σαν κρυστάλλινο βάζο. Χαχαχα :)

      Διαγραφή
    2. Το μέγεθος της χερούκλας δεν το πρόσεξα αλλά οι τρίχες (τώρα που το κοιτάω καλύτερα) απορώ πως μου ξεφυγαν!!! Εσύ και με τέτοια τρίχα στο χέρι θα ήταν σχήμα οξύμορο:)

      Διαγραφή
  2. Πολύ περιγρααφικό και τρυφερό το άρθρο σου!!Το απόλαυσα!!! Μήπως θα μας δώσεις τη δυνατότητα να κερδίσουμε κι εμείς ένα χελωνάκι δύτη σαν το δικό σας??
    Γιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιώτα!
      Η απάντηση είναι 'όχι'.
      Θα αποκαλύψω την έκπληξη εντός των επόμενων ημερών!

      Διαγραφή
  3. Ποπο μια φατσουλα!!!Τα πρωτα μπανια αγχωνουν παντα τους γονεις. Δεν μπορω να καταλαβω ομως πως βρεθηκε εκει το ποδι σε σχεση με το κεφαλι!Οσο για τις κουβεντουλες καθε κουβεντα θα σε αφηνει αφωνη.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία :)
      Λοιπόν, αυτή η λαβή που βλέπεις είναι λαβή ninja. Χαχαχα :)
      Την κρατάει ο πατέρας της στο αριστερό του μπράτσο, σε θέση οριζόντια, και η μαμά φωτογραφίζει από μπροστά με ευρυγώνιο φακό (για αυτό και φαίνεται κεφάλι τεράστιο σε σχέση με το πόδι).
      Και όσο για τη φατσούλα, είναι αγουροξυπνημένη

      Διαγραφή
  4. Κι εμάς τρόμαζε στην αρχή με αυτόν τον κολυμβητή! Το'χει το παιχνίδι μάλλον αποκλείεται να φταίνε τα παιδιά μας..χεχε!
    Κάτι ετοιμάζεις,ε; Έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά δεν θέλω να πω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eγώ θα μείνω μόνο σε αυτή την φατσούλα που αφήνεται στα χέρια της μαμάς της και δεν την νοιάζει αν είναι επιδέξια, άτσαλη ή φοβισμένη. Σαν να λέει... Μαμά, αφήνομαι στα χέρια σου! Τόσο γλυκιά. Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Και εσύ τέκνον Βρούτε;". Και εσύ σαν τη Δήμητρα;;; Μα, δε βλέπεις Callie μου ότι αυτή η χερούκλα δε μου ανήκει; Χαχαχα :)
      Ο μπαμπάς της την κρατάει.

      Κατά τα άλλα, πολύ γλυκό το σχόλιό σου. Φιλάκια xxx

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο άρθρο!!!! Εγώ πάντως δεν μπορούσα με τίποτα να κάνω αυτές τις λαβές νίντζα που μας δείξανε στο μαιευτήριο, φοβόμουνα πάρα πολύ, οπότε για αρκετό καιρό τον μικρό τον κάναμε μπάνιο μαζί με τον άντρα μου. Αυτός έκανε την λαβή κι εγώ τον σαπούνιζα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είδες; Στην αρχή μας φαίνεται το μωράκι πολύ "εύθραυστο". Είμαστε πολύ φοβισμένες.

      Διαγραφή
  7. τι θεικο αρθρο...οπως πρεπει να ειναι τα αρθρα που αφορουν μωρα και παιδια..γεματο μαγεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ γλυκιά η περιγραφή σου βρε Ασπασία! Με κάνεις να θέλω μωρό και είμαι ακόμα πιτσιρίκι!! Χαχα! Όσο για το χέρι του μπαμπά, ομολογώ πως κι εγώ μπερδεύτηκα και νόμιζα πως ήσουν εσύ.... Συγνώμη! Χαχα! Φιλάκιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αθηνά! Τελικά αυτή η φωτογραφία είναι παραπλανητική. Δεν προσέχετε τις αντρικές τρίχες στο χέρι (που είναι του μπαμπά), γιατί σας αποσπά την προσοχή η φατσούλα της Δάειρας μάλλον :)
      Χαχαχα :)
      Φιλάκιααα

      P.S. Δώσε κανένα φιλάκι στα πουλάκια μου :) :) :) Θα ανταμώσουμε σε λίγες μέρες :)

      Διαγραφή
  9. το δωράκι-εκπληξη μηπως ειναι παιχνίδι για το μπάνιο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το τι έχω γελάσει με τα σχόλια περί της λαβής και του χεριού του μπαμπά δε λέγεται! Ευτυχώς είμαι σπίτι και γελάω μόνη μου! Να τη χαίρεστε την κούκλα! Όντως είναι δύσκολο το μπάνιο του μωρού και το έχω διαπιστώσει από την κολλητο-κουμπαρούλα μου με τη βαφτιστήρα μου! Αυτή όμως το πήρε το κολάι με τη μία!
    Να κάνω μια μαντεψιά και να πω ότι έχεις εκείνο το super λουλουδένιο στρωματάκι μπάνιου για το νεροχύτη;;; Το ψάχνουμε αγωνιωδώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξέρεις τώρα...εμείς δεν θέλουμε δωράκι,΄δεν θα ξέραμε τι να το κάνουμε με τους μαντράχαλους....Πέρασα όμως και δεν μπορεσα να μην συγκινηθώ καθώς θυμήθηκα τα δικά μας καμώματα στις πρώτες μας βουτιές, το άνχος και το φόβο μου...την αγωνία μην τα κάψω, μην τα πνίξω...Τώρα τα θυμάμαι και χαμογελάω....Τι τρυφερή ανάρτηση...με ταξίδεψες κοριτσάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κατερίνα :)
      Και εγώ ταξιδεύω όταν τη διαβάζω...

      Τι τρυφερά που είναι όλα αυτά τα "πρώτα". Το πρώτο μπάνιο, το πρώτο χαμόγελο, το πρώτο άγγιγμα, το πρώτο βήμα...
      Νοστάλγησα.

      Αλλά ξέρεις κάτι; Και εσύ με τους 'μαντράχαλους' όπως λες αλλά και εγώ με την μικρή, έχουμε να ζήσουμε πολλά "πρώτα" ακόμη. Τα καλύτερα έρχονται. Είμαι σίγουρη για αυτό! Κάθε μέρα ζούμε και ένα θαύμα που είμαστε μαμάδες...

      Φιλιά xxx

      Διαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...

Your most lovable posts

Your most lovable posts