Menu - Mobile

14.11.16

Smart ideas: Το υγιεινό 24ωρο μιας μαμάς!


Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα είναι κουραστική από μόνη της, ειδικότερα για τις εργαζόμενες μαμάδες που αναγκαζόμαστε να λείπουμε πολλές ώρες εκτός σπιτιού και προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα μέσα σε ένα 24ωρο: ΚΑΙ εργασία ΚΑΙ οικιακές δουλειές ΚΑΙ εξωτερικές δουλειές ΚΑΙ ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά ΚΑΙ ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο ΚΑΙ χόμπι ΚΑΙ διασκέδαση ΚΑΙ χαλάρωση ΚΑΙ κοινωνικές υποχρεώσεις και και και...

Τελικά ΟΛΑ (νομίζουμε ότι) δεν γίνονται, οπότε αυτό που αφήνουμε στην άκρη είναι συνήθως ο εαυτός μας. Δεν τρεφόμαστε σωστά, δε χαλαρώνουμε αρκετά, κοιμόμαστε λίγες ώρες, δε διασκεδάζουμε, παραμερίζουμε τα χόμπι μας. Στο τέλος της ημέρας αισθανόμαστε κομμάτια και πολλές φορές, η ρουτίνα της καθημερινότητας μάς ρίχνει και ψυχολογικά. Όμως τελικά, μπορούμε να τα κάνουμε ΟΛΑ. Υπάρχει τρόπος να απεγκλωβιστούμε από αυτή την κατάσταση, αν υιοθετήσουμε τις δικές μας υγιεινές συνήθειες για να ζούμε υγιεινά. Υγεία στην ψυχή και το σώμα. Πώς; Παρακάτω θα βρείτε κάποιες δικές μου απλές συνήθειες οι οποίες με βοήθησαν να κυλάει η καθημερινότητά μου πιο ομαλά και να υπάρχει μία ισορροπία στη ζωή μου μεταξύ των 'θέλω' και των 'πρέπει' 'έχω να κάνω'. Σίγουρα υπάρχουν και οι αποκλίσεις, όμως αυτές αποτελούν πλέον την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Σίγουρα η καθεμία μπορεί να προσαρμόσει το παρακάτω καθημερινό πρόγραμμα στη δική της οικογένεια, τις δικές της ώρες κλπ. Εγώ σας μιλώ σαν μία full time εργαζόμενη μαμά δύο παιδιών, που δεν έχω μόνιμη βοήθεια από γιαγιάδες/νταντάδες παρά μόνο περιστασιακά, με παιδιά προσχολικής ηλικίας και με μεσημεριανό γεύμα και δραστηριότητες ενταγμένες στο πρόγραμμα και το ωράριο του παιδικού σταθμού. Δηλ. το απόγευμα στις 5:30 που τις παραλαμβάνω και τις δύο μου κόρες, έχουν φάει μεσημεριανό και έχουν τελειώσει με το μπαλέτο, τη zumba, το mini tennis και το πιάνο τους (η μεγάλη δηλαδή που είναι πλέον στα νήπια, γιατί η μικρή στο μεταβρεφικό δηλ. στα προ-προ-προνήπια δεν έχει αρχίσει ακόμη χόμπι).

Στο άρθρο μου στο Delta moms θα διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου 'Το υγιεινό 24ωρο μιας μαμάς!' με τις δικές μου καθημερινές συνήθειες (δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ). 

Photo via

14 σχόλια:

  1. Ασπασια το διαβασα το αρθρο σου. Καλες οι ιδεες σου αλλα δε βγαινει με τιποτα! Γενικα, ζορικα τα πραγματα! Πλεον ερχεται ο μεγαλος και με ξυπναει το πρωι, οχι να σηκωθω στις 6:30!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα :) Σε νιώθω, γιατί ώρες-ώρες και εγώ αδυνατώ να σηκωθώ στις 6:30 από την κούραση που νιώθω. Αυτό όμως πλέον αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Εάν καθιερώσεις ένα πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, προσαρμόζεται το βιολογικό σου ρολόι, αλλάζουν οι βιορυθμοί σου και το κάνεις πολύ άνετα μετά από λίγο καιρό. Προσωπικά έχω καθιερώσει το παραπάνω πρόγραμμα τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, γιατί αλλιώς δεν μπορώ να χωρέσω όλα όσα θέλω να κάνω μέσα σε ένα 24ωρο. Όσο και αν σου φαντάζει δύσκολο, γίνεται. Αρκεί να το θέλεις πολύ!
      Τέλος να διευκρινίσω ότι η ουσία του άρθρου μου είναι το να βρει η κάθε μαμά τους δικούς της ρυθμούς και να φτιάξει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές της καθημερινές συνήθειες και ανάγκες. Εάν βάλει μία μαμά πρόγραμμα στη ζωή της, μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα από όσα νομίζει. Προσωπικά επιλέγω να σηκώνομαι 30-45 λεπτά νωρίτερα από τα παιδιά για να κάνω την πρωινή γυμναστική μου. Υπάρχουν και κάποιες μέρες που αισθάνομαι κομμάτια. Αυτές τις μέρες θα επιλέξω να μην σηκωθώ στις 6:15-6:30 και συνειδητά θα στερήσω από τον εαυτό μου αυτό το μισάωρο, αλλά θα μου το χαρίσω όλες τις άλλες μέρες που μπορώ. Οπότε αυτές τις δύσκολες μέρες, το πρόγραμμα της ημέρας θα αρχίσει στις 7:00 με το ξύπνημα των παιδιών και την προετοιμασία του πρωινού :)

      Διαγραφή
    2. Την επιασα την ουσια βρε Ασπασια! Και εγω κανω πραγματα για τον εαυτο μου και μαλιστα παραπανω απο οσα χωρανε! Απλα εννοουσα οτι το δικο σου ειναι too much για μενα! Οπως ειπαν και τα κοριτσια στα αλλα σχολια αν εχεις πιο μεγαλα παιδια εχεις κ δραστηριοτητες κ διαβασμα το απογευμα. Βαλε σε ολα αυτα κ κανενα γιατρο, παρτυ, ψωνια που θα προκυψει και το προγραμμα τιναζεται στον αερα!

      Διαγραφή
  2. Ασαπασία μου θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, πιστεύω και εγώ πως όλα μπορείς να τα κάνεις αρκεί να υπάρχει θέληση και καλή διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλές οι προτάσεις σου, αλλά όταν τα παιδια αρχίσουν σχολεία και έχουν διαβάσματα και τα χόμπυ εκτός σχολείου, τότε το πρόγραμμα αυτό δε γίνεται να ακολουθειθει με τίποτα. Μακάρι δηλ να το κατάφερνα, αλλά χλωμό. Γιατί μέσα σε όλα αυτά πρόσθεσε και το διάβασμα, τις ετοιμασίες για την επόμενη μέρα και τα χόμπυ εκτός σπιτιου. Και επιπλέον όταν δεν υπάρχει καθόλου βοήθεια ξεχνάμε και το έξω! Το θέμα είναι βέβαια ότι καταλήγουμε τελικά να τρέχουμε για όλους και για όλα, εκτός από εμάς! Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε.... για να δουμε λοιπον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα :) Η ουσία του άρθρου μου δεν είναι να εφαρμόσετε το δικό μου πρόγραμμα as-is, αλλά να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές σας συνθήκες, ανάγκες και υποχρεώσεις και να προσπαθείτε να το τηρείτε. Και σίγουρα να φροντίσετε να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας, για χόμπι και εξόδους με σύζυγο ή με φίλες. Το δικό μου πρόγραμμα θα μπορούσε να το ακολουθήσει ή να το προσαρμόσει με ελάχιστες αλλαγές μία μαμά που είναι ακριβώς σαν εμένα. Δηλ. full time εργαζόμενη εκτός σπιτιού με παιδιά προσχολικής ηλικίας που τρώνε μεσημεριανό στο σχολείο, που έχουν τελειώσει όλες τις δραστηριότητες στις 5:30 μμ που τα παραλαμβάνω, μαμάδες που θέλουν και επιδιώκουν να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους και τα θέλω τους και που έχουν έναν σύζυγο που συμμερίζεται αυτή τους την ανάγκη και όχι μόνο τη συμμερίζεται, αλλά τις παροτρύνει να το κάνουν. Εάν δεν ισχύουν ΟΛΑ τα παραπάνω, το δικό μου πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη λεπτομέρειά του έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν όμως συντρέχουν όλες οι παραπάνω συνθήκες συνδυαστικά, εφαρμόζεται as-is αρκεί να υπάρχει θέληση.
      Η ουσία του άρθρου μου είναι αυτό που έγραψα στην αρχή. Ακολουθήστε τους δικούς σας ρυθμούς, φτιάξτε ένα πρόγραμμα και προσπαθείστε να το τηρείτε :)
      Σκοπός του άρθρου μου δεν είναι να σας αποθαρρύνω, αλλά να σας ενθαρρύνω να το κάνετε.
      Καλημέρα και πάλι :)

      Διαγραφή
  4. Η μεγάλη κάνει μπαλέτο, μινι-τένις, zumba ΚΑΙ πιάνο??! Ουάου... Προφανώς για να γεμίσει και το πρόγραμμά της μέχρι να τελειώσεις τη δουλειά. Εχει μια λογική. Μακάρι να μπορούσαν όλα να μπουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Κι άντε, το καταφέρνεις 2-3 μέρες σερί, στην πορεία θα χαλάσει, είναι δεδομένο. Κάποιο παιδί θα ξυπνήσει βραδυάτικα (υπάρχει και η περίοδος με τους εφιάλτες για τα μεγαλύτερα), όλο και κάτι θα τυχει στη δουλειά που θα σου πάει όλο το θέμα πισω.
    Για μένα που η μεγάλη φέτος ειναι πρώτη δημοτικού, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Το ωράριο της δουλειάς μου είναι σπαστό κι εκεί που το μεσημέρι χαλάρωνα λιγάκι με τις μικρές, τώρα έχουμε διάβασμα, μαζί με ενα προνηπιάκι να τρέχει τριγύρω. Το βράδυ επιστρέφω 9-9.30. Αντιλαμβάνεσαι.
    Παρόλ'αυτά, θα συμφωνήσω, οτι κάποια πράγματα οφείλει κανείς να βρει τροπο να τα ενταξει στην καθημερινότητά του. Ειμαι δρομέας και φέτος, αν και οι προπονήσεις μου δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελα με το πρόγραμμα που ανέφερα, τουλάχιστον κάθε Κυριακή και μερικές καθημερινές σηκωνόμουν από τις 5.30-6 για να προλάβω (τερμάτισα προχτές στο Μαραθώνιο).
    Επίσης, επιβάλλεται να έχει βρει μια οικογένεια ένα διατροφικό πλάνο που να βολεύει και να μπορεί να τρέφεται ισορροπημένα και σωστά.
    Σε μας, απλά το όλο θέμα έχει περιορίσει τις εξόδους (τις βραδυνές) και ο ύπνος δεν ειναι πάντα αρκετός (γιατί οι άτιμες οι κόρες τις καθημερινές σηκώνονται με το ζόρι και τα σκ ειναι στο πόδι από τις 7 στην καλύτερη!!)
    Bottom line is, όλοι πρέπει να βρίσκουν έναν μπούσουλα που να βολεύει την οικογένεια και τους ρυθμούς της, χωρίς να ξεχνάνε τελείως τις προσωπικές τους ανάγκες. Σε αυτό θα συμφωνήσω 100%
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα :) Καταρχήν, τα θερμά μου συγχαρητήρια!!! Σου αξίζουν πολλά μπράβο για την Κυριακή!
      Η Δάειρα, ναι, έχει όλες αυτές τις δραστηριότητες για να γεμίσει το χρόνο που παραμένει στο σχολείο μέχρι να πάω να την πάρω. Το mini tennis προστέθηκε φέτος (για αυτό και δεν αναφέρεται στο άρθρο για το Delta moms το οποίο γράφτηκε πριν το καλοκαίρι). Εννοείται ότι τις επέλεξε μόνη της. Έτσι δε βαριέται κατά τη φάση της φύλαξης μέχρι τις 5:30 το απόγευμα.
      Ναι, υπάρχουν και οι αποκλίσεις από το πρόγραμμα (δεν είμαστε τηλεκατευθυνόμενα ρομποτάκια), ναι υπάρχουν και οι μέρες που δεν κοιμάμαι καλά τα βράδια και την επόμενη σέρνομαι, όμως υπάρχει ένας βασικός μπούσουλας βάσει του οποίου κινούμαι και προσπαθώ να τηρώ ώστε να τα καταφέρνω να τα χωρέσω (σχεδόν) όλα.
      Σημασία έχει το bottom line και χαίρομαι που συμφωνούμε 100%.
      Καλή επιτυχία στους επόμενους αγώνες και καλή δύναμη!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια και σε σένα! Θαύμασα φωτογραφίες πανέμορφες και είδα οτι έκανες κι εξαιρετικό χρόνο!! Νομίζω το έχεις το άθλημα Ασπασία :*

      Διαγραφή
  5. Well done που τρώτε πρωινό καθημερινά μαζί!
    αυτό το μισάωρο νωρίτερα, το "παλεύω" να το εφαρμόσω γιατί αλλιώς δεν υπάρχει χρόνος για γυμναστική. Για να δούμε πότε θα το καταφέρω!
    Όσο για το time for mommy το θεωρώ αναγκαίο και απαραίτητο και το εφαρμόζω συχνά, σχετικά, ποικιλοτρόπως (για καφεδάκι-ποτάκι με τις φίλες κάθε 2-3 βδομάδες, για shopping therapy ALONE έστω και μια φορά το μήνα, μαθήματα ζωγραφικής μια φορά τη βδομάδα) αλλιώς απλά ..δεν βγαίνει! ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς την "παλεύουν" οι μαμάδες που ασχολούνται όλη μέρα με τα παιδιά τους ή/και με δουλειές του σπιτιού.. δεν αισθάνονται πότε την ανάγκη να κάνουν κάτι άλλο, κάτι μόνο γι'αυτές;;;
    τη λατρεύω τη μικρή μου αλλά αν μείνει και μερικές ώρες με τον μπαμπά της δεν σημαίνει ότι τη λατρεύω λιγότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασπασία, πόσο μου άρεσε!!! Ακόμη κι αν δε γίνονται όλα και πάντα, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, σίγουρα αξίζει να προσπαθούμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτά που νιώθουμε ότι μας γεμίζουν. Και λίγη υπομονή πάντα βοηθάει...αν δεν είναι σήμερα οι συνθήκες με το μέρος μας, δε σημαίνει ότι δε θα είναι και αύριο. Φιλιά! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να σχολιάσετε...